“Sağlıklı Uyku, Sağlıklı Yaşam” paneli

Bozok Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiftçi:- "Uyku apnesi olan hastaların trafikteki dikkatleri tehlikeli boyutta olabilmektedir"

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Çiftçi, "Uyku apnesi olan hastaların trafikteki dikkatleri tehlikeli boyutta olabilmektedir." dedi.

Çiftçi, Bartın Üniversitesince konferans salonunda düzenlenen "Sağlıklı Uyku, Sağlıklı Yaşam" konulu panelde yaptığı konuşmada, uykunun insanın zihinsel ve bedensel sağlığını yenileyebilmesi için gerekli olan aktif bir dönem olduğunu söyledi.

Bilinen 85 uyku hastalığından birinin uyku apnesi olduğunu ifade eden Çiftçi, her 100 kişiden 4’ünde bu hastalık olduğunun tahmin edildiğini kaydetti.

Çiftçi, hastaların çoğunun da obez olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Kilo aldıkça, hastalığın gelişme ve şiddetinin ağırlaşması riski de artıyor. Solunum yolu etrafında depolanan yağ dokuları, solunum borusunun şeklini değiştirerek daha kolay tıkanır hale getiriyor. Buradaki temel yaklaşımımız, hastanın fazla kilolardan kurtulması ve uzun dönemde de bu zayıf hali koruyabilmesi önemlidir. Diğer yaklaşımız yatış pozisyonu. Hastalarımızın yarısından çoğunda sorun, sırt üstü yatıyorken yaşanıyor. Hatta bu hastalıkta, ilk başlarda yan yatarken sorun olmuyor, sırt üstü yatarken horlamalarla başlıyor. Şiddeti arttıkça yan yatınca da horlamalar başlıyor ve bu sefer nefes kesilmeleri ve yatış pozisyonu önem taşımayacak derecede nefes kesiliyor. Sırt üstü yatarken nefesi kesilen hastalarda pijamanın sırtına tenis topu dikilerek bu yatış şeklini önleyebiliyoruz."

Sigara ve alkol kullanımının da uyku düzenini bozan, apneyi arttıran önemli faktörlerden biri olduğuna işaret eden Çiftçi, bu alışkanlıkları bırakmanın hastalığın hafiflemesinde rol oynadığını bildirdi.

Bir takım sakinleştirici ilaçların da kasları gevşettiği için apnelerin artmasına neden olduğunu anlatan Çiftçi, şöyle devam etti:

"Bunların dışında hastalığın hafiflemesi veya başlamaması adına uyku hijyeni de çok önemli. Bunun için karanlık, sıcak veya soğuk olmayan, dışarıdan ses veya ışık almayan bir yatak odası tercih edilmeli. Bu bahsettiğimiz faktörler de uyku yapısını bozan etkenlerdir. Bunun yanında birbirini izleyen günlerde yatma ve kalkma saatlerimizde belirgin farklılıklar olması da apneye sebep olan etkenlerdendir. Bunun için benzer bir saatte yatıp kalmaya dikkat etmeli. Kafein içeren içecekler de uyku için zararlı. Özellikle öğleden sonraları aldığımız kafeinin uykumuza olumsuz etkisi oluyor. Ayrıca uyumadan hemen önce çok ağır fiziksel ya da fikri aktiviteler yapmak da uyku yapısını bozan şeylerdir. Bunun yanında hipertansiyonlara, ani ölümlere yol açmaktadır. "

Uyku apnesinin kişinin sosyal yaşamını da olumsuz etkilediğini, yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Çiftçi, hastalığın tedavi edilmediği sürece riskin üst seviyede olacağını söyledi.

Çiftçi, apnelerden dolayı gündüz uyku hissinin unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğuna neden olduğunu belirterek, "Uyku apnesi olan hastaların trafikteki dikkatleri tehlikeli boyutta olabilmektedir." dedi.

Panele Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tekin Aktemur, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

 

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri