BURSA (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "78 milyon ülke insanımız adına 'grip aşısı yaptırın' diye bir cümleyi Sağlık Bakanı olarak söylemiyorum. Sağlıklı bireylerin, yetişkin bireylerin hiç birine grip aşısı tavsiye etmiyoruz. Fakat kronik hastalığı olan, immün sistemi zayıf olan, farklı kronik rahatsızlıkları dolayısıyla ilaç kullanan hastalarımız açısından hekimine danışarak grip aşısı yaptırmasında yarar vardır, tavsiye ederiz" dedi.
Müezzinoğlu, "Dünya Gazeteciler Günü" dolayısıyla Ankara ve İstanbul'da görev yapan sağlık muhabirleriyle Bursa'da bir araya geldi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu, artan grip vakaları ve grip aşılarıyla ilgili olarak, gribin virüslerin etken olduğu bir hafta 10 gün kadar süren, bünye direnciyle paralel seyreden bir viral enfeksiyon olduğunu hatırlattı.
Grip aşısının kimlere uygulanması gerektiği konusunda bilgi veren Bakan Müezzinoğlu, "Özellikle 78 milyon ülke insanımız adına 'grip aşısı yaptırın' diye bir cümleyi Sağlık Bakanı olarak söylemiyorum. Sağlıklı bireylerin, yetişkin bireylerin hiç birine grip aşısını tavsiye etmiyoruz ama kronik hastalığı olan, immün sistemi zayıf olan, farklı kronik rahatsızlıkları dolayısıyla ilaç kullanan hastalarımız açısından hekimine danışarak grip aşısı yaptırmasında yarar vardır, tavsiye ederiz" diye konuştu.
Grip aşılarının yüzde yüz koruyucu olmadığına dikkati çeken Müezzinoğlu, "Grip virüsü de her yıl şekil değiştirerek, direncini farklı boyutlarda geliştiriyor. O nedenle 'grip aşısı yaptırın' diye bir cümlemiz yok. Sağlıklı beslenin, hareketli yaşayın, ülke olarak sebzesi ve meyvesi bol olan bir ülkeyiz. Özellikle C vitamini ve meyvelere ve proteinle bünyenin direncini güçlü tutan yoğurt, peynir gibi gıdalara dikkat edersek, hepimiz grip olabiliriz ama onu atlatabiliriz" ifadelerini kullandı.
Müezzinoğlu, şu anda bir grip vakası olarak bir hafta on gündür basit viral enfeksiyon tablolarının hastanelerde görüldüğünü aktardı.
Sağlık Bakanlığının yeni dönemdeki projelerine ilişkin bir soru üzerine Müezzinoğlu, tıptaki yeni teşhis ve tedavi yöntemlerinin gelişmesinden dolayı Sağlık Bakanlığının projelerinin bitmeyeceğini söyledi.
Sağlık hizmetini dünyanın en gelişmiş ülkelerini yakalayan bir standarta kavuşturmayı hedeflediklerine işaret eden Müezzinoğlu, kanser enstitüsünü ve biyoteknoloji enstitüsünü kurduklarını ve bu konudaki iddialı çalışmaların önümüzdeki dönem projeleri arasında yer aldığını bildirdi.
- "Difteri ve tetonoz ihalesini yaptık"
"Milli aşı" konusuna değinen Müezzinoğlu, "Milli aşı anlamında difteri ve tetonoz ihalesini yaptık, inşallah önümüzdeki süreçte kendi ülkesinde antijeniyle difteri ve tetanozunu kendisi üretecek hem ülkesine hem dünyaya pazarlayacak. Önümüzdeki dönemde daha geniş yelpazede aşı üretimini merkeze alıyoruz" diye konuştu.
Türkiye'yi sağlık turizminde bölgenin güçlü bir sağlık turizmi merkezi yapmayı hedeflediklerine değinen Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"Bu anlamda önümüzdeki 2 yıl içerisinde yaklaşık 70 bin yatak, 3 yıl sonra da 90 bin yatak, yeniden ileri fiziki mekanla yapılmış, tıbbi donanım ve teknolojiyle donatılmış dünyanın tek ülkesi olacağız. Bu Türkiye'yi sağlık turizminde çok iddialı bir noktaya taşıyacak. Bizim hekim tecrübemiz, mesleki birikimimiz son derece dünyayla yarışır durumda ama fiziki ve teknolojik alt yapımızı 2017 sonuna kadar büyük oranda tamamlayacağız. Türkiye'nin bütün yataklarını, ileri modern hastane koşulları ve 5 yıldızlı otel konforunda gerçekleştirdiğimiz nitelikli yataklı hastanelerimiz olacak. Prematüre yeni doğanlarıyla, yeni doğan yoğun bakımlarıyla, diğer bütün onkolojide, estetik, plastik cerrahide Türkiye'yi çok farklı noktaya önümüzdeki 3-4 yıl içinde taşımış olacağız."
- "Gece uçuşlu ambulans helikopter"
Acil hizmetlerde yaptıkları çalışmaları da anlatan Müezzinoğlu, Türkiye'nin dünyanın en ileri ülkeleriyle yarışır durumda olduğunu belirterek, "Şimdi artık gece uçuşlu ambulans helikopterlerimizi de bu bir hafta içerisinde sonuçlandırmayı hedefliyoruz. Gece uçuşlu ambulanslarımızın da Bursa ve Çanakkale'den ilk pilot uygulamasına başlayacağız. Sonra bir 6 ay sonra Türkiye geneline nasıl planlayacağız onu ilk 6 aylık gözlemden sonra değerlendireceğiz. nisan, mayıs aylarında" diye konuştu.
Canan Karatay'ın 15 günlük men cezasına ilişkin soru üzerine Bakan Müezzinoğlu, kamuoyuna açıklama yapan kişilerin vatandaşın sağlık algısını yanlış yönlendirecek bilgilere yer vermemesi gerektiğine dikkati çekti.
"Dünyanın kabul ettiği standartları belli olan bilgilendirmeleri yapmalıyız" diyen Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"O nedenle Akreditasyon Enstitüsünü kurduk. Bu Akreditasyon Enstitüsü kurumsal yapılanmasını tamamlayınca hem kurumların akredite olup da hizmet vermeleri hem de bu anlamda televizyon ekranlarında çıkacak, sağlık alanında bilimsel vatandaşı bilgilendirecek olanların da akredite olup olmamalarıyla ilgili standartları da inşallah kısa sürece uygulamaya geçeceğiz, o zaman bu tür tartışmaları azaltmış oluruz."
AA