Sahur yapmadan oruç tutulur mu?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, Ramazan ayında sağlıklı ve enerjik olmanın sırrını dengeli beslenmede görüyor.

Ramazan ayında oruç tutan vatandaşların sağlıklı bir şekilde bu ibadeti yerine getirebilmeleri için dengeli beslenmenin önemi vurgulanıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, sahurun sağlığın korunması için önemli olduğunu belirtiyor. Sahurun atlanması durumunda ise bitkinlik, sinirlilik, baş dönmesi ve aşırı susama gibi sorunlarla karşılaşılabileceğini ifade ediyor.

Normal günlerde eksik alınan besin ögelerinin ara öğünlerde veya diğer ana öğünlerde tamamlanabileceğini belirten Ciğerli, Ramazan ayında öğün sayısının sınırlı olması nedeniyle dengeli beslenmenin öneminin daha da arttığını vurguluyor. Yaş, cinsiyet ve günlük fiziksel aktivite oranına göre kişilerin günlük enerji, karbonhidrat, yağ ve protein ihtiyaçlarının Ramazan ayında da değişmediğini belirten Ciğerli, bu dönemde et, yumurta, kurubaklagiller, sebze-meyveler, süt ve süt ürünleri ile ekmek-tahıl grubu besinlerin yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Sahurda protein ağırlıklı beslenmenin önemine değinen Ciğerli, yumurta, süt, peynir, ceviz gibi protein içeriği yüksek besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Sahur vaktinde aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirtiyor ve en az 4 bardak su tüketilmesini öneriyor.

İftar saatinde ise aşırı yeme isteğinin doğabileceğini belirten Ciğerli, hızlı ve aşırı yemek tüketmenin yapılan hatalardan biri olduğunu ifade ediyor. İftarın hafif bir şekilde başlanması ve glisemik indeksi yüksek olan besinler yerine posa yönünden zengin besinler tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, iftar ve sahur arasındaki sürede beslenmeye önem verilmesi gerektiğini ve aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulması gerektiğini belirtiyor.

Beslenme Uzmanı Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli'nin verdiği bu bilgiler, Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde oruç tutmanın ve enerjik olmanın yollarını gösteriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Antibiyotik tedavisi neden yarım bırakılmamalı?
Kreşlerde Salgın Riski
Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor