Sağlıkta dönüm noktası: Kanser aşısı kanseri tarihe gömebilir

Biyoteknoloji şirketleri, mRNA teknolojisi sayesinde geliştirdikleri kanser aşılarıyla önemli bir dönüm noktasına yaklaşıyor.

Son yıllarda mRNA teknolojisinin tıpta yarattığı devrim, koronavirüs pandemisi sırasında hızla geliştirilen aşılarla ön plana çıkmıştı. Ancak şimdi, biyoteknoloji şirketleri bu teknolojiyi kanserle mücadelede kullanarak, mRNA temelli kanser aşılarını geliştirmeye odaklanıyor.

Curevac'ın CEO'su Alexander Zehnder, en geç beş yıl içinde mRNA teknolojisiyle geliştirilmiş kanser aşısını piyasaya sürmeyi hedeflediklerini belirtiyor.

Bu gelişme, 20 yıldır devam eden kanser aşıları araştırmalarında devasa ilerlemelerin kaydedildiğini gösteriyor. Zehnder, pandemi sürecinde edinilen deneyim ve yapay zeka teknolojisinin, mRNA'nın programlamasındaki zorlukları aşmada önemli rol oynadığını vurguluyor.

Kanser aşıları, bağışıklık sistemini aktive ederek vücudun kendi savunma mekanizmasını tümör hücreleriyle savaşmaya yönlendiriyor. Curevac'ın CEO'su Zehnder, kanser aşısının amacını, "Kanserle ilgili ölümcül olan şey büyümeye devam ediyor olması.

Kanser aşısı, kanser çoktan metastaz yapmış olsa bile büyümeyi durdurmayı amaçlamaktadır. Böylece kanser, on yıllarca birlikte yaşanabilecek kronik bir hastalık haline gelecektir. Kanser artık bir ölüm cezası olmaktan çıkacak" şeklinde açıklıyor.

BioNTech gibi diğer biyoteknoloji şirketleri de kansere karşı aşı geliştirmek için yarışıyor. Ekim 2023'te BioNTech, mRNA kanser aşısı CARVac'ın umut verici ara sonuçlarını açıkladı.

BioNTech CEO'su Uğur Şahin, bu sonuçlar ışığında kanser aşılarının önümüzdeki yıllarda kullanıma sunulabileceğine olan iyimserliğini paylaşıyor.

Kanser aşıları, geleneksel tedavilerin yerini alabilir ve kemoterapi ile radyasyonun yol açtığı zorlu süreçlere alternatif olabilir.

Alexander Zehnder, mRNA teknolojisinin kanseri sadece tümörü hedef alarak değil, aynı zamanda sağlıklı dokuları koruyarak ele almasının önemine vurgu yapıyor. Bu, yan etkilerin azalmasına ve tedavi sürecinin daha etkili olmasına katkı sağlayabilir.

Kanser aşıları, modifiye edilen T hücreleri aracılığıyla tümör hücrelerini tanıyıp yok ederek çalışıyor. Bu yöntem, löseminin yanı sıra cilt kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri ve pankreas kanseri gibi farklı kanser türlerine karşı etkili olabilecek umut verici bir tedavi seçeneği sunabilir.

Biyoteknoloji şirketleri, mRNA teknolojisi sayesinde kanser aşılarını geliştirerek, insanlığın kanserle mücadelesinde yeni bir döneme girebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Mide Şişkinliğiyle Baş Etmenin Doğal Yolları
Karesi'deki patlamada yaralanan 5 işçinin son durumu
Yeni yönetmelikle antibiyotik direncinin önüne geçilecek
Bebeklerin kilosunu anneleri belirliyor
Ağız Kanseri Erkeklerde Daha Sık Görülüyor: Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor