ANKARA (AA) - Sağlık Bakanlığınca bayram kahvaltısında, gün içerisinde tüketilecek şeker miktarı göz önünde bulundurularak reçel ve baldan kaçınılması, 5 temel besin grubundan yiyeceklerin tüketilmesi önerildi.
Bakanlıkça, ramazanda günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde yaşanan değişiklikler, bayramda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme isteği bazı sindirim problemlerinin de ortaya çıkması nedeniyle, bayramda vatandaşlar için örnek menü hazırlandı.
Bakanlığın bayram kahvaltısı için hazırladığı sağlıklı yemek tabağında, bir dilim kepek ekmeği, zeytin, peynir, salatalık, domates, yeşillik ve haşlanmış yumurta yer aldı.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Diyetisyeni Fatma Akyul yaptığı açıklamada, ramazan boyunca iki öğün beslenilmesi nedeniyle beslenme düzeninde bazı değişiklikler olduğunu belirterek, bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işi gibi gıdaların kan şekerini hızla yükseltmesinin bazı sindirim problemlerini ortaya çıkarabileceğini söyledi.
Akyul, bayram sabahı hafif bir kahvaltıyla güne başlanmasını önererek, kahvaltıda, kızartma, hamurişi gibi yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini belirtti.
Vatandaşların bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlarda da aşırıya kaçmamaları, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamaları gerektiğini vurgulayan Akyul, "Gün içerisinde çok fazla şeker ikramı olacağından dolayı kahvaltıda reçel ve bal da tavsiye etmiyoruz. Sağlıklı yemek tabağında 5 temel besin grubumuz var. Et grubu olarak yumurta ve bademi verdik. Süt grubu olarak, peynir ya da yoğurt tercih edilebilir. Miktarın ve tercihin kişilere göre değişimi de mümkün." ifadelerini kullandı.
Akyul, gün içerisinde ara öğünlerde taze meyve, az şekerli limonata ve kompostoların tercih edilebileceğini dile getirerek, yemekleri çok iyi çiğnemenin öneminin altını çizdi.
Bayramda şekerli ve şerbetli tatlılar yerine sütlü, dondurma ve meyvelerin seçilebileceğini ifade eden Akyul, "İkramları tercihli sunmakta fayda var. Ev sahiplerinin de ikramlarda ısrarcı olmaları aşırı tüketime gidilmemesi konusunda büyük fayda sağlayabilir." değerlendirmesinde bulundu.
- "Yemekler hızlı yenmemeli"
Akyul, Ramazan Bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmesi, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınması gerektiğini vurguladı.
Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların küçük porsiyonlar halinde tercih edilmesi gerektiğine dikkati çeken Akyul, şunları kaydetti:
"İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler, şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler sunulmalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketilmelidir. Yetişkin bireyler imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Lif içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engellerler."
Akyul, diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymalarının önemine işaret etti.
Ramazan boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmesini tavsiye eden Akyul, "Tüm bireyler dahil ve özellikle de yaşlı ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidirler. Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemelidir." dedi.
AA