Sağlık Bakanı Demircan:

"(Irak-İran sınırındaki deprem) Irak tarafından beklediğimiz süre içerisinde yardım talebi gelmedi. Sağlık Bakanlığı ve AFAD olarak hazırlığımızı yaptık ve havaalanında bekledik. Gerekli talep gelince Irak'a ulaşıldı. İran'la da görüşüldü ancak şu an için

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Irak ve İran'da meydana gelen depreme ilişkin, "Irak tarafından beklediğimiz süre içerisinde yardım talebi gelmedi. Sağlık Bakanlığı ve AFAD olarak hazırlığımızı yaptık ve havaalanında bekledik. Gerekli talep gelince Irak'a ulaşıldı. İran'la da görüşüldü ancak şu an için bir talep gelmiş değil." dedi.

Demircan, bakanlıktaki makamında Sağlık Bakanlığının girişimleriyle Türkiye'de karaciğer nakli olan Osama Ali Khan ve ailesini kabulünde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Irak'ta meydana gelen depremin merkez üssünün Süleymaniye olduğunu ifade eden Demircan, depremin hemen ardından Irak'a yardım için harekete geçtiklerini söyledi.

İran'dan da bilgi aldıklarını aktaran Demircan, "Irak tarafından beklediğimiz süre içerisinde yardım talebi gelmedi. Sağlık Bakanlığı ve AFAD olarak hazırlığımızı yaptık ve burada havaalanında bekledik. Gerekli talep gelince Irak'a ulaşıldı. İran'la da görüşüldü ancak şu an için bir talep gelmiş değil. Gayri resmi bilgilere göre, Irak tarafında can kaybı 6, 200 üzerinde yaralıdan bahsediliyor. İran tarafında ise 207 İran'lı hayatını kaybetmiş ve bin 686 yaralının olduğuna dair rapor geldi." dedi.

Bakan Demircan, Genelkurmay Başkanlığına ait A400M kargo uçağıyla AFAD Başkanı, AFAD Başkan Yardımcısı, Ankara İl AFAD Müdürlüğünden 10 personel ve bir aracın yanı sıra UMKE'den 10 personel ve bir araç, lojistik deposundan 320 battaniye ve 60 çadırın Süleymaniye'ye gönderildiğini söyledi.

4 bin 328 hasta yatağı, 217 yoğun bakım yatağının da hizmete hazır halde olduğunu ifade eden Demircan, 40 ambulans, 10 hekim ve ayrıca 316 UMKE personelinin de hazır bekletildiğini aktardı.

Irak'ta artçı depremlerin devam ettiğini dile getiren Demircan, "Depremin büyüklüğü ciddi. Daha fazla bir can kaybı olmamasını diliyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Türkiye olarak biz üzerimize düşeni yaptık. Yapmak için de hazırız. Dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye bir mazlumun, bir insanın ayağına diken batınca onun acısını hisseden bir millettir. Her zaman sıkıntı olana koşmuştur. Milletimiz bu konuda da gerekli sınavı vermiştir." diye konuştu.

- "Üniversite hocalarımız şehir hastanelerinde çalışabilmeli"

Bir gazetecinin, tam gün yasasıyla ilgili çalışmaların ne olacağını sorması üzerine Demircan, anayasanın kendilerine vermiş olduğu görevin ülkenin kaynaklarını, imkanlarını ve sermayesini 80 milyon insana en verimli şekilde yapabilmek olduğunu söyledi.

Bu çerçevede, imkanlar noktasında mesafe alındığını anlatan Demircan, hastanelerin iyileştiğini ve imkanların geliştiğini söyledi. Yetişmiş insan gücünü en verimli şekilde milletin hizmetine sunmak zorunda olduklarının altını çizen Demircan, şöyle devam etti:

"Mevcut düzenlemeler yeterli olmuyorsa, yeterli sonuç almamızı sağlamıyorsa bize düşen bu düzenlemeleri yeniden gözden geçirmektir. Mevcut çalışma düzenimiz daha verimli nasıl olabilir bunun üzerinde çalışma yapıyoruz. Şu an için adına 'esnek' çalışma diye koyabileceğimiz modele doğru bizim ilerlememiz istikametinde motive ediyor. Biz yetişmiş insan gücümüzü, üniversitelerdeki hocalarımızı şehir hastanelerinde ve devlet hastanelerinde bizdeki yetişmiş hocalarımızı üniversitelerde karşılıklı sözleşme esası üzerinden çalıştırabilmeliyiz.

Şehir hastanelerinde bu kadar güzel mekanlar ortada gelişiyor ve giderek artıyor. Bu çalışmaları yapıyoruz. Çalışmalar nihayetlendiğinde sizlerle paylaşacağız. Üniversite ve YÖK ile birlikte bu çalışmaları sürdürüyoruz. Üniversite hocalarımız üniversitedeki görevlerini yerine getirdikten sonra kalan zamanlarında şehir hastanelerimizde hizmet edebilmeli. Gereklilik daha çok halkımıza en iyiyi verebilmekten doğdu. Bir yerde tıkanma oldu da onu açıyoruz şeklinde bakmıyoruz. Çalışmamız çok uzun sürmeyecek."

- "Hayati tehlikesi devam ediyor"

Karaciğer nakli olan olimpiyat sporcusu Naim Süleymanoğlu'nun sağlık durumuna ilişkin bir soru üzerine de Bakan Demircan, Süleymanoğlu'nun karaciğer transplantasyonunda bir sorun olmadığını, geçirdiği beyin kanamasının cerrahi müdahaleyi gerektirmeyen bir süreç izlediğini, ancak beyin ödeminde artış olduğunu söyledi.

Beyin ödemindeki artışın, beyin dokusu üzerinde basınç oluşturduğunu ifade eden Demircan, şunları kaydetti:

"Basıncı düşürme ameliyatı yapıldı. Bunlar büyük ameliyatlar, hayati tehlike olan ameliyatlar. Hayati tehlikesi devam ediyor. Hastanın vital bulguları iyiydi. Süreç inşallah şifa ile sonuçlanır temennimiz bu. Naim Süleymanoğlu, spor alanında büyük başarılar hediye etmiş bir insan."

AA

Sağlık Haberleri

Bahar yorgunluğu deyip geçmeyin: Haberci olabilir
Aşı Karşıtlığı ve Yetersiz Aşılama Kızamık ve Boğmaca Vakalarını Artırıyor
Çocuklardaki bu belirtilere dikkat: Hemen hastaneye gidin
B12 Vitamini Eksikliği Deyip Geçmeyin
Hastane skandallarına bir yenisi daha eklendi: Bebeği ihmal mi öldürdü?