SAMSUN (AA) - Samsun'da 18 Temmuz'da başlayacak 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat (Deaflympics) Oyunları öncesi hazırlıklar sürerken kent estetik olarak da organizasyona hazırlanıyor.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, gazetecilere, dünyanın 3. büyük spor organizasyonu 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat (Deaflympics) Oyunları'nın 18 Temmuz'da Samsun'da başlayacağını belirtti.
Olimpiyat öncesinde kentin spor altyapısı olarak olimpiyatlara hazırlandığını, görsel olarak da hazırlanacağını vurgulayan Yılmaz, şunları dile getirdi:
"Samsun'a giriş çıkış yollarının üzerindeki görsel kirlilikleri 2 ay içinde kaldıracağız. Bütün görsel kirlilikler sadece bina değil, tabelalar, gereksiz direkler, ahırlar ve bunların bazıları da sanayi tesisleri, bunların tümünü kaldıracağız. Varlığı orada zorunlu olan tesisler de mutlaka ve mutlaka görsel bir estetik değere kavuşturulacak. Samsun'un prestijine ve güzelliğine zarar verecek estetik çirkinliğe kesinlikle izin vermeyeceğiz. Gelişmiş şehrimizin hak etmediği bu çirkinlikten kurtarmak çabası içindeyiz."
Samsun'un olimpiyatlar için binlerce yabancı turisti ağırlayacağını vurgulayan Yılmaz, bu süreçte kent estetiğinin düzeltilmesi ve özellikle olimpiyat oyunlarının yapılacağı bölgelerde görsel kirliliğin de bitmesi gerektiğini, şehrin giriş ve çıkış bölgelerinin kentin imajı olduğunu ve gelecekte tüm şehirlerin ortak sorununun "kent estetiği" olacağını söyledi.
Yılmaz, "Samsun gelişen ve büyüyen bir şehir. Şehrimizin birçok noktasında kent estetiğini bozacak yapı ve yapılaşmalar mevcut. Bu sorunla topyekun mücadele etmemiz gerekli. Büyükşehir Belediyesi olarak bir hamle başlattık ama bununla hepimiz mücadele etmeliyiz. Şehrimize yakışmayan hiçbir yapılaşmanın artık barındırılmaması gerekli. Herkes kendi bölgesinin bakım ve onarımını yapmalı ve temiz tutmalıdır." diye konuştu.
İnsanların sürekli yaşadıkları yerlerde görsel kirliliği benimsediğine dikkat çeken Yılmaz, zamanla bu görsel kirliliğin hayatın bir parçası haline geldiğini, sıvasız, boyasız, kötü görünümlü binaların şehrin tamamının görsel görüntüsünü bozduğunu vurguladı.
Hiç kimsenin şehrin görüntüsünü bozmaya hakkı olmadığını aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:
"Binaların içi sizin olabilir ama dışı hepimizin. Hiç kimsenin şehrin görüntüsünü bozmaya hakkı yok. Şehirlerin dili var. Yaşayan bir organ gibi onlar. Bunların hepsini deşifre edelim.Yazalım. Herkes görsün. Herkes bununla mücadele etsin. Hiç olmazsa toplumsal bir algı oluşturalım. Bu şehri yaşanamaz bir şehir haline getirenlerle mücadele edelim. Kaçak yapılaşmaya da kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Hiç kimseye taviz vermeyeceğiz. Hiç bir şehirde estetik algısı oluşmamış.
İnşallah biz bu çirkinlikleri kaldırıp Türkiye'ye örnek de olacağız. Çünkü bu çirkinliği kabul etmeyen ilk belediye olacağız. Kötü ve çirkin yapılar kesinlikle bizim tarihimizle özdeşleşmiyor. Çünkü Safranbolu evlerine bir bakın. Hepsi bir Osmanlı mimarisi. Hiç bir bina arkasındaki binanın güneşini kesmez. Yani biz şehirlerde nasıl yaparız da daha çirkini yaparız diye adeta birbirimizle yarışmışız. Bu binalar Türk kültürünün yapısında yok. Ancak şehirlerimizi bir çaba içine girerek çirkinleştirmişiz. Bizim doğamız ve bizim yeşilimiz hiç bir yerde yok. Böyle bir doğa içinde çirkin yapıların asla işi yok."
AA