Römork atölyesinde geleneksel beşiğe hayat verdi

Nevşehir'de bir römork tamircisi, yeni doğan yeğeni için almak istediği eski tarz ahşap beşiği bulamayınca, atölyesinde bundan üretmeye başladı- Yavuz Kabak:- "Yeğenim için aradığım geleneksel beşiğin üretimine Türkiye'nin hiçbir yerinde rastlamadım. Atöl

NEVŞEHİR (AA) - OSMAN AYTEKİN - Nevşehir'de römork tamiri yapan usta, yeğeni için almak istediği ancak hiçbir yerde bulamadığı geleneksel ahşap beşiği atölyesinde üretmeye başladı.

Derinkuyu ilçesindeki atölyesinde römork tamirciliği yapan Yavuz Kabak (45), yeni doğan yeğeni için Anadolu'da geçmişte yaygın olarak kullanılan ahşap beşik almak istedi. Geleneksel eski tarz beşiğin piyasada satılmadığını öğrenen Kabak, bunu yeğeni için kendisi yapmaya karar verdi.

Tamamen el işçiliğiyle yaptığı beşiğin talep görmesi üzerine üretimi sürdüren Kabak, sanayi sitesindeki atölyesinde bir taraftan tamirat işini sürdürürken, kalan vakitlerde ise torna makinesini gürgen ağacına şekil vererek beşik üretiminde kullanıyor.

Kabak, geleneksel yöntemlerle birbirine geçmeli ürettiği 85 parçayı, çivi kullanmadan monte ederek ürettiği bir beşiği ortalama 4 günde tamamlıyor.

Modern beşiklerin pek kullanışlı olmadığını savunan Kabak, yaklaşık 6 ay önce yeğeni dünyaya geldiğinde geleneksel beşikten aradıklarını, bulamayınca kardeşi ile üretimine başladıklarını anlattı.

Geleneksel beşik yapımının ustalık gerektiren bir çalışma olduğunu ifade eden Kabak, "Yeğenim doğduğunda, bu beşikten aradık ama bulamadık. Modern beşikler genelde yatak odasında kullanılıyor, başka odaya taşıyamıyorsun ama bu beşik istediğin yere taşınır, araziye dahi gider." dedi.

-Ahşap beşiğin tanesini 350 liradan satışa sunuyor

Diğerlerine göre geleneksel beşiklerin daha dayanıklı olduğunu, talep olması durumunda üretimlerini artırmayı hedeflediklerini belirten Kabak, "Yeğenim için aradığım geleneksel beşiğin üretimine Türkiye'nin hiçbir yerinde rastlamadım. Atölyede üretime başlayınca bu alanda sektörün tek temsilcisi oldum." diye konuştu.

Kabak, beşiği gürgen ağacından yaptıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Malzemesinden ziyade işçilik gerektiriyor. Torna tezgahında işledikten sonra çivi kullanmadan birbirine geçmeli yapıyoruz ve ortalama dört gün uğraşıyoruz. Yaptıktan sonra ise boyayıp vernikliyoruz. Pek tanınmadığı için satışında zorluk çekiyoruz. Vatandaş römork dükkanında beşik üretildiğini bilmiyor ama görenler çok beğeniyor. Tanesini 350 liradan veriyoruz. Yeni modeller sadece çocuğun yatak odasında kullanılıyor. Hanımlar bu beşikten çok memnun istediği yere götürüyor. Eğer talep artarsa buna uygun torna malzemelerini alıp seri üretime başlamayı düşünüyorum."

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti