Sağlık Bakanlığı'ndan 10 kural açıklaması! İşte aşı yapılmayacak o 4 grup

Bakanlık Kovid-19 aşısının uygulanması ve istenmeyen etkilerin takibine ilişkin kuralları duyurdu. Buna göre, yüksek alerjik reaksiyon olması durumunda ikinci doz uygulanmayacak. Hamilelere, kovid geçirenlere ve aşıdan 10 gün önce temaslı olanlara aşı yok

Sağlık Bakanlığı tarafından Kovid-19 aşısının uygulanması ve sonrasında oluşabilecek istenmeyen etkilerin takibine ilişkin kurallar açıklandı. Açıklamaya göre, aşı yapılanlarda yüksek alerjik reaksiyon olması durumunda ikinci doz uygulanmayacak. Hamilelere, koronavirüsü atlatanlara ve aşıdan 10 gün önce temaslı olan kişilere herhangi bir aşı yapılmayacak.

Sağlık Bakanlığı, Çin'den alınan Kovid-19 aşısı CoronaVac'ın yaygın uygulamasına 14 Ocak'ta başladı. İlk olarak sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlanan aşı, 19 Ocak itibarıyla 1 milyona yakın kişiye yapıldı. Halen birinci aşamanın ikinci adımına geçilmiş durumda. Huzurevleri ve bakımevlerindeki kişilere Kovid-19 aşısı uygulaması başladı.

Aşıda uygulanacak 10 kural

Uygulamada ikinci adıma geçmemizin ardından Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 aşısının uygulama kurallarını açıkladı. Aşının kimlere nasıl yapılacağı, hangi şartlarda ikinci dozun yapılmayacağı, aşı olan kişilerin nasıl takip edileceği netleştirildi.

Rehberde yer alan bilgiler şu şekilde:

1. Aşı tercihen sol koldan ve otururken yapılacak.

2. İlk dozdan sonra ciddi alerjik reaksiyon yaşanırsa ikinci doz uygulanmayacak.

3. 38 derece ve üzerinde ateşi olanların, henüz kesin tanı konulmamış akut hastalığı olanların ve epilepsi gibi kronik hastalıkların akut atakları sırasında olanların aşıları ertelenecek.

4. İkinci bir talimata kadar hastalığı geçiren ya da aşıdan 10 gün önce temaslı olan kişilere aşı yapılmayacak.

5. Virüs aşısıyla, grip, zatürre ve diğer rutin aşılar arasında en az iki hafta olması gerekiyor.

6. Kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği gibi canlı aşılarda ise en az 4 hafta beklenecek. Kuduz ve tetanos aşısı ise zaman bırakmadan yapılabilir.

7. Kovid-19 hastalığını ağır geçirme riski yüksek olan hamileler, istedikleri takdirde aşı olabilecek. Ancak, hamileliğin ilk üç ayında aşı uygulanmaması tercih edilecek. Emziren anneler isterse aşı olabilir.

7. Aşı olanlar 6 aya kadar takip edilecek.

9. Aşı uygulanan bölgede ağrı/kızarıklık/şişlik, yorgunluk, baş ağrısı, gibi belirtiler sisteme girilecek.

10. 6 aya kadar tat veya koku kaybı, yüz felci gibi nörolojik istenmeyen etkiler de kayıt altına alınacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Ağız Kanseri Erkeklerde Daha Sık Görülüyor: Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Boyun Ağrılarına Dikkat: Bilinçsiz Kütletme Felce Neden Olabilir
Sağlık-Sen: Dişi ağrıyana, dizi sızlayana ambulans gitmesin
NEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bir ilke daha imza attı
Ferdi Tayfur’dan güzel haber geldi