Konya kültürünün temel taşlarını oluşturan kitabevlerinden biri de Kitap Dünyası. Kitabevinin sahibi Mustafa Çalışkan yayıncılık sektöründe oluşturduğu markalarla dikkatleri üzerinde toplayan bir kültür adamı. Yayın merkezi İstanbul’da olan Rumi yayınları da Çalışkan’ın oluşturduğu başarılı markalardan biri. Rumi yayınları isminden de anlaşılabileceği gibi Mevlana ve Mevlevilikle ilgili bir ihtisas kütüphanesi oluşturmaya çalışan bir yayınevi. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin’in hazırladığı ve Mevlana’nın dua ve yakarışlarını içeren üç ayrı boyda “Evrad-ı Mevlana”, Sipehsalar Mecdüddin Feridun’un Hazret-i Mevlana’nın menkıbelerini içeren Mevlevi gelenekte “Risale-i Sipehsalar” olarak ünlenen kitabı, Mustafa Özçelik’in seçtiği “Mesnevi’den, Mesnevi’den Hikayeler”, Mevlana Müzesi Müdür Yardımcısı Dr. Naci Kalaycı’nın hazırladığı “Mevlevi Mezartaşları”, gazetemiz yazarı ve SÜ İlahiyat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu’nun “Mesnevi’de Hz. Peygamber” adlı eseri yayınevinden çıkan önemli kitaplar arasında.
Yayınevinin sahibi Mustafa Çalışkan, 733. Vuslat Yıldönümü’ne yetiştirmeye uğraştıkları Sevakıb-ı Menakıp, bin sayfalık Mevlana sempozyum bildirilerinin yanı sıra İngilizce Mevlana’nın hayatı, Dr. Naci Bakırcı’nın hazırlayacağı üç ciltlik Türkçe-İngilizce Mesnevi’den Seçmeler, Doç. Dr. Sezai Küçük’ün editörlüğünü yürüttüğü ve Mevlana ve Mevlevilik’le ilgili hemen her konuya yer veren bir prestij kitabın da 2007 yılının Ocak ayına yetiştirileceğini bildiriyor.
Nevin Halıcı’nın hazırladığı Konya Yemek Kültürü adlı kitabın da İngilizcesi’nin yakında yayınlanacağını belirten Çalışkan, Konya’da en çok eksikliği hissedilen konunun yabancı turistlere hitap edecek İngilizce kaynak olduğunu, Rumi yayınları olarak bu eksikliği gidermek için harekete geçtiklerini vurguluyor.
Çalışkan, Al Baraka Türk’ün basmak için talip olduğu “Asitane-i Mevlana” projesi konusunda görüşmelerinin sürdüğünü ifade ederek kitabın büyük boy, kutulu ve en lüks şekilde basılacağını kaydediyor. Çalışkan “Bunlar şimdilik üzerinde durduğumuz, önemsediğimiz projelerimiz. Halen fikir halinde daha birçok projemiz var” şeklinde konuşuyor.
MKM yanında kurulan çarşıda Rumi yayınları olarak açacakları standa ayrıca Rumi Sanat Galerisi oluşturacaklarını da kaydeden Çalışkan, “Sipariş verdiğimiz levha, hat ve diğer sanatlarla ilgili eserler gelmeye başladı” diyor.
Çalışkan, Mevlana’nın ve Konya’nın tanıtımı için yaptıkları çalışmalarda resmi dairelerin ve belediyelerin hiçbir destek ve katkılarını göremediklerini belirterek serzenişte de bulunarak “Mevlana ihtifallerinin Konya esnafına katkısı nedir? Oteller haricinde diğer esnafın Konya’ya gelen turistlerden gelir elde etmesine niye soğuk bakılıyor? Konya’ya gelen yabancı misafirlere ne hediye edilecek, onlara Konya nasıl tanıtılacak? 2007’de Konya’ya yaklaşık 2 milyon Amerikalı’nın geleceği söyleniyor. Bu doğru olsa bile, bu misafirlerin Hz. Peygamber’in hayatını, Hz. Mevlana’nın hayatını okumalarını sağlayacak İngilizce eserlerin yokluğu sizin de dikkatinizi çekmiyor mu? Sadece birkaç sektördeki birkaç gayretli adamın yaptıklarıyla Konya ve Mevlana bütün dünyaya tanıtılabilir mi?” şeklinde soruyor. Murat Güzel-Memleket