Sağlık Bakanı Konya’daydı…

yazar-11

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçen Cuma günü Konya’da yoğun bir ziyaret ve inceleme trafiği gerçekleştirdi. Bakan Akdağ, günlerce önce yapılan hazırlıklar çerçevesinde Konya’nın sağlık yönünden ne durumda olduğunu tespit etmeye çalıştı.

Sağlık tesislerini gezen Bakan, daha sonra sağlık personelleri ile geniş katılımlı toplantılar yaparak, çalışanlarının ne düşündüklerini, onlar için öncelikli olan konuları öğrenmeye çalıştı.

Anlaşıldığına göre Sağlık Bakanı, yaz boyu birçok ilde çeşitli ziyaretler yaparak, şimdiye kadar uyguladıkları sağlık politikalarının nasıl etkiler meydana getirdiğini ölçmeye çalışmış. Bakanın sorunları yerinde görmeye çalışması son derece olumlu bir adımdır. Ancak yapılan ziyaretlerden elde edilen sonuçları, önümüzdeki dönemde göreceğiz.

Sağlık Bakanı sadece kendine bağlı birimlerle değil, sağlık konusunda çalışan diğer birimlerle, meslek örgütlerinin başkanları ile de görüştü. Bu çerçevede geçtiğimiz Cuma günü, iftar öncesi ve iftar sonrası gerçekleşen toplantıya ben de katıldım. Sağlık Bakanının sektörün Konya’daki temsilcileri ile bir durum değerlendirmesi yapmasını çok faydalı buluyorum. Zira Ankara’da oturarak Türkiye’yi yönetmek, hele hele bürokrasiyi icraata yöneltmek, pek mümkün değildir.

Oda başkanları, üniversite hastanelerinin başhekimleri ve sendika temsilcileri ile özel sağlık kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda Sayın Bakan, birçok not aldı. Herkes kendi alanı ile ilgili yaşadığı sıkıntıları, Hükümetin sağlık alanında yapmakta olduğu icraatları değerlendirdi ve tabii ki beklentilerini dile getirdi. Benim toplantıdan edindiğim intiba, not alınan ve değerlendirilmesi uygun bulunan konuların sonuçlandırılacağı iradesinin var olduğuydu.

Sağlık alanı, üzerinde günlerce, hatta haftalarca konuşulsa dahi tam olarak irdelenemeyecek kadar geniştir. İnsan sağlığının, toplum sağlığını güvenceye aldığı, toplumun da sağlıklı bir ülkeyi oluşturduğu düşünülecek olursa, ne kadar stratejik öneme haiz olduğu anlaşılacaktır. Türkiye’de son yıllarda yapılmaya çalışılan “sağlıkta dönüşüm” projesi, bazı eksiklerine rağmen olumludur. Ancak kervan yolda dizilir misali, çok iyi fizibilitesi yapılmadan heyecanla atılan bazı adımlar vardır ki, bunların orta vadede başarılı olması doğrusu çok kolay görünmemektedir.

Sağlık konusu deyince ilk akla gelen şey, hastaneler ve ilaçtır. Vatandaşın en çok ilişki içerisinde olduğu yerlerden biri, hastanedir. Hastane hizmetlerinin çağdaş ve hasta memnuniyetini esas alır bir şekilde yerine getirilmesi, iktidara büyük bir güven veriri. Hasta, her zaman ilgiye ve bakıma muhtaçtır. Dolayısıyla, hastanelerin insan merkezli hizmet anlayışı ile çalışması gerekmektedir. Türkiye’de geçmişte çok ciddi hastane sorunları vardı, halen de bazı yörelerde bu sorunlar mevcuttur. Sağlık Bakanı’nın hastalara daha iyi hizmet verilebilmesi için büyük de bir çabası vardır. Ancak, bütçe olanaklarının sınırlı olması, insanımızın yaşam kalitesinin yükselmesi ve bunun sonucu olarak, hasta memnuniyetinin daha iyi imkânlara yönelmesi, çıtanın daha da artırılmasını gerektirmektedir.

Gelecek yazımızda konuya devam edeceğiz…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.