"Sağlık turizminde yıllık gelir 5 milyar dolara ulaşır"

Sağlık Bakanlığı Müşaviri Afşin:- "Sağlık turizminde Avrupa'nın ilerisinde olan Türkiye, onlardan yarı yarıya ucuz"- "Türkiye'ye sağlık turizminden yıllık gelir resmi olarak 1,5 milyar dolara yaklaştı ancak bu rakamı net kestirmek mümkün değil. Özel kurul

İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - Sağlık Bakanlığı Müşaviri Erol Afşin, tıbbi operasyonların Avrupa'dan daha kaliteli ve ucuza yapıldığı Türkiye'nin, sağlık turizminden sağladığı gelirin tanıtımla artırılabileceğini belirterek, "Bir-iki yıl içerisinde sağlık turizminde yıllık gelirin 5 milyar dolara ulaşacağına inanıyorum." dedi.

Afşin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık turizminin Türkiye'de ciddi ekonomik girdi sağlayan önemli alanlardan olduğunu söyledi.

Hükümetin bu alana çok önem verdiğini vurgulayan Afşin, Ekonomi Bakanlığının destek verdiği sağlık turizmi konusunda Sağlık Bakanlığının faaliyetlerine değindi.

Afşin, Türkiye'deki özel kuruluşların sağlık alanında çok başarılı olduğunu, Sağlık Bakanlığının da bu konuda çalışmalar yaptığını ve bakanlığa bağlı bazı sağlık kuruluşlarında sağlık turizmi için bölümlerin ayrıldığını aktardı.

Türkiye'nin yıllık sağlık turizmi gelirinin resmi rakamlara göre 1,5 milyar dolara yaklaştığını dile getiren Afşin, ancak bu rakamı net kestirmenin mümkün olmadığını, özel kuruluşlar da dahil olmak üzere sağlık turizminin bütün alanlarından ülkeye yıllık 3 milyar dolar civarında döviz girdiğinin tahmin edildiğini anlattı.

Afşin, sağlık turizminde 2023 hedefinin "yıllık 20 milyar dolar gelir" olduğunu anımsattı.

Bu alanda sivil toplum kuruluşlarının, özel kuruluşların ve kamunun iş birliği halinde çalışması gerektiğini ifade eden Afşin, koordineli bir şekilde çalışılması halinde bütün Akdeniz'deki otellerin doldurulabileceğini belirtti.

Afşin, sadece medikali değil yaşlı ve termal turizmini kapsayan alanları da iyi bildiklerini kaydederek, "Bu konuda Sağlık Bakanlığı büyük çalışmalar yapıyor. İddia ediyorum, son dönemde turizmin genelinde yaşanan ve yaşanması muhtemel ekonomik sorunları, sağlık turizmi ile halledebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.


- "Sağlanan teşvik ve avantajlar çok iyi"


Türkiye'de artık yapılmayan tıbbi operasyonun neredeyse kalmadığını söyleyen Afşin, yabancıların en çok organ nakli, saç ekimi, kalp ameliyatı, estetik operasyon gibi amaçlarla ülkeye geldiğini hatırlattı.

Afşin, Türkiye'nin artık hem personel hem de tıbbi cihaz açısından oldukça ileri seviyelere geldiğine ve yurt dışında bunların duyurulması gerektiğine dikkati çekti.

Kamu-özel ortaklığı ile ilgili dernek ve birliklerin destekleriyle Türkiye'nin sağlık turizminin tanıtılarak çok daha ileriye götürülebileceğini aktaran Afşin, bu konuda verilen teşvik ve sağlanan avantajların önemine değindi.

Afşin, iş birliğiyle çok büyük başarılara ulaşılacağının altını çizerek, "Bir-iki yıl içerisinde sağlık turizminde yıllık gelirin 5 milyar dolara ulaşacağına inanıyorum. Ama akıllı davranmak lazım. Dünyadaki her devlet bu alana girmek istiyor ancak erken giren oturur. Biz el ele vererek bu işi başarabiliriz. İlgili vatandaşımız bakanlığın bu konudaki sayfasına girerek teşvikleri görürse herhalde mesleğini bırakıp bu işi yapar." ifadelerini kullandı.


- "Ortalama yüzde 50 ucuz"


Sağlık turizmi için gelenlerin normal turistlerden 4 kat fazla ekonomik getiri sağladığını dile getiren Afşin, burada tedavi olan hastanın daha sonra şehri gezdiğini, alışveriş yaptığını, restoranlara gittiğini anlattı.

Afşin, hastanın yanında mutlaka en az bir refakatçi bulunduğunu, böylece sağlanan ekonomik gelirin de arttığını anımsattı.

Yabancıların Türkiye'yi seçmesinde başta Sağlık Bakanlığının kuruluşları olmak üzere özel sektör hastanelerinin etkisi olduğunu belirten Afşin, "Personel, teknolojik ve bilimsel açıdan çok geliştik. Bunun yanı sıra fiyat konusu da belirleyici oluyor. İnanın sağlıkta Avrupa'dan daha iyiyiz. Onlara göre ucuz ve kaliteli sağlık hizmeti sunuyoruz. Tıbbi tedavilerde sağladığımız kaliteli hizmetin ücreti diğer ülkelere nazaran bazen yüzde 70'lere varan oranlarda daha ucuz oluyor. Ortalama yüzde 50, yani yarı yarıya ucuzuz." diye konuştu.

Afşin, Türkiye'ye öncelikli olarak Irak'tan hasta geldiğini, Azerbeycan, Kazakistan, Türkmenistan, Gürcistan, Yunanistan, Özbekistan ve Bosna Hersek gibi ülkelerden şifa bulmak için Türkiye'nin yoğun bir şekilde tercih edildiğini hatırlattı.

Afşin, artık Avrupalıların da sağlıkta Türkiye'yi tercih ettiğini de aktardı.


- "Türkiye Avrupa'dan daha ucuz, hızlı ve kaliteli"


Sağlık turizmi alanında hizmet veren ve dünyanın her yerinden hastanın geldiği bir kliniğin yönetiminde bulunan diş ve çene cerrahisi uzmanı Nihat Tanfer de dünyada artık turizm konseptinin değiştiğini, özellikle Uzak Doğu'dan turistlerin ülkeye sağlık amaçlı gelmelerinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Tanfer, "Deniz, kum ve güneş gibi amaçlarla yapılan turizmde turist birtakım nedenlerle gideceği yeri değiştirebiliyor ancak sağlık turizminde bu zor." dedi.

Türkiye'nin, Avrupa kalitesinin üzerinde ve yüzde 70 daha ucuza ağız ve diş sağlığı hizmeti verdiğinin altını çizen Tanfer,"Avrupa'ya göre tedaviler de çok kısa sürede tamamlanıyor." bilgisin verdi.

Tanfer, Ekonomi Bakanlığının sağlık turizminde verdiği teşviklerin önemli olduğunu ancak bu desteklerin artması gerektiğini de sözlerine ekledi.

AA

Ekonomi Haberleri

Asgari ücret zammının ardından denetimler sıklaştı
Merkez Bankası Faiz İndirdi: Politika Faizi Yüzde 47,5'e Düştü
Türkiye Ekonomisi 2025’te Rekor Yatırımları Hedefliyor
5G Akıllı Tarım Projesi Çorum’da Başladı
İş yeri, konut, araç: Sosyal medya ilanlarına ceza geliyor