"Sanal şantaj"ın hedefinde çocuklar var

Sosyal medya üzerinden ulaşılan çocukların ve gençlerin, "seni ünlü yapabilirim" ve "ödül kazandın" gibi çeşitli vaatlerle elde edilen uygunsuz görüntülerinin, "sosyal şantaj" aracı olarak kullanıldığı belirtildi- KOBİD Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk:- "Ço

KONYA (AA) - ANIL KURU - Çocukların ve gençlerin sosyal medya üzerinden çeşitli vaatlerle elde edilen uygunsuz görüntülerinin, "sosyal şantaj" için kullanıldığı belirtildi.

Konya Bilişim Derneği (KOBİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı kişilerin sosyal medya masajları vasıtasıyla ulaştıkları çocukların zaaflarını kötü niyetle kullanabildiğini söyledi.

İnternet platformu üzerinden yapılan girişimlerin "sanal şantaj" haline dönüşebildiğini vurgulayan Öztürk, "Çocuklar sanal şantaj yapacak şahıslar için kolay hedef. İçinde bulundukları psikolojik yapı bu kişiler tarafından iyi analiz edilip kötüye kullanılıyor. 'Seni ünlü yapabilirim', 'ödül kazandınız' gibi vaatlerle kişinin aleyhine kullanılabilecek fotoğraf, video veya özel bilgiler elde ediliyor." diye konuştu.

Uygunsuz arkadaşlıklar edinme ve bilgi paylaşımlarının, çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceğine dikkati çeken Öztürk, "Bu konuda ebeveynler dikkatli olmalı. Çocuğun yaptığı paylaşımlar izlenmeli. Paylaşımları görebilmek için sosyal medyada çocuklarıyla arkadaş olmalı. Anne ve babalar bu ortamlarda çocukla iletişimini güçlendirmeli." dedi.

- Yüz yüze paylaşmadığınızı sosyal medyaya koymayın

Öztürk, yüz yüze iletişimde paylaşılmayan hiçbir bilginin sosyal medya üzerinden paylaşılmaması gerektiğine işaret etti. Yapılan paylaşımların internetten silinmediğini ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:

"Gençlik yıllarında yapılan bir paylaşım, kişinin daha sonra örneğin politikaya gireceği veya evlilik yapacağı zaman karşısına çıkabilir. Birçok kişi sosyal medyanın sınırsız bir özgürlük alanı olduğunu düşünüyor. 'Bu alanda istediğimi paylaşabilirim, istediğimi söyleyebilirim' diye düşünüyor. Burada yapılan paylaşımlar, gönderinizi silseniz bile internet üzerinden silinmiyor. Paylaşımınızı bir saat sonra sildiğinizde, bunlar zaten birçok kişiye ulaşmış oluyor."

- "Telefon kayıt sistemini kullanın"

Sosyal medyadaki hesapların daha güvenilir olması için yapılabilecekleri de anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

"Parolanın güçlü olması lazım. Adınız, doğum tarihiniz, anne ve baba adı gibi parolalar çok rahatlıkla çözülebiliyor. Bunun yerine, aklınızda kalabilecek bir cümlenin baş harflerini parola olarak kullanabilirsiniz. Güçlü parolalarda özel işaretlere de yer vermek gerekli. Yıldız işareti gibi özel karakterler de daha güçlü parola oluşturmanızı sağlar. Parolanızı periyodik aralıklarla ve deşifre olduğu endişesi hissettiğiniz anda değiştirin. Sosyal medyada 'telefonla kayıt sistemi' var. Numaranızı kaydettiğiniz hesabınızdan cep telefonunuza, hatta sabit telefonlara bile mesaj gelebiliyor. Bu şekilde sosyal medyayı daha güvenli kullanmak mümkün. Gizlilik ayarlarınızı 15-20 günde bir kontrol edin. Alternatif elektronik posta adresi girerek, kullanıcı hesabınızın kötü niyetli kişilerin eline geçirmesi durumuna karşı önlem alın."

AA

Gündem Haberleri

Yapı Müteahhitliğinde Mali Yeterlilik Kriterleri Yüzde 50 Artırıldı
Sağanak yağış Alanya'yı yıktı geçti
Tapu müdüründen açıklama: Eski tip kimlikle gelmeyin
İzmir'de Sağlık Skandalı! Yumurtalıklarını Aldılar Anne Olamayacak
Lozan'a Gitti İkinci Dünya Savaşı'na Türkiye'yi Sokmadı