Sağlık Müdürlüğü’nden cevap var!

M. Ali Köseoğlu

Sağlık alanındaki yazıları ben bitirsem; taraflar cevaplarıyla konuyu devam ettirecekler anlaşılan.

Yanık Merkezi’nin Konya’da neden kurulamadığına dair sorumuza İl Sağlık Müdürlüğü’nden açıklama geldi. Açıklamayı aynen yayınlıyorum:

Memleket Gazetesinde yayınlanan 05.05.2014 tarihli köşe yazınıza istinaden konunun daha iyi anlaşılabilmesi için Müdürlüğümüz tarafından açıklama yapılması ihtiyacı hissedilmiştir.

  • 2007 yılında Bakanlığımız tarafından yanık tedavi ünitelerinin ülke genelinde dengeli dağılımı ve kolay ulaşılabilirliğinin sağlanması, fiziki alt yapı, donanım ve nitelikli personel bakımından yeterli hale getirilerek bu alandaki sağlık ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.
  • 2007 yılında Bakanlığımız planlaması dâhilinde İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Konya Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde yanık ünitesi ve/veya yanık merkezi kurulması çalışmaları başlamıştır. 2008 yılında aralıklar halinde yanık ünitesinde çalışacak uzman hekim ve yardımcı sağlık personeli Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesine eğitime gönderilmiştir.
  • 2008 yılında Konya Eğitim Araştırma Hastanesi başhekimliği tarafından 8 yataklı yanık merkezi ile ilgili fizibilite raporu çıkarılmıştır.
  • 2008 yılında Müdürlüğümüz girişimi ile Konya İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi sağlık komisyonu konu ile ilgili bir rapor hazırlamıştır. Konya İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi, yanık merkezi kurulması ile ilgili 03.03.2008 tarihinde karar almış, Bakanlığımıza sunulmak üzere Müdürlüğümüze göndermiştir.
  • 2009 yılında Bakanlığımız Türkiye genelinde 21 ilde ihtiyaç olan yanık tedavi merkez ve üniteleri ile ilgili gerekli yatak sayısı tespitini tamamlamış, planlanan yanık tedavi merkez ve ünitelerindeki personelin eğitim almalarını sağlamıştır.
  • 2010 yılında Bakanlığımız “yataklı sağlık tesislerinde yanık tedavi birimlerinin kurulması ve işleyişi hakkında yönerge” yayınlamıştır.2010 yılında Bakanlığımızca yürütülen bölge merkezli sağlık planlamaları çalışmaları çerçevesince ülkemiz yanık tedavi hizmetlerine yönelik mevcut kapasite ve ihtiyaç duyulan kapasiteye göre nihai plan çıkarılmıştır. Bu planlamaya göre Konya bölgesi ( Konya, Karaman, Aksaray) ne hizmet edecek Konya Eğitim Araştırma Hastanesinde 13 yataklı bir yanık ünitesi planlanmıştır.
  • 2010 yılında yanık ünitesi ve merkezi bulunmayan hastanelerde yanık odası oluşturulması çalışması Bakanlığımızın planlaması dâhilince Müdürlüğümüzce başlatılmıştır. 2011 yılında ilimizde bulunan 19 devlet hastanesinde yanık odaları planlanmıştır.
  • 2010 yılında Müdürlüğümüz önderliğinde Konya Eğitim Araştırma Hastanesinde 13 yataklı yanık ünitesi açılmıştır. Sağlık bakanlığı tedavi hizmetleri genel müdürlüğünün 07.04.2010 tarih ve 14597 sayılı makam oluru ile 13 yataklı yanık ünitesi tescil edilmiştir.
  • 2007 yılından 2010 yılına kadar olan süreçte Müdürlüğümüz ilimizde yanık merkezi oluşturulması için asgari donanım, fiziki alt yapı ve personel eğitimleri konusunda gerekli çalışmaları başlatmıştır. Fakat Bakanlığımızın 2010 yılındaki yapmış olduğu nihai planlamada ilimizde yanık merkezi değil yanık ünitesinin olması kararlaştırılmış ve yayınlanmıştır.
  • Sağlık bakanlığı 2011 yılı kasım ayında 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden yapılanmıştır. Bu yapılanma ile ilimizde üçlü bir yapı oluşmuştur. Yanık merkezi ile ilgili iş ve işlemler, 2012 yılından itibaren Konya ili Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından yürütülmektedir.
  • 2013 yılında Konya ili Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinin Müdürlüğümüze ve Bakanlığımıza göndermiş olduğu yazıda Beyhekim devlet hastanesi bünyesindeki yanık odasının yanık ünitesi, Konya eğitim araştırma hastanesi bünyesindeki yanık ünitesinin yanık merkezi olarak düzenlenmesi talep edilmiştir. Bakanlığımız “Yanık Bilimsel Komisyonunun” yaptığı toplantıda bu konu görüşülmüş, Konya Eğitim Araştırma Hastanesi ve Konya Beyhekim Devlet Hastanesi taleplerinin Beyhekim kampüs yapılanmasının tamamlanıp faaliyete geçtikten sonra yeniden değerlendirileceği belirtilmiştir.
  • Bakanlığımızın Türkiye’de özellikli planlama gerektiren sağlık hizmetleri 2011-2023 stratejik planında; “Son yıllarda basına intikal eden yanık hastasına yer bulunamaması vakası olmamıştır. Bunun altında yatan ise, uygun planlama ile doğru sağlık bölgelerine yeterli sayıda yatağa sahip yanık birimlerinin oluşturulmasıdır. Oluşturulmuş yanık odası, yanık ünitesi ve yanık merkezi birimleri sayesinde yanık vakalarının uygun birimlerde tedavi edilmesi sağlanmıştır. Gereksiz hasta nakilleri engellenmiş, hastaların olabildiğince yerinde tedavileri sağlanmıştır. Türkiye için mevcut durumda 7 yanık merkezi yeterlidir. Hava nakil olanaklarının artması sayesinde hasta nakilleri artık problem teşkil etmemektedir. Kamu olanaklarının kullanılması ile yapılan yanık merkezleri, maliyet/karlılık oranında zarar neden olmaktadır. Bunun yanında böylesi merkezlerin idamesi için sağlanacak “ deneyimli ekip” de çoğunlukla mümkün olmamaktadır. Bunun doğal sonucu da hasta bakım kalitesinde düşüş şeklinde olacaktır. Yeni bir merkezin yapılandırılması yerine bölgedeki majör yanık insidansı değerlendirilecek olursa münferit vakaların uygun merkezlere aktarımı hem ekonomik fayda sağlayacak hem de ekip yetersizliği nedeniyle hasta kaybını engelleyecektir” denilmektedir.
  • Şuan ülkemizde Kamu Hastanelerinde Ankara(2), Erzurum(1), İstanbul(1), İzmir(2), Kocaeli(1), Samsun(1) olmak üzere toplam 6 ilimizde 8 adet Yanık Merkezi bulunmaktadır. Ayrıca aralarında Konya’nın da bulunduğu 21 ilimizde 22 adet Yanık Ünitesi bulunmaktadır.
  • Sağlık bakanlığı planlamasında illerde / hastanelerde yanık odası, yanık ünitesi, yanık merkezinden ilin ve hastanenin uygunluğuna göre herhangi biri bulunması gerekmektedir. İlimizdeki hastanelerin birçoğunda yanık odası, Konya Eğitim Araştırma Hastanesinde ise 13 yataklı yanık ünitesi bulunmaktadır.

      İlimizdeki yanık ünitesinde Erişkinde  % 25 e kadar 2. Derece yanık, % 10 a kadar 3. Derece yanık, çocuklarda % 20 ye kadar 2. Derece yanık,                     % 10 a kadar da 3. Derece yanık vakaları tedavi edilebilmektedir.

  • 2013 yılında ilimizde Konya Eğitim Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesinde 1.derece(21), 2.derece(145), 3.derece(4) , yanma, korozyon ve donma şeklinde(140) ve diğerleri olmak üzere toplam 348 hasta tedavi edilmiştir. Bu hastalardan 147 tanesi aynı hastanede ameliyat edilmiştir.    

      2013 yılında yanığa maruz kalan, Konya Eğitim Araştırma Hastanesine başvuran veya 112 acil ambulansı ile getirilen sadece 2 kişi tedavi amacıyla Konya Eğitim Araştırma Hastanesinden il dışına sevk edilmiştir.

      Ayrıca ilimizde 2013 yılında 112 acil servisimiz tarafından 414 yanık vakasına müdahale edilmiştir. Bunların 250 tanesi hastanelere nakil edilmiş, 17 tanesine yerinde müdahale edilmiştir. 5 kişide yanık olayının gerçekleştiği yerde ex olarak kabul edilmiştir. 65 tanesi ise hastaneler arasında nakil edilmiştir.

         Bilgilerinize sunulur.                                                                          

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.