Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz
Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.
Bu hafta yazımıza Ziya Paşa'nın bir beyiti ile başladık.
Eylemsiz olmaz, amelsiz olmaz.
Atalarımızın şu ifadesi de bu hakikati ifade ediyor: "Lafla peynir gemisi yürümez."
Teori ve düşünceler arkasından bir eyleme dönüşürse bir anlam ifade eder.
Kur'an bir Hayat kitabıdır. Hayat için gelmiştir. Hayatın içinde gelmiştir. Biz bunu Kur'an'ın indirilişinde görüyoruz. hayatın problemlerini çöze çöze 23 yılda tamamlanmıştır. İnsanın yapısı da dikkate alınarak geliştirilmiş 23 yıllık bir eylem programıdır Kur'an aynı zamanda. Kur'an bazen yapma eylemine teşvik eder bazen de terketme eylemine yönlendirir. İlk inen ayetle yap emriyle başlamıyor mu? "OKU"
Amelsizlik anlamına gelen tembellik, İslam'ın hiç sevmediği bir negatif eylemdir. Öyle ki Peygamberimiz tembellikten Allah'a sığınmıştır.
AMELLER NİYETLERE GÖRE DEĞERLENDİRİLİR
Bu ölçü Allah'ın koyduğu muhteşem bir ölçüdür. Ameli yapmanız yetmiyor. Bu ameli yaparken ki niyetin nedir?
Dünyada insanlar yapılanı görür ve ona göre iyi, kötü, güzel vb. bir değerlendirmede bulunur. Allah değerlendirirken bir de yapma niyetinizi dikkate alıyor.Görünüşte çok güzel gibi görünen bir davranışın Allah katında hiçbir karşılığı olmayabilir.
Allah, bu sayede insanların zihnine amel ahlakını yerleştiriyor. İçiniz ve dışınız bir olacak. Eyleminizle niyetiniz örtüşecek.
Niyetiniz mış gibi görünmekse karşılığında alacağınız koca bir hiçtir Allah indinde. Namaz kılarmış gibi görünmek, cömertmiş gibi görünmek vb. görüntüye yatırım yaparsanız boşa bunun bir karşılığının olmadığını karşılıksız bir çek gibi zamanı geldiğinde öğrenirsiniz.
ÜÇ BÜYÜK AMEL VE HAZİN SON
Peygamberimiz devasa iyilikler yapan (görünüşte) üç kişinin akıbetini anlatır bir şerefli sözünde. İnsanların gözünde en değerli ve hayranlıkla bakılan üç eylem. Ama öyle bir durum meydana geliyor ki sonuçta bu üç devasa eylemi yapan kişiler büyük bir şokla karşılaşıyorlar. Yapılan eylem çok büyük yalnız eylemdeki en önemli nokta ihmal edilmiş. Tribünlere oynanmış. Öyle olunca da ahirete alacak hiçbir şey kalmamış.
Ebû Hüreyre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim dedi:
“Kıyamet günü hesabı ilk görülecek kişi, şehit düşmüş bir kimse olup huzura getirilir. Allah Teâlâ ona verdiği nimetleri hatırlatır, o da hatırlar ve bunlara kavuştuğunu itiraf eder. Cenâb-ı Hak:
– Peki, bunlara karşılık ne yaptın? buyurur.
– Şehit düşünceye kadar senin uğrunda cihad ettim, diye cevap verir.
– Yalan söylüyorsun. Sen, “babayiğit adam” desinler diye savaştın, o da denildi, buyurur. Sonra emrolunur da o kişi yüzüstü cehenneme atılır.
Bu defa ilim öğrenmiş, öğretmiş ve Kur’an okumuş bir kişi huzura getirilir. Allah ona da verdiği nimetleri hatırlatır. O da hatırlar ve itiraf eder. Ona da:
– Peki, bu nimetlere karşılık ne yaptın? diye sorar.
– İlim öğrendim, öğrettim ve senin rızân için Kur’an okudum, cevabını verir.
– Yalan söylüyorsun. Sen “âlim” desinler diye ilim öğrendin, “ne güzel okuyor” desinler diye Kur’an okudun. Bunlar da senin hakkında söylendi, buyurur. Sonra emrolunur o da yüzüstü cehenneme atılır.
(Daha sonra) Allah’ın kendisine her çeşit mal ve imkân verdiği bir kişi getirilir. Allah verdiği nimetleri ona da hatırlatır. Hatırlar ve itiraf eder.
– Peki ya sen bu nimetlere karşılık ne yaptın? buyurur.
– Verilmesini sevdiğin, razı olduğun hiç bir yerden esirgemedim, sadece senin rızânı kazanmak için verdim, harcadım, der.
– Yalan söylüyorsun. Halbuki sen, bütün yaptıklarını “ne cömert adam” desinler diye yaptın. Bu da senin için zaten söylendi, buyurur. Emrolunur bu da yüzüstü cehenneme atılır. ”
Müslim, İmâre 152
Amelin salih olması, ıslah edilmiş olması çok önemlidir. Her türlü gösteriş ve riyadan korunmuş olmalıdır.
İman ve salih amel Kur'an'da sürekli beraber zikredilir. Et ve tırnak gibidir.
Cennete de salih ameller yapanlar girecektir. Salih amelin ne olduğunu da Allah bize kitabında bildiriyor. O da çoğunlukla üçüncü şahıslara yapılan iyiliklerdir.
Hasenenin (kendimize yapılan iyiliğin) karşılığı 1/10 on katı iken salih amelin karşılığı cennettir.
Buyurun: "İman eden ve o imana yaraşır eylemler ortaya koyanları, içinde sürekli kalmak üzere cennetin zemininden ırmaklar çağlayan yüce köşklerine yerleştireceğiz: (iyi) davranışta bulunanların ödülü pek güzeldir!" (Ankebut süresi 58)
Allah bizi salih ameller işleyenlerden eyleyerek bu güzel ödülü kazananlardan eylesin.
Muhabbetlerimle
KUTADGU BİLİG'DEN GÜZEL SÖZLER
- İnsan inciyi denizden çıkarmadıkça, o ister inci olsun, ister çakıl taşı, fark etmez.
- Kara toprak altındaki altın, taştan farksızdır; oradan çıkınca, beylerin başına tuğ tokası olur. - İnsanların seçkini insanlığa faydalı olan insandır. Halk nazarında muteber kimse, merhametli olan insandır.
- İyi hareket et, kötülerin zararlarını ortadan kaldır!
- Kimin sana biraz emeği geçerse, sen ona karşılık daha fazlasını yapmalısın. - Menfaat sandalyeye benzer; başında taşırsan seni küçültür, ayağının altına alırsan seni yükseltir.
- Sen bana yanılmayan bir kimse söyleyebilir misin; ben sana yanılan binlerce insan göstereyim.
- Bilgisiz, bilgiliye daima düşman olmuştur; bilgisiz bilgili ile her zaman mücadele halindedir. - Bütün iyilikler bilginin faydasıdır; bilgi ile göğe dahi yol bulunur. - İnsanı dil kıymetlendirir ve insan onunla saadet bulur. İnsanı dil kıymetten düşürür ve insanın dili yüzünden başı gider. - Öfke ve gazapla işe yaklaşma; eğer yaklaşırsan, ömrü heder edersin.