Resmî kurumlardan anlatım bozukluğu örnekleri…

Şakir Tuncay Uyaroğlu

1. EKSİKLİK

Cümlelerdeki eksiklikler parantez içinde koyu yazıyla sunulmuştur. Lütfen, cümleleri eksik ve tam hâlleriyle ayrı ayrı düşününüz.

ÖSYM ve A.Ü. AÖF

Anadolu Üniversitesi 2012-2013 (öğretim) yılı açıköğretim programları güz dönem sonu sınavı.

Bu öğrenciler, kesinlikle sınava ve binaya alınmaz (lar).

Kopya durumunu tespit ettiğiniz öğrencilerin elinden soru kitapçığını, cevap kâğıdını ve varsa kopya kanıtını alıp (bu öğrencileri) dışarı çıkarmanız en doğal yoldur.

Sağlık (durumunda meydana gelen değişiklik) veya (ikamet ettiği) yer (i) değiştirme gibi nedenlerle salona sonradan yerleştirilmiş öğrenciler için yedek cevap kâğıdı ve (yedek) soru kitapçığı verilmelidir.

Sınav (lar); sabah oturumlarında (saat) 09.00 (’da), öğleden sonra oturumlarında (ise), saat 14.30’da başlayacaktır.

Sınav bitiminde, tüm öğrencilerin soru (kitapçıklarını) ve cevap kâğıtlarını sayıp tamam olduğunu anlamadan, son 5 dakika içinde öğrencileri salondan çıkarmayınız. Aksi takdirde, eksik (olan) soru (kitapçığı) veya cevap kâğıdının tarafınızdan alındığına karar verilerek hakkınızda yasal işlem yapılacaktır.

Sınava giriş belgelerine ve salon öğrenci yoklama listelerine basılmış ad ve soyadlarda harf eksiklikleri (ile) bitişik (ya da ayrı) yazılma gibi yanlışlıklar olabilir.

Sınav koordinasyon kurulu; Anadolu Üniversitesi Rektörü (ile) Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı (nın) üst düzey yöneticilerinden oluşur.

Sınavınız bittiğinde, cevap kâğıdınız (ı) ve soru kitapçığınızı salon görevlilerine şahsen teslim ediniz.

Soru (kitapçıklarını) ve cevap kâğıtlarını dağıtmadan önce sayınız.

Soru kitapçık (ı) numarası.

Tüm sınav görevlileri de, adaylar gibi sınav binasına girişte emniyet görevlileri (tarafından) elle veya dedektörle aranmaktadır.

2. FAZLALIK

Cümlelerdeki fazlalıklar altı çizili olarak koyu yazıyla sunulmuştur.

ÖSYM ve A.Ü. AÖF

Öğrenciler; yanlarında ve sıralarında dersle ilgili malzeme, cep telefonu, telsiz, çağrı cihazı, taşınabilir bilgisayar, fotoğraf makinesi, kamera vb. cihazları bulunduramazlar.

Soruları ve / veya bu sorulara verdiğiniz cevapları ayrı bir kâğıda yazıp, bu kâğıdı dışarı çıkarmak kesinlikle yasaktır.

Sınava sizin salonunuzda girmesi gerektiği hâlde girmeyen öğrencilerin numaralarını, her kutuya bir rakam gelecek şekilde, sağ tarafta ayrılan alana kaydediniz.

Sınava 15 dakikadan daha fazla gecikenleri sınava almayınız.

Soru kitapçıkları poşeti, öğrencilerin gözleri önünde açılmalıdır. Kitapçıklar sayılarak; eksiklik varsa, salon sınav tutanağına kaydedilmeli ve gerekiyorsa, bina sınav sorumlusuna bildirilerek yedek soru kitapçığı alınmalıdır.

3. SIRA YANLIŞLIĞI

Cümlelerde; sıra yanlışlığına sebep olan unsur koyu yazıyla, bununla yer değiştirmesi gereken unsur ise, altı çizili koyu yazıyla gösterilmiştir.

ÖSYM ve A.Ü. AÖF

Bu sayfayı, sınav bitiminde, bu poşetin içerisine ve (-) dışarıdan görülebilecek şekilde koyunuz.

Kutuları ve bina ödeme poşetini ayrı ayrı, kent içi sınav evrakı dağıtım kuryesine teslim ediniz.

Sınavda size adınıza düzenlenmiş, bir adet soru kitapçığı-cevap kâğıdı poşeti açılmamış şekilde verilecektir.

Salon görevlisi, imzasını tükenmez kalemle ve siz kodlamayı yaptıktan sonra atmalıdır.

Salona su dışında yiyecek ve içecek getirmek yasaktır.

Konya Büyükşehir Belediyesi

Hz. Mevlâna’nın 800. doğum yıl dönümü… / Hz. Mevlâna’nın 739. vuslat yıl dönümü…

[ Eğer cümleler bu şekillerde kullanılırsa, o yüce insanın 800 kez doğduğu ve 739 kez vuslata erdiği şeklinde durumlar ortaya çıkar. Elbette, kastedilen; O’nun doğumunun 800. yılı, vuslatının da 739. yılıdır.]

Lütfen bu oturağı hamile veya kucağında çocuk bulunan bayanlarla, yaşlı ve özürlü yolcular için gerektiğinde boşaltın.

Sayın yolcularımız, lütfen inmeyecekseniz basamaklarda ve kapı önünde durmayınız.

4. UYUMSUZLUK

Cümlelerde uyumsuzluğa sebebiyet veren unsur koyu yazıyla, onun yerine kullanılması gereken unsur ise parantez içinde koyu yazıyla gösterilmiştir.

Ufak tefek değişiklikler yaparak düzeltilmesi mümkün olmayan örneklerde, tamamen yeni bir cümle meydana getirilmiştir. Bu tür cümlelerin tamamı koyu yazılmıştır.

ÖSYM ve A.Ü. AÖF

Adayın bu ifadeleri el yazısı ile yazdığı yazıya da yazmasını (alana da eklemesini) sağlayınız ve bu durumu tutanakta belirtiniz.

Bu konudaki ikazlara uymayan öğrenciler hakkında tutanak tutarak öğrencilerin isimleri salon sınav tutanağına yazılarak sınavının geçersiz sayılması talep edilmelidir. (Bu konudaki ikazlara uymayan öğrencilerin isimleri salon sınav tutanağına yazılmalı ve sınavlarının geçersiz sayılması şerhi düşülmelidir.)

Başka salonda sınava girmesi gerekirken, görevli olduğunuz salona yanlışlıkla gelen öğrenciyi kesinlikle salona (sınava) almayınız.

Bu tutanağın alt kısmında ayrılan yere, tutanağın doldurulduğu saati ve sınavın başlama saatini özenle doldurunuz (lütfen yazınız).

Cevap kâğıdına ve soru kitapçığına yazılması ve işaretlenmesi gereken bilgilerde (Soru kitapçığına yazılması, cevap kâğıdına ise yazılması ve işaretlenmesi gereken bilgilerde) bir eksiklik ve / veya yanlışlık olması hâlinde, sınavınızın değerlendirilmesi mümkün olamamaktadır, sorumluluk size aittir.

Cevap kâğıdında, size verilen soru kitapçığının türünü, “soru kitapçığı türü” alanında ilgili yuvarlağı doldurarak belirtiniz. Bu işaret konmamışsa, sınavınızın değerlendirilmesi mümkün olmayacağından, sınavınız geçersiz sayılacaktır. (Soru kitapçığı türünü, mutlaka cevap kâğıdındaki ilgili yere işaretleyiniz. Aksi takdirde, cevap kâğıdınız okunamayacağından, sınavınız geçersiz sayılacaktır.)

Cevap kâğıdınızdaki kitapçık kodu ile soru kitapçığınızın kitapçık kodununn aynı olduğunu kontrol ediniz. (Soru kitapçığınızın kodunun …… olması gerekmektedir. Lütfen kontrol ediniz.)

Her testin cevaplarını (cevabını), cevap kâğıdında o test için ayrılmış alana işaretlemeye dikkat ediniz. İlgili testin cevaplarını cevap kâğıdında doğru alana işaretlemediğiniz takdirde değerlendirme sonuçlardan (sınav sonuçlarından) kendinizin sorumlu olacağını unutmayınız.

Ödemeler, sınav sonrasında IBAN’larınıza yapılacaktır. (Sınav ücretleri, banka hesabınıza yatırılacaktır.)

Öğrenciler; üzerinde adı, soyadı ve öğrenci numaralarının yazılı bulunduğu sınava giriş belgesinde yazılı olan; sınav ili, bina, salon, sıra, sınav tarihi ve saatinde sınava girmek zorundadırlar. (Öğrenciler; sınav günü ve saatinde, AÖF tarafından belirtilen yerde sınava girmek zorundadırlar.)

Salon öğrenci yoklama listesi incelenerek, sınava girmeyenler için “girmedi” yazısının yazılıp yazılmadığı salondaki öğrenci sayısıyla karşılaştırılmalıdır. (Sınava girmeyen öğrenciler için salon öğrenci yoklama listesinde “girmedi” şerhi düşülmeli, listedeki ve salondaki öğrenci sayısı karşılaştırılmalıdır.)

Sınav başladıktan sonraki ilk 30 dakika içinde, sınava geç kalan öğrenciler, bina sınav sorumlusunun yazılı izniyle atandıkları salonda sınava alınırlar. (Sınava geç kalan öğrenciler, sınav başladıktan sonraki 30 dakika içinde, ancak bina sınav sorumlusunun izni olmak şartıyla sınava alınırlar.)

Sınav uygulama yönergesi çok dikkatle okunmalıdır (yönergesini lütfen okuyunuz).

Sınav salonunuza sonradan yerleştirilen öğrencilerin sıra numarası 0 (sıfır) olarak görülmektedir. Salonda uygun bir sıraya oturması sağlanmalıdır. (Sınav salonunuza sonradan yerleştirildikleri için sıra numarası 0 (sıfır) olarak görülen öğrencilerin, salonda uygun bir sıraya oturması sağlanmalıdır.)

Sınava başladıktan sonra ilk 120 ve son 15 dakika içinde adayın sınavdan çıkmasına kesinlikle izin verilmeyecektir. (Sınavın ilk 120 dakikası ile son 15 dakikası içinde adayın sınav salonundan çıkmasına kesinlikle izin verilmeyecektir.)

Sınavda grup işaretlemelerinin dikkatle kontrol edilerek yoklama listesine işaretlenmesini sağlayınız. (Öğrencilerin, sınav kitapçığı türünü cevap kâğıdına işaretlemelerini sağlayınız.)

Sınavda; tek, iki, üç veya dört (1-4) tür soru kitapçığı kullanılmaktadır.

Sınavın başlamasını izleyen ilk 30 dakika (Sınavın ilk 30 dakikası) ve sınav süresinin (-) son 5 dakikası içinde sınavlarını tamamlasalar bile, hiçbir öğrencinin salondan çıkmasına izin verilmeyecektir.

Sınavın güvenliği (güvenliğini sağlamak) ve adayların tedirgin olmaması için, salonunuza adaylar ve görevliler dışında hiç (-) kimsenin girmesine izin vermeyiniz.

Soru kitapçıkları (kitapçıklarının) salon yoklama listesindeki sıraya göre sıralanarak, tam olduğu (olup olmadığı) kontrol edilmelidir.

Tarafınızdan yazılması ve işaretlenmesi gereken bilgilerde eksiklik ve / veya yanlışlık olması hâlinde durumunuz (olursa, bu durum) salon sınav tutanağında belirtilecektir.

Tüm sınav evrakının tamam olduğunu belirlediğinizde - varsa eksikliği tutanakla önceden tespit etmeniz hâlinde (etmek şartıyla) - salon poşetini özenle kapatarak, Bina Sınav Sorumlusuna teslim ediniz.

Üzerinizde cep telefonu varsa kapatılmalıdır (lütfen kapatınız).

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.