Sahipsiz hayvanların bakımı için protokol imzalandı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilçe belediye başkanlıkları, "Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanları"ndaki sahipsiz hayvanların rehabilitasyonuna yönelik "ortak hizmet protokolü"ne imza attı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilçe belediye başkanlıkları arasında, "Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi ve Bahçeli Yaşam Alanları"nda sahipsiz hayvanların rehabilitasyonuna yönelik "ortak hizmet protokolü" imzalandı.

Protokolle; sahipsiz hayvanların aşılanması, kısırlaştırılması, tedavisi, sahiplendirilmesi, mikroçip uygulanarak kayıt altına alınması ve bu işlemlere tabi tutulan hayvanların yasa gereği alındıkları ortamlara geri bırakılması amaçlanıyor.

İmzalanan protokol, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'nun 4 ve 9. maddeleri ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7 ve ve 27. maddeleri ile Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmenliği'ne dayandırıldı.

Belediyelerin yapacakları işlemler, protokolde ayrıntılı şekilde anlatıldı. Bu çerçevede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bakımevlerinde belli bir nizam içinde ve mevzuat çerçevesinde faaliyetlerin yerine getirilmesini temin ederek, sevk ve koordinasyonu sağlayarak, bakımevlerine ait elektrik, su, ısınma ve iletişim bedellerini karşılayacak. İlçe belediyeleri tarafından bakımevlerine getirilen sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması ve tedavi ihtiyaçları da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilecek.

İlçe belediyeleri ise bakımevlerinde yürütülecek rehabilitasyon işlemleri için hayvanların tıbbı bakım ve destek hizmetlerini; hafta sonu, resmi tatil ve izin durumlarını da kapsayarak 7 gün 24 saat esası ile aksatmadan yürütecek. Kısırlaştırma ve tedavi işlemleri bitmiş, aşılanmış, küpü ve mikroçip ile işaretlenmiş hayvanları başhekimliğin onayı sonrası kendi ilçe sınırlarındaki alındığı ortama geri bırakacak. Ayrıca bakımevlerinde, bakım ve barındırma işlemleri yapılan hayvanların rutin temizlik hizmetini karşılayacak.

Bir yıl süreli protokolün devam ettirilmesi istenilmediği takdirde sürenin dolmasından bir ay önce karşı taraf bilgilendirilecek, aksi takdirde protokol bir yıllık olarak yenilenecek.

"Ortak hizmet protokolü", İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşüldü. CHP'nin ret oyu verdiği protokol, oy çokluğu ile kabul edilerek Meclis'ten geçti.

CHP'li Meclis Üyesi Erhan Aslaner, sokak hayvanlarının yoğun olarak toplandığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ve bazı ilçe belediyelerinin yaptığı yoğun köpek toplamaları sırasında ölüme varan çok sayıda hak ihlalinin yaşandığı savundu.

Aslaner, "Belediyeler tarafından ormanlara terk edilen hayvanların dahi olağandışı olarak kaybedildiği/yok edildiği ve İstanbul genelinde sokak hayvanlarının merkezi olarak Kısırkaya'da toplanması ile hak ihlallerinin arttığı ve hayvanların takibinin zorlaştığı" gerekçeleriyle protokole ret oyu verdiklerini söyledi.

AA

Gündem Haberleri

Yapı Müteahhitliğinde Mali Yeterlilik Kriterleri Yüzde 50 Artırıldı
Sağanak yağış Alanya'yı yıktı geçti
Tapu müdüründen açıklama: Eski tip kimlikle gelmeyin
İzmir'de Sağlık Skandalı! Yumurtalıklarını Aldılar Anne Olamayacak
Lozan'a Gitti İkinci Dünya Savaşı'na Türkiye'yi Sokmadı