İSTANBUL (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) grev kararına ilişkin, "10 yıl önce rüyalarında görseler olacağına inanmadıklarını bugün Türkiye sağlık camiası yaşıyor, biliyor, vatandaşımıza da sunuyoruz. Daha iyi olmasıyla ilgili de dertli olan biziz, çözüm üretecek olan da biziz" dedi.
Bakan Müezzinoğlu, Uluslararası Hasta İletişimi Zirvesi'nin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
"MSP hastasının ilaç alamadığı için zor durumda olduğu ve SGK'nın ilacı karşılamadığı" yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Müezzinoğlu, şu anda Bakanlık olarak yapılan bir çalışmanın olmadığını söyledi.
Bu anlamdaki bütün çalışmaları yaptıklarını, bunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ilettiklerini aktaran Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi:
"Her ne kadar yüzde yüz tedavi edici olmasa bile, tedaviye katkı sağladığı umuduyla olumlu baktığımızı ifade ettik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla görüştüm, o da aynı şekilde içine almakla ilgili çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Son durum ne oldu, bilmiyorum ama biz istiyoruz ki milyonda bir ümit de olsa, tedavide katkı sağlayacağını bilim kurullarının olumlu gördüğü tedavileri, ülke insanımıza yapabilelim. Yaşatıp yaşatmama o ayrı bir konu. Çalışma Bakanımızla bugün tekrar görüşeceğim. Aile tarafından baktığınızda tabii ki haklıdır ama bu anlamda acil tedavi anlamında hemen uygulanması, 'o uygulanmadı da ölüm oldu' dersek bilime haksızlık yapmış oluruz."
Müezzinoğlu, bir gazetecinin TTB'nin grev kararına ilişkin görüşlerini sorması üzerine, son 10-12 yıla bakıldığında sağlık çalışanlarının, sağlık hizmeti sunumu ve standartlarında ideal olmasa bile ideale yakın değerlendirmeleri ve destekleri hükümet ve Bakanlık olarak verdiklerini söyledi.
- "Anlamakta zorlanıyorum"
Sağlık çalışanlarını 10 yıl öncesine göre kıyaslayamayacakları kadar çok daha iyi, toplum tarafından saygın noktaya taşıdıklarını kaydeden Müezzinoğlu, daha iyi olmasının da hakları olduğunu anlattı.
TTB'yi anlamakta zorlandığını dile getiren Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"10 yıl önce rüyalarında görseler olacağına inanmadıklarını bugün Türkiye sağlık camiası yaşıyor, biliyor, vatandaşımıza da sunuyoruz. Daha iyi olmasıyla ilgili de dertli olan biziz, çözüm üretecek olan da biziz. İnşallah önümüzdeki süreçler, gerek hekimlerimiz gerek sağlık çalışanlarımız için çok daha iyi oyacak. Sağlık mesleği sunumunu, saygınlığını zedeleyecek, hastaya hizmet etmenin önünü kesecek veya onu aksatacak herhangi bir çalışmayı ne kamuoyu ne biz doğru buluruz."
- "Olağanüstü bir sıkıntı olduğu kanaatinde değilim"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul'daki çok sayıdaki eczanenin paralarını alamadıkları için Suriyelilere ilaç vermeme kararı aldıklarına ilişkin soru üzerine, "Hiç bir eczanemiz de son 10 yılda, 'Benim param iki günden fazla gecikti' demez, diyemez. Bir sorun olduğu kanaatinde değilim. Varsa da düzeltiriz. Varsa sorun tekniktir. Olağanüstü bir sıkıntı olduğu kanaatinde değilim" dedi.
- "Grip salgınıyla ilgili olağanüstü sorun yaşamadık"
Dünyanın, tıp biliminin virütik ve viral hastalıklarda kesin tedavi ürettiği bir sistematiğin bulunmadığını kaydeden Müezzinoğlu, önceki süreçte dünyanın Ebola ile ilgili ağır sıkıntılar yaşadığını hatırlattı.
Mers hastalığıyla ilgili dünyanın belirli bölgelerinin ağır sıkıntılar yaşadığını aktaran Müezzinoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Grip salgınlarıyla ilgili geçtiğimiz yıllarda zaman zaman yoğun pig artışları yaşadık. Ama 2014 sonu ve 2015'e baktığımızda bu sene, grip salgınıyla ilgili olağanüstü sorun yaşamadık. Ama H1N1 virüsünden ölen bir vakamız oldu. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda grip vakalarından ölüm sayımız, zaman zama 10-15'lere ulaştı. Bazen 60'lara ulaştı. Bazen altında kronik hastalığı olan, böbrek ya da karaciğer yetmezliği gibi, KOAH gibi sorunları olan vakalarımızın üzerine bu da ilave olduğu zaman ağır grip enfeksiyonlu ölümler olabiliyor. Ama bugün birkaç ciddi vakamız olmasına rağmen kamuoyunu paniğe sürükleyecek, olağanüstü tedbirleri gerektirecek bir durum söz konusu değil. Kamuoyundan tek beklentimiz; hijyene dikkat etmeleridir. El ve ağız temizliğine dikkat etmeli, çocuklar okuldan gelince sofraya otururken, anneler ve aileler, el ve ağız temizliğini daha sık yaptırabilirler. Çok yoğun ortamları daha yoğun havalandırmak temiz havaya zemin hazırlamak gerekir."
- "Türkmen ve Ezidi kardeşlerimiz de sağlık hizmetlerini almaya başladı"
Bir gazetecinin "Suriyelilere sağlık hizmetleri veriliyor. Ancak Ezidi ve Türkmenler sadece acil sağlık hizmetinden yararlanabiliyor. Bu konuda bir değişiklik yapıldı mı?" sorusunu yanıtlarken Müezzinoğlu, Suriyelilere verilen sağlık hizmetlerinin son 15 gündür Irak'tan gelen Türkmenler veya Ezidilerin tamamına verildiğini söyledi.
Türkiye'de misafir olarak hangi gruptan olursa olsun tüm misafirlere sağlık hizmetini son 15 gündür verdiklerini belirten Müezzinoğlu, geçen hafta hastanelerin bazılarında otomasyon sisteminde bu grubun altyapısını oluşturmadıkları için bir iki aksamanın kendilerine de yansıdığını kaydetti.
Bakan Müezzinoğlu, "İlkesel olarak, ister Irak'tan gelen Türkmen kardeşlerimiz olsun, ister Ezidiler olsun, Suriyeli misafirlerin aldığı sağlık hizmetlerini onlar da almaya başladılar" şeklinde konuştu.