Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından, ilaç olmayan ürünlerin hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği yönünde reklamını yapanlar hakkında bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmesinin hükme bağlandığını anımsatılarak, radyo ve televizyonlarda, ilaç olmamakla beraber hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği yönünde herhangi bir ürünün reklamının yapılmasının suç olduğu, bu tür reklamların yapıldığının tespit edilmesi halinde, kanun hükmü gereğince sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulacağını bildirildi.
RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, 18 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.
Açıklamada, ilgili kanun metni şu şekilde yer aldı:
"Kanunun 32. maddesiyle, 1262 Sayılı Kanunun 19. maddesindeki değişiklikle, ruhsatsız olarak müstahzar imal edenler veya bu şekilde imal edilen müstahzarları bilerek satan, satışa arz eden veya sattıranlar, bir yıldan beş yıla kadar hapis ile cezalandırılır. Bu müstahzarların kendilerine atfedilen tedavi vasıflarını haiz olmadığı veya bu vasıfları azaltacak veya kaybedecek şekilde veya saf olmayan maddelerden imal edildiği anlaşıldığı takdirde ceza üçte bir oranında artırılır.
Müstahzar olmamakla beraber hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği beyanı ile herhangi bir ürünün satışını, pazarlamasını veya reklamını yapanlar bir yıldan beş yıla kadar hapis ile cezalandırılır. Ayrıca bunların tanıtım veya satışlarının internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortam üzerinden yapılması halinde 18. maddenin üçüncü fıkrası uygulanır."
Anılan kanun değişikliği çerçevesinde, radyo ve televizyonlarda, ilaç olmamakla beraber hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği yönünde herhangi bir ürünün reklamının yapılması suç oluşturduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:
"Dolayısıyla söz konusu ürünlerin radyo ve televizyonlarda hastalıkları teşhis ve tedavi ettiği yönünde reklamlarının yapıldığının tespit edilmesi halinde, yukarıdaki kanun hükmü gereğince sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulması söz konusu olacaktır. Herhangi bir mağduriyete sebep olunmaması bakımından medya hizmet sağlayıcı kuruluşların dikkatine önemle sunulur."