Rize'de katarakt ameliyatları için teknoloji atağı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde katarakt ameliyatlarında yeni bir cihaz kullanılmaya başlandı

RİZE (AA) - Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde katarakt ameliyatlarında yeni bir cihaz kullanılmaya başlandı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Türkyılmaz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, hastanelerinde yılda bin 500'e yakın hastanın katarakt ameliyatını başarılı şekilde yaptıklarını söyledi.

Hastaların beklentilerinin gün geçtikçe yükseldiğini, bu beklentileri karşılamak için yeni teknolojileri takip etmek ve kullanmak zorunda olduklarını ifade eden Türkyılmaz, "Hastanemize yeni kazandırılan Centurion Vision System Katarakt Cihazı ile dünyayla aynı anda bu teknolojiye sahip olmuş durumdayız. Bu cihaz, ülkemizde 3. basamak hastaneleri içinde şu an sadece bizim kliniğimizde kullanılıyor. Bazı büyük özel hastanelerde de var ama üniversite ve devlet hastanesi olarak ilk bizim kliniğimizde kullanılmaya başlandı. Bu cihazı dünya ile aynı anda hastalarımızın hizmetine sunmaktan dolayı mutluyuz" diye konuştu.

Türkyılmaz, cihazın zor vakalarda daha etkili kullanıldığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Normalde katarakt cerrahisinde fako denilen yöntemle dikişsiz katarakt ameliyatı yapabiliyoruz ancak geç kalınmış vakalarda hastanın merceğinin sert olması nedeniyle dikişli ameliyat yapmak zorunda kalabiliyoruz. Bu cihaz sayesinde daha sert merceklerde de fako yapabiliyoruz. Cihazın diğer önemli özelliği de daha küçük kesiyle ameliyat yapılmasına imkan vermesi. Böylece ameliyat sonrası yanma, batma, kaşıntı, astigmata bağlı görme bozukluğu gibi sorunları daha aza indirgeyebiliyoruz."

Cihazın, ameliyat sırasında alınan doğal merceğin yerine konulacak merceğin yerleştirilme işlemini otomatik yaptığını ifade eden Türkyılmaz, "Cihaz, operasyon sırasında göz içinde meydana gelen değişimleri izliyor ve bu değişimlere göre parametrelerini ayarlıyor. Tüm bu işlemler sayesinde cerrah çok daha güvenli olarak ameliyata devam ediyor. Cihaz, cerrahın yükünü kayda değer oranda azaltıyor. Bu, tabiri caizse otomatik pilotta uçmak gibi bir şey" dedi.

Türkyılmaz, cihazın kliniklerine kazandırılmasında emeği geçen Rize Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ve hastane yönetimine, destekleri için de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkür etti.

Sağlık Haberleri

Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 2024’te 46 Bin Olağan, 7 Bin Olağan Dışı Denetim Gerçekleştirdik