Sanat aracılığıyla yeni bir hayata başladılar

Aksaray'da tedavileri sürecinde iki yıldır tiyatro yaparak hayata yeniden tutunan şizofreni hastası Tansel Ada ve Rabia Balcı, EKPSS sınavını kazanarak devlet memuru olmanın mutluluğunu yaşıyor - Tansel Ada: - "Tiyatrodan önce şu an yaşadıklarımın hayali

AKSARAY (AA) - TURAN KAZAK - Aksaray Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde psikiyatri hastalarının tedavi sürecine katkı amacıyla başlatılan proje kapsamında 2 yıl önce tiyatroyla tanışan ve hayata yeniden tutunan iki şizofreni hastası, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'nı (EKPSS) kazanıp devlet memuru olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Psikiyatri hastaları Tansel Ada (36) ve Rabia Balcı (38), tedavi amacıyla 2014 yılında Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ne başvurdu. Buradaki tedavi sürecinde içine kapanık olan ve kimseyle iletişim kuramayan hastaların hayatı, psikiyatri uzmanı Basri Köylü'nün kendilerini tiyatroyla tanıştırmasıyla değişti.

Kendileri gibi şizofreni tanısı konulmuş hastalarla tiyatro eğitimi alan ve daha sonra "Ben de varım" adlı tiyatro oyununu ile birçok yerde seyirciyle buluşturan Ada ve Balcı, tiyatro sayesinde kendilerini daha iyi ifade etmeyi başardı.

Bu yıl girdikleri EKPSS sınavında başarılı olan Ada ve Balcı, artık yeni bir hayata başlamaya hazırlanıyor.

- "Tiyatroyla kendime olan inancım arttı"

Tansel Ada, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012'de Erzurum'da üniversitede okurken hastalığını farkettiğini söyledi.

Tedavi için Aksaray'a geldiğini belirten Ada, "Geldiğimde içime kapanıktım. Sürekli ilaç kullanıyordum. Doktorumuz bizlere tiyatro eğitimi vermeye başladı. Tiyatroyla tanıştıktan sonra hepimizde büyük değişim oldu. Tiyatroyla kendime olan inancım arttı. Öncesinde toplumdan kendimi dışlamıştım. Toplumun bir parçası olduğuma inandım, geleceğe dönük planlar yapmaya başladım." diye konuştu.

EKPSS'ye girmeyi daha önce hiç düşünmediğini, doktorunun yönlendirmesi ile sınava hazırlandığını aktaran Ada, şunları kaydetti:

"Sınava girmeyi aklımdan bile geçirmemiştim. Şizofren bir hastanın, yemek yeme ve birtakım ihtiyaçlarını karşılamakta bile sıkıntı yaşayan birinin, sınava girip devlet memuru olması, bana göre olağanüstü bir durumdu. Doktorumuz bu konuda bizi yönlendirdi. Bizimle konuşarak, başarabileceğimizi söyledi. Bizi bu sürece sokmak için elinden geleni yaptı. İmkan buldukça kitaplar aldık, çok çalıştık."

Ada, başarısında tiyatronun büyük etkisi olduğuna inandığına işaret ederek, "Tiyatrodan önce şu an yaşadıklarımın hayalini bile kuramıyordum. Hastalığımdan dolayı çok uzak bir ihtimaldi. Ama tiyatro yapabildiğimizi görmek, toplumun ilgisini hissetmek bizi oldukça heveslendirdi, daha da ileriye taşıdı. Bu şekilde umutla hazırlandığım EKPSS'yi kazandım." dedi.

- "Sınav için kalabalığa girecektik, etkilenebilirdik"

Rabia Balcı ise tiyatro ile tanışmadan önce içine kapanık olduğunu, kimseyle iletişim kurmadığını anlattı.

Hastalığından dolayı kendisine zarar verdiği anların bile olduğunu ifade eden Balcı, şunları anlattı:

"Pencere kenarında oturur, sadece dışarıyı izlerdim. Kimseyle konuşmazdım. Tiyatro ile topluluğa girmeye başladım. Sahneye çıktım. İnsanlara oyunlar oynadık. Bu da bizim daha iyi hissetmemizi sağladı. Sonrasında EKPSS'ye hazırlandık ve çok şükür başarılı olduk. Tiyatronun bize çok büyük katkısı oldu. Sınav için kalabalığa girecektik, etkilenebilirdik. Tiyatro bunları aşmamızda yardımcı oldu, bizi toplumla buluşturdu. Çok rahat sınava girdik."

- "Sanatın iyileştirici gücüne her zaman inandım"

Psikiyatri uzmanı Köylü de Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde şizofreni tanısı konulmuş hastalara yaklaşık 2 yıldır terapi amaçlı tiyatro eğitimi verdiğini dile getirdi.

Bu tür hastaların hayata dahil olma konusunda önemli zorluklar yaşadığına dikkati çeken Köylü, şunları aktardı:

"Hastalarımızın yaşadığı zorlukları tiyatroyla aşacaklarını düşündüm. Sanatın iyileştirici gücüne her zaman inandım. Bu düşünceyle hastalarımızla 2 yıl önce tiyatro çalışması yapmaya başladık. Bugün de meyvesini alıyoruz. Hastalarımız tiyatro ile hayata yeniden tutundu. Çok daha umutlu oldular. Hastalık belirtilerinde gerilemeler gözledik. İki arkadaşımız sınavda başarılı olarak devlet memuru olmaya hak kazandı. Bu çok gurur verici bir sonuç. Bunun diğer arkadaşlarımıza da örnek olacağı düşüncesindeyiz."

AA

Kültür Sanat Haberleri

Işıl Yücesoy’un ‘İzninle’ oyunu Bursa’da sahnelendi
Ankara’nın tarihi hanları geçmişe pencere açıyor
Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi': İki Versiyon, İki Farklı Müze
Ferdi Tayfur’u ’Ben de özledim’ diyerek andılar
Binlerce İzleyiciyle Buluşan Oyunlar