Sağlık Bakanı Koca: Nokta atışı yaparak ilerliyoruz!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Koca: Genel tarama doğru yöntem değil, güvenilir sonuç elde etme açısından akılcı da değil. Biz, nokta atışı yaparak ilerliyoruz.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Türkiye'de koronavirüs ile ilgili son gelişmeler ve alınan yeni tedbirlere ilişkin basın açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanı Koca, "Dünyada vaka sayıları gün geçtikçe artıyor. Veriler pek çok ülkede tartışma konusu. Türkiye'de tespit edilen her olay sizin gözünüzün önündedir. Hastalık Amerika'da 10., İtalya'da 8. haftada, İspanya'da 9. haftada bir günde görülen en yüksek vakaya ulaştı. Türkiye'de iste 4. haftada ulaştı. Yani Türkiye'de 4. haftada vaka artış hızı düşüşe geçti" dedi.

Sağlık Bakanı Koca: "Genel tarama doğru yöntem değil, güvenilir sonuç elde etme açısından akılcı da değil. Biz, nokta atışı yaparak ilerliyoruz."

Koca: "Hastalığın bulaşma ihtimali yüksek kişileri bulmaya odaklanıyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip; salgının önünü kesmenin yolu bu."

Sağlık Bakanı Koca: "Vaka artış hızının inişe geçmiş olması, ölüm artış hızının yavaşlaması mücadelede doğru yolda olduğumuzun somut işaretidir."

"Filyasyon ekiplerimizce takibi yapılan toplam kişi sayısı 251 bin 28'dir"

"Filyasyon ekiplerimizce takibi yapılan toplam kişi sayısı 251 bin 28'dir." bilgisini veren Koca, "Erken tanılarla hem yayılma önlenmekte hem de risk grubunda olan bazı kişilerin belki de hayatları kurtarılmaktadır." dedi.

Bakan Koca, "Bugüne kadar temas zincirindeki 261 bin 989 kişi tespit edildi. Bunların yaklaşık yüzde 96'sına ulaşarak takip yapılmıştır."  ifadelerini kullanarak, Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayısının 4 bin 600 olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanı Koca: "Erken tanılarla hem yayılma önlenmekte hem de risk grubunda olan bazı kişilerin belki de hayatları kurtarılmaktadır."

Filyason çalışmasının bir kısmının aile hekimleri tarafından yürütüldüğünü açıklayan Koca, "Belirtilerin çıkıp çıkmadığı aile hekimleri tarafından araştırılmakta. Sahip olduğumuz veri kaynağımızın bir kısmı aile hekimleri ile kurduğumuz bu ağdır. Filyasyonda sağlam veri kaynağına ihtiyaç vardır. Bu ülkenin Sağlık Bakanlığında küçük bir şehrimizin küçük bir hastanesinde yatan bir hastamızın kaç kere ateşi ölçüldüğü bilgisi bulunmaktadır. İşine hakim son derece uzman bir kadro tarafından işin yürütüldüğünü bilin. Bütün bu çabaların size yüklediği sorumluluğu unutmayın ve tedbirlerden taviz vermeyin. Tablolar dikkatle bakıldığında 'üstesinden geleceksiniz direnin' diyor" ifadelerini kullandı.

Aşı çalışmaları

Aşı çalışmaları ile ilgili olarak, Bakan Koca, "Gerektiğinde birçok ülkeyle aşı çalışması yapabiliriz ama klinik uygulama noktasında kendi çalışmalarımızı daha önemli görüyoruz." dedi.

Son 24 saatteki vaka sayısının 4 bin 62, vefat sayısının 107, toplam vefat sayısının ise 1403 olduğunu açıklayan Bakan Koca, "Bugün itibarıyla toplam test sayısı 443 bin 626'ya, toplam vaka sayısı 65 bin 111'e ulaştı. Toplam 4 bin 799 hasta taburcu edildi." şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanı Koca: “Şu ana kadar aldığımız bazı sonuçlar Türkiye’nin salgını en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Kurallara istisnasız sıkı uyalım sonucu odaklanalım. Bilelim ki tedbir yüzde 100’e ulaştıkça tek sorun elde ki vakalardır”

Türkiye’nin durumunun dünyadan farklı seyrettiğine işaret eden Koca, "Dünyada vaka sayısının artışıyla birlikte cihaza bağlanan hasta sayısının azalışı söz konusu değil. Türkiye’de ise, vaka artış hızı düşmekle birlikte, vaka artmasına rağmen yoğun bakım ve entübe hastasında bir stabilleşme görüyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde vaka sayısının artmasıyla birlikte hastaneye yatış, yoğun bakım ve cihaza bağlanan hastaların sayısında bir azalış asla söz konusu değil." dedi.

Koca, Türkiye'de koronavirüs vaka artış hızının azaldığını, pik yapmaya doğru gittiğini belirtti.

Sahra Hastaneleri

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Adana'da bir sahra hastanesi kurma çalışmasının sorulması üzerine Koca, "Adana özelinde baktığımızda yoğun bakım yatak sayımızda Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu biliyoruz. Kapasite olarak. Dolayısıyla Adana'da böyle bir ihtiyacı görmüyoruz. İstanbul'da böyle bir ihtiyaç oldu ve Anadolu ve Avrupa hastanesi olarak 2 tane hastane inşasına başlandı. Yoğun bakım üniteleri yüzde 90'a çıktığı için de açmıyoruz bu hastaneleri. Şu an İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı şu ana yüzde 59 buçuk. Bazı hastanelerimizde yüzde 90 yoğunluk var mı, var. Genel olarak bakıldığında yüzde 59.5 geçmediğini görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin tedavide özellikle farklı bir yaklaşım içerisinde olduğuna işaret eden Koca, "Bir milyona yakın ilacı biz stokladık. Görülmeden önce bunun tedarikini sağlayan ve vatandaşına ücretsiz veren başka bir ülke yok. Çin'den getirilen ilacı da bizim gibi kullanan yok. Dünyadaki ülkeler vakaların erken dönemde cihaza bağlanmasını söylemişti. Fakat biz vakaların erken dönemde cihaza bağlanmasının yanlış olduğunu gördük ve erken dönemde ilaçla tedavinin daha yararlı olduğunu gördük" dedi.

Sokağa çıkma yasağı kararının açıklanmasının ardından yaşananların vaka sayısını artırıp artırmadığının sorulması üzerine, "Bilim Kurulunun her zaman üzerinde durduğu bir şekilde izolasyonun, hareketliliği azaltan teması azaltan teması hedefleyen her türlü yaklaşımdı. Bilim Kurulu'un istediği bir durumdu. Sonuçları ile ilgili biz bütün rakamları şeffaf bir şekilde her gün sizlere aktarıyoruz. Kamuoyu biliyor. Dolayısıyla hepimiz önümüzdeki günlerde bu sonuçları görmüş olacağız" dedi.

Koca, "Cuma günü yaşananlarla ilgili benim ayrı bir şey söylemem gerekmiyor. İçişleri Bakanımızla deprem bölgesinde ve daha öncesinde mesai arkadaşlığı yaptık. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu gereken açıklamayı yaptı" dedi.

Sokağa çıkma yasağı

Koca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir tartışma yaşanılıp yaşanılmadığı sorusuna, "Öyle bir şey söz konusu değil. Gündemimiz sağlık, ve bu salgınla mücadeleden başka bir şey değil. Bu iddiaların doğru olmadığının altını özellikle çizmek istiyorum. Vatandaşlarımız, dünyayı bu kadar etkileyen bu salgında salgınla mücadeleye odaklanmamızı bekliyor. Biz bu salgınla mücadeleye 1 milyon 100 bin kişiye yakın sağlık ordumuzla kendimizi adamış durumdayız. Başka bir gündemimizin olmadığını belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Koca, ücretsiz maske temininde sıkıntılar olduğunu iddia eden bir soru üzerine, "Özellikle 20 ile 65 yaş arası vatandaşlarımıza şu ana kadar 20 milyona yakın mesaj gönderildi. Toplam 39 milyon kişiye gönderilmiş olacak. 39 milyon kişinin mesajı perşembe günü tamamlanmış olacak" dedi.

Gündem Haberleri

Devlet yetiştirdiği 718 genci kamu kurumlarına atadı
Yılbaşı ağacına baltayla saldırdılar
Mühimmat fabrikasında patlama: Çok sayıda ölü ve yaralı var
Ankara Valiliği'nden Ezan Haberlerine Tahkikat
Belediyeye 90 milyon liralık icra şoku