"Sağlık turizmi" sertifikalı sağlıkçılar geliyor

Türkiye, sağlık turizminin marka değerinin yükseltilmesi için önemli adımlar atmaya hazırlanıyor - Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Tontuş: - "Sağlık turizminin öne çıktığı bölgelerde yabancı dil bilen personele ağırlık verilecek. Hastanelerde sağlık

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Sağlık Bakanlığı, sağlık turizminin öne çıktığı bölgelerde yabancı dil bilen personele ağırlık verecek, hastanelerde sağlık turizmi sertifikası olan personel çalışacak.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında Antalya'da gerçekleştirilen "81 İl Koordinasyon Değerlendirme ve Planlama Toplantısı"nda, sağlık turizmiyle ilgili önemli kararlar alındı.

Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulunun (SATURK) gelecek yıldan itibaren kurumsal bir yapıya dönüşeceğini belirterek, Türkiye'nin sağlık turizminin marka değerinin yükseltilmesi adına yeni bir adım atıldığını söyledi.

Bu konuda yasa teklifi hazırlandığını anlatan Tontuş, "Sağlık turizmi bütün sektörü kapsayacak şekilde kurulmuş bir yapı tarafından yürütülecek. Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu bir yıldır hizmet veriyordu. Önümüzdeki yıldan itibaren kurumsal bir yapıya dönüşecek. Başkanlığın olduğu, altında komisyonlarının, kurullarının, daire başkanlıklarının olduğu en az 150 kişilik kadroya sahip tamamen bağımsız bir kurgu olacak" bilgisini verdi.

Antalya'daki toplantıda, sağlık turizmi ile geleneksel turizmin farklı olarak değerlendirilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını aktaran Tontuş, şöyle devam etti:

"Sağlık turizmi tatil turizmini çağrıştırsa da aslında tamamen farklı kesimlere hitap ediyor. Birinde sağlıklı bir bireyin dinlenme, kültürel veya sosyal etkileşim gibi ihtiyaçları planlanırken diğeri ise sağlık sorununun çözümü için çare aramaktadır. Dünya Ticaret Örgütü de bunu farklı bir sektör olarak hizmet sektörünün altında sağlık alt başlığı olarak görüyor. Bu nedenle kendisine özgü yapılanması gerekiyor."

Tontuş, farklı illerde farklı hizmetlerin ön plana çıkarılması kararı alındığına değinerek, "Örneğin Antalya, yüz ve kol nakillerinde ön plana çıkarken, dünyanın en başarılı karaciğer nakilleri Malatya'da yapılıyor. Samsun'a kuzey ülkelerinden Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan'dan onkoloji hastaları geliyor. Muğla'ya da ağız ve diş sağlığı alanında çok sayıda hasta geliyor. Şu anda hangi ilde, hangi konuda başarılı hedeflere ulaşmış klinikler, insan kaynağı ve teknolojik altyapı olduğunu inceliyoruz" diye konuştu.

- Sağlık turizmi sertifikalı sağlıkçı

Sağlık turizminin yabancı dil bilen sağlık çalışanı olmadan gerçekleştirilemeyeceğini dile getiren Tontuş, özellikle İngilizce ve Arapçanın öne çıktığını söyledi. Tontuş, sağlık turizminin öne çıktığı bölgelerde yabancı dil bilen personele ağırlık verileceğini belirterek, "Hastanelerde sağlık turizmi sertifikası alanlar çalışacak. Biz bir eğitim programı hazırladık. Yılda 500 kişi sertifika programından mezun olacak. Onlar da önceliklediğimiz illerde ve hastanelerde çalışacak" dedi.

Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulunun, Türkiye'nin tanıtımını yaparken hastane değil bölge tanıtacağını vurgulayan Tontuş, sağlık tesislerinin de teknolojik olarak altyapı açısından hazır hale getirileceğini söyledi.

- "Yurt dışında bölge ofisleri açılacak"

Uluslararası Hasta Destek Çağrı Merkezinde hizmet verilen dil sayısının artırılacağını ifade eden Tontuş, çağrı merkezinin Ankara'da 6 dilde hizmet vereceğini kaydetti. Sağlık turizminin en önemli ayağı yurt dışında ofisler oluşturulacağını, bu amaçla ağustos ayından itibaren yurtdışında bölge ofisleri açılacağını anlatan Tontuş, bu ofislerin, yurt dışında kurumsal anlaşmalar yapılmasını sağlayarak hastaların Türkiye'deki en doğru noktaya ulaşmasının önünün açılacağını belirtti.

Tontuş, sağlık turizminin geliştirilmesi konusunda sağlık turizmi temsilcilerinin atanmasının da gündemde olduğunu dile getirerek, "Daha özgür ve özerk yapılar altında Türkiye sağlık turizminde sıçrama yapacak. 3 milyar dolar civarındaki sağlık turizmi gelirimizin 7 yıl içerisinde 20 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Genel Müdür Tontuş, hastanelerin ve hekimlerin bilimsel açıdan geldiği nokta, teknik altyapı, uygulama başarıları ve geri dönüşlerin, geliştirdikleri yazılım sistemi üzerinden takip edilebileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Hastalar yurt içi veya yurt dışından istedikleri zaman 17 farklı dilde bilgiler alabilecekler. Türkiye'de tedavi olmayı planlayan hastalar aynı zamanda tedavi öncesi veya sonrası konaklamalarını da bu yazılım üzerinden ayarlayabilecek ve o merkezleri görebilecek. Bu, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı da dahil birçok kurum ve kuruluşun paydaş olduğu bir proje. Ağustos ayından önce hizmete girmesini planlıyoruz."

AA

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri