ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Anayasa Mahkemesinin aşı kararına ilişkin, "Yasal düzenleme de bugün uyguladığımız sistemden farklı bir sistem değil. Yönetmelikle yaptığımızı yasayla yapacağız. Yol haritamızda herhangi bir değişiklik yok. Burada yetki bilim kurullarındadır" dedi.
Bakan Müezzinoğlu, AA'ya yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin zorunlu aşı kararıyla ilgili gerekçeli kararı beklediklerini söyleyerek, şöyle dedi:
"Anayasa Mahkememiz, 'Yasal düzenleme zeminine dayandırmanız gerekiyor' dedi. Burada, esasında yasal düzenleme de bugün uyguladığımız sistemden farklı bir sistem değil. Yönetmelikle yaptığımızı yasayla yapacağız. Yol haritamızda herhangi bir değişiklik yok. Burada yetki bilim kurullarındadır."
Türkiye'nin aşılamada dünyanın en iyi ülkelerinden birisi olduğunu belirten Müezzinoğlu, yasal zeminin bugünkü uygulamadan farklı zemini içermediğini ve bu anlamda olağanüstü bir boşluk olmadığını ifade etti.
Aşılamayla ilgili esas sıkıntının Güneydoğu'da yaşandığını dile getiren Müezzinoğlu, "Türkiye genelinde her yıl 1 milyon 300 bin doğum oluyor. Üç anne, baba bu şekilde karar verdi diye bir boşluk oluşuyor değil" diye konuştu.
- "300 bin bisiklet dağıtacağız"
Bakan Müezzinoğlu, "Bir Milyon Bisiklet Kampanyası" çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Gelecek 4 yılda bir milyon bisiklet dağıtılacağını ifade eden Müezzinoğlu, bir bisiklet yolu yapan belediyelere bin, 5 kilometre yapana 5 bin, 100 kilometre yapan belediyelere ise 100 bin bisiklet verileceğini belirtti.
Müezzinoğlu, 12 belediyeden bisiklet projesi için destek geldiğini anlatarak, "Bazıları diyor ki 'Benim 10 kilometre bisiklet yolum var'. Var olana değil bundan sonra yapılacaklara veriyoruz. Biz teşvik ediyoruz. Bu anlamda geçtiğimiz 2015 yılında şunu istedik, her yıl 250 bini yerli üretimden temin edelim, 2015'in Aralık ayında bizim bisiklet sektörümüzün altyapısı buna müsaade etmedi. İthal de etmek istemedik" dedi.
Müezzinoğlu, 2015'te 75 bin bisiklet dağıtımı yapıldığını anımsatarak, şunları söyledi:
"Taahhüdümüz 1 milyon. Önümüzde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı var. Firmalarla görüştük, ihalesi yapıldı. 70 bin ile 100 bin arası çocuk bisikleti dağıtacağız. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda gençlerimize de 70 bin bisiklet dağıtacağız. Haziran ayında ise projesini yapmış olan belediyelerimize 100 bin bisiklet, 1 Ekim'de de üniversite öğrencilerimize. Rektörlerimize yazı yazdık. Üniversite öğrencisi ve kampüs imkanlarına göre 50 bin civarında planlıyoruz. 2016'da 250 bin ile 300 bin arası bisikleti bu yıl dağıtmış olacağız."
- Aile hekimliklerine "butik hastane" modeli
Aile hekimliklerine yönelik 64. Hükümet eylem planında yer alan düzenlemelere ilişkin soruları da yanıtlayan Müezzinoğlu, her aile hekiminin yaklaşık 4 bin kişiden sorumlu olduğunu hatırlattı.
Sağlık sunucuları arasında en yüksek memnuniyetin aile hekimliğinde olduğuna dikkati çeken Müezzinoğlu, hem vatandaşların hem de kendilerinin aile hekimlerinin sabah 8.00, akşam 16.00 olan mesailerinin daha geniş zamanlı olmasını istediklerini söyledi. Bakan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi aile hekimliklerimizi Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) bir üstü olarak Merkez Aile Sağlığı Merkezi haline getireceğiz. Örneğin 5 ASM var. Burada 5 hekim ya da birli ikili hekimler var. Bunlar sabah 8.00 akşam 4.00 hizmet veriyorlar ama bu merkezde sabah 8.00, akşam 8.00, cumartesi, pazar da hizmet veren bir yapı olacak. Vatandaşlar bu aile sağlığı merkezinde şunu bilecek, 'Akşam eve döndüm, 6'da da aile hekimim var, cumartesi de var, pazar da var'. Dolayısıyla direkt hastaneye gitmek yerine 7 gün 12 saat hizmet veren Merkez Aile Sağlığı Merkezlerine gidecekler."
- İlave diş hekimi, diyetisyen, psikolog görev alacak
Merkezde ilave diş hekimi, diyetisyen, psikolog ve sosyal destek uzmanı olacağını vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, medyada "butik hastane" olarak adlandırılan merkezlerde ameliyat, cerrahi müdahale, yataklı tedavi yapılmayacağını ancak kişinin müşahedesinin yapılarak, uygulanan tedavi sonrasında kişilerin ihtiyacına göre ikinci basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirileceğini aktardı.
"Bunu güçlü hale getirecek bir sistemi şu anda oluşturmaya çalışıyoruz" diyen Müezzinoğlu, "Bunun bir, iki yasal düzenlemesi gerekiyor. Ana şablonda Merkez ASM dediğimiz mekanların, yeniden fiziki mekan olarak şekillendirilmesi lazım, ona çalışıyoruz. Bir de Acil 112'ler de buraya entegre olacak" ifadesini kullandı.
- Uyuşturucuyla mücadele
Uyuşturucuyla mücadele konusunda da "koruyucu" ve "önleyici" tedbirler olmak üzere iki başlığı önemsediklerini belirten Müezzinoğlu, bu anlamda "ALO 191" hattını kurduklarını ve 130 çalışanla hizmet verdiklerini anlattı.
"Gizli kalmasının veya probleme dönüşmesinin en temel sorunlarından biri de çocuğu yanlış yapıyorsa deşifre olmasından korkuyor" değerlendirmesinde bulunan Müezzinoğlu, çocuklara bağımlı ve suç işleme dönemine girmeden, psikolojik destekle sahip çıktıklarını dile getirdi.
Bakan Müezzinoğlu, bağımlılığa dönüşenlerde ise hemen AMATEM'e yönlendirmeyi düşünmediklerini aktararak, hastalara psikiyatristi olan hastanelerde kısa süreli takipler, psikolojik destek vermek ve tedavi noktasında tutabilme konularında yardımcı olunacağını, en sonunda AMATEM'e yönlendireceklerini dile getirdi.
AA