Sağlıkta çığır açacak çalışma: İlaçların yan etkileri yok edilebilir mi?

Uluslararası BAU İlaç Tasarım Kongresi'nde, yapay zeka teknolojilerinin ilaç geliştirme süreçlerindeki rolü ve yan etkilerin azaltılmasındaki önemli adımlar masaya yatırıldı.

İlaç endüstrisindeki yenilikler ve sağlık teknolojilerindeki ilerlemeler, hastalıkların tedavisi ve önlenmesi konusundaki arayışı hızlandırıyor. Uluslararası BAU İlaç Tasarım Kongresi, bu alandaki son gelişmeleri tartışmak üzere dünyanın dört bir yanından akademisyenleri ve endüstri uzmanlarını bir araya getirdi. Bu yıl 9. kez düzenlenen kongrede, yapay zeka teknolojilerinin ilaç tasarımı ve geliştirme süreçlerindeki etkisi mercek altına alındı.

BAU Eczacılık Fakültesi Dekanı ve kongrenin başkanı Prof. Dr. Serdar Durdağı, yapay zekâ teknolojilerinin ilaç endüstrisindeki dönüşümde kilit bir rol oynadığını vurguladı. Durdağı, "Yapay zekâ teknolojilerini sadece yeni ilaçların geliştirilmesi için değil aynı zamanda var olan yan etkilerin azaltılması için de kullanıyoruz" dedi. Derin öğrenme yaklaşımlarının, yan etkileri daha az olan ilaç adaylarının geliştirilmesinde önemli bir araç olduğunu belirten Durdağı, bu teknolojilerin hem yeni etkin ilaçların geliştirilme süreçlerini hızlandırdığını hem de yan etkilerin azaltılmasında etkili olduğunu açıkladı.

Kongre öncesinde yapılan bilgilendirmelerde, yapay zeka teknolojilerinin hayvan deneylerini azaltmaya yönelik çalışmalarda da kullanıldığına dikkat çekildi. Prof. Dr. Serdar Durdağı, "Tüm bu çalışmalarda farklı hastalıklara karşı belirlenen bileşiklerin biyolojik aktivite ve toksisite testlerinde kullanılan hayvan deneylerini minimize etmek istiyoruz. Elbette hayvan deneylerine geçilmesi için sadece bilgisayar üzerinde yapılan in siliko modeller ve çalışmalar yeterli olmuyor, özellikle in vitro laboratuvar çalışmalarının da yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kongrede ayrıca, Türkiye'de ve dünyada ilaç keşif çalışmaları, Türkiye'nin ilaç geliştirme Ar-Ge çalışmalarındaki konumu, gelecek 10 yıla dönük çalışmalar, ilaç keşif süreçlerini hızlandırmak için yapılan son yenilikler ve ilaç aday moleküllerinin sanal ortamda taranması gibi konular da ele alındı. Yapay zeka teknolojileri, ilaç endüstrisindeki geleceğin şekillenmesinde kilit bir rol oynayarak hastalara daha etkili ve yan etkileri daha az olan tedavilerin sunulmasına olanak tanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Antibiyotik tedavisi neden yarım bırakılmamalı?
Kreşlerde Salgın Riski
Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor