Saab, Türk markası olacak mı?

Brightwell Holdings BV Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, Saab'ın satın alınmasına ilişkin, iflas masasına teklif vermek için gizlilik anlaşması imzaladıklarını belirtti.

Brightwell Holdings BV Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, Saab'ın satın alınmasına ilişkin, iflas masasına teklif vermek için Çinli ve Hintli şirketlerle birlikte kendilerinin de geçen hafta cumartesi günü gizlilik anlaşması imzaladıklarını belirterek, ''Bizim teklif verebilmemiz için GM'in şartlarını görmemiz ve Saab'ın data room'una (veri odasına) girmemiz gerekiyor. İki hafta içinde teklif verip vermeyeceğimiz belli olacak' dedi.

Manas, uzun süredir mali kriz yaşayan ve iflas başvurusunda bulunan İsveçli otomotiv üreticisi Saab'ın satın alınmasına ilişkin yaptığı açıklamada, ortağı Zamier Ahmed ile önceki gün Saab'ın Üst Yöneticisi (CEO) Victor Muller ile bir görüşme daha yaptıklarını ve konuyu yakından takip ettiklerini kaydetti.

Manas, Saab'ın satın alınmasında anahtar rolü General Motors'un (GM) oynadığını ve GM'in yaklaşımının çok çok önemli olduğunu dile getirerek, Saab Üst Yöneticisi (CEO) Victor Muller'in de, GM'nin, şirketin satılmasında anahtar rolü oynadığını bildiğini ve bu gidişle Saab'ın satılmasının zor olduğunu düşündüğünü aktardı.

GM'in, onayı olmadan böyle bir satışın gerçekleşme şansının bulunmadığına işaret eden Manas, diğerleri Çinli ve Hintli şirketler olmak üzere, iflas masasına teklif vermek için kendileri ile birlikte üç şirketin gizlilik anlaşması imzaladıklarını bildirdi.

Manas, dolayısıyla bu üç firmanın dışında teklif verecek kimsenin gözükmediğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Bizim teklif verebilmemiz için GM'in şartlarını görmemiz gerekiyor. Açıkçası şu anda biz beklemedeyiz. İki hafta içerisinde şirketin geleceği ile ilgili durum daha netlik kazanacak. Ama bizim görüşümüz, bir onay süreci gerektirdiği için Çinli ve Hintli firmalar için, ben onların satın alma ihtimalini düşük görüyorum. Onay prosesi uzun süreceği için. Bizim teklif verebilmemiz için de GM şartları ve şirketin şu anki şartlarını çok net anlamamız gerekiyor.

Teklif verebilmemiz için şartları görmemiz ve data room'a girmemiz gerekiyor. Data room'a girmeniz için de gizlilik anlaşması imzalamanız gerekiyor. Dolayısıyla biz daha geçen hafta cumartesi günü gizlilik anlaşmasını imzaladık. Daha çok sıcak olay. Bu hafta ve gelecek hafta data room haftası ve GM'den gelecek haberi bekliyoruz.''

''Bir adım öndeyiz, ama...''

Alphan Manas, Saab'ın iflas başvurusunda bulunmadan önce akıllardaki düşüncenin 250 milyon avrosu şirket bedeli, 250 milyon avrosu da işletme giderleri olmak üzere 500 milyon avro gibi bir bedelle satılması olduğuna değinerek, bu ekonomik koşullarda dünyada hiçbir firmanın bu rakamları kaldıramayacağını ve hiç kimsenin böyle bir teklif veremeyeceğini dile getirdi.

Zaten şirketin iflasını beklemenin de amacının, iflasla beraber borçlardan arınmak olduğunu ifade eden Manas, ''İşletme sermayesi ise her halükarda şirkete lazım. Ama borçlardan arınmadığı sürece bu firmaya teklif veremiyorsunuz.

Eğer yeni bir ürün çıkartacaksanız, bu gün 18-24 aydan önce yeni ürünün çıkması çok zor. Bu süre içerisinde siz müşterilerinizi nasıl tutacaksınız? Şu anda Saab'ın hazır olan tek bir ürünü var 4x4 modeli. O da GM'nin Meksika'daki fabrikalarında üretilecek. Onun dışında eski model 9-3 hazır şu anda. Onun yenilenmesi gerekiyor. Onun yenilenmesi için de platformun değişmesi gerekiyor. Dolayısıyla çok kolay bir proses değil'' diye konuştu.

Manas, Saab'a teklifte bulunacak olan Çinli ve Hintli firmalara göre, GM'in Saab'ı bu ülkelere satmak istememesinden dolayı, Türkiye'nin bir adım daha önde olduğunu belirterek, ''Biz bir adım öndeyiz bu kesin ama, bizim adım atıp atmayacağımız belli değil. Dolayısıyla bizim bir adım önde olup olmamazın ne kadar önemi var onu bilemem. Data room'u görmemiz gerekiyor'' dedi.

''İki hafta içinde belli olur''

Kendi amacının Saab'ı satın aldıktan sonra mevcut hatlarını kullanmak olmadığına işaret eden Manas, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Benim amacım bir markayı arkamıza alıp Türkiye'de özellikle elektrikli arabayı ortaya çıkarabilmek. Saab'ın şu anda elektrikli arabası da hazır. Dolayısıyla elektrikli araba benim önceliğim. Benim önceliğim hiçbir zaman için içten yanmalı bir motorlu araba olmadı.

Teknoloji, 5 yıl içindeki gelişmeleri gördükçe zaten benim haklı olduğumu ortaya çıkardı. Onun için benim amacım elektrikli araba ve arkasında iyi bir marka olması. Saab'la benim ilgilenmemin ana nedeni budur. Şu anda elektrikli aracın prototipi var. ABD'li ve İsveçli bir firma ile beraber geliştirdiler. Ürün çok çok iyi. Çok çok başarılı. Biz ürünü gördük.

Ama ben Türkiye buradan ne yarar elde edebilir, markadan nasıl fayda sağlayabiliriz, belki bazı ürünlerle hemen piyasaya girilebilir düşüncesi içindeyim. Onu hala sürdürüyorum ama. Bundan sonraki artık cevabımız data room'a girdikten sonra olmalı. Bugünden sonra başka bir söylemim oluşabilmesi için data room'a girmem gerekiyor. Aksi takdirde spekülasyona girer. İki hafta içinde teklif verip vermememiz belli olacak.''

''Amacım, elektrikli aracı Türkiye'de üretmek''

Manas, Saab'ın olası bir satın alınmasında üretimin belli bir süre ve belirli bir hat için İsveç'te olabileceğini belirterek, ''Benim amacım elektrikli arabayı kesinlikle ve kesinlikle Türkiye'de üretmek. Onun dışında başka bir opsiyonum yok benim. Eğer bunu sağlayacaksak benim için uygun. Yoksa kesinlikle uygun değil'' dedi.

Otomobil Haberleri

TOGG Kampanyayla MTV Hamlesi Yaptı
Ucuz Tesla Geliyor
Opel Frontera Elektriklenip Türkiye'ye Geliyor: İşte Yeni SUV'nin Özellikleri!
BYD Seal ve Volkswagen ID3: Elektrikli Araç Piyasasında İki Devin Karşılaştırması
TOGG'a Rakip Geliyor Fiyatı Gururunun Önüne Geçiyor