Sanat öğrenmek için haftada yaklaşık 500 kilometre yol yapıyor

Emekli olduktan sonra hayatını sanata adayan Yaşar Saltık, Edirnekari'yi öğrenmek için haftanın üç günü Lüleburgaz'dan Edirne'ye geliyor- Saltık: "Ustalaştıktan sonra da atölye açarak hem bu sanatın devamını sağlamayı hem de bizden sonra gelecek nesillere

EDİRNE (AA) - Emekli olduktan sonra hayatını bir el sanatında usta olmaya adayan Lüleburgazlı Yaşar Saltık, Edirnekari öğrenmek için haftada 3 gün ilçeden Edirne'ye geliyor.

İnternetten gördüğü bir ilanla Edirnekari sanatıyla tanışan ve bu sanatı öğrenmeye karar veren 49 yaşındaki Yaşar Saltık, haftanın 3 günü Edirne'ye gelerek kurs alıyor. Lüleburgaz-Edirne arasında günde 160 kilometrenin üzerinde yol yapan Saltık, Edirnekari öğrenmek haftada yaklaşık 500 kilometre yol katediyor.

Saltık, yok olmaya yüz tutmuş Edirnekari sanatında ustalaşıp sanatı gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

Edirnekari'nin son temsilcilerinden biri olan Halil Teksöz'ün yanında yaklaşık 4 aydır kurs alan Saltık, ince el işi ve dikkat gerektiren sanatta çıraklık dönemini yaşıyor.

Saltık, gazetecilere yaptığı açıklamada, internetten tesadüf eseri gördüğü Edirnekari'nin özel bir sanat olduğunu ve onun uğruna mesafeleri aşarak Edirne'ye geldiğini söyledi.

Çocukluğundan beri sanatın farklı dallarına ilgi duyduğunu ifade eden Saltık, "Endüstri Lisesi Ağaç İşleri Bölümü mezunuyum. Küçük yaşlardan beri sanata ilgim var. ahşap işlerine karşı yabancı değilim. Ama Edirnekari çok güzel bir sanat ve bu sanatta ustalaşmak istiyorum." dedi.

Geçen yıl emekli olduğunu ve boş zamanını sanat öğrenerek değerlendirdiğini anlatan Saltık, şöyle devam etti:

"Burada Halil hocamın yanında Edirnekari kursunda öğrenciyim. Bu sanatı öğrenme maceram internet ortamında Halil hocanın sandıklarını ve çeşitli Edirnekari işlerini görmemle oldu. Bunlar ilgimi çekti. Daha sonra kendisiyle irtibata geçtim. Kurs verebileceğini söyledi. Bu şekilde başladı ve 4 aydır haftada 3 kez Lüleburgaz'dan gidip geliyorum. Gidiş gelişim 160 kilometreden fazla. Benim için mesafeler çok da önemli değil. Bir şey öğrenmeye meraklı olduğunuzdan dolayı gelip burada zamanı bu şekilde kullanabiliyorsunuz. Bir şey öğrenmek benim için önemli olduğundan kilometrelerce yol benim için önemli değil. Hatta daha da uzak mesafelere gidebilirsiniz. Burada önemli olan bu işin ustalarını bulabilmek.

Emekli olduktan sonra bu sanata yoğunlaştım ve bu işte ustalaşmak istiyorum. Şu anda kendimi çırak seviyesinde görüyorum. Öğrenim aşamasındayım. Bundan sonraki amacım bunu daha da geliştirmek. Bu sanatın devamının sağlanmasını çok istiyorum. Bu sanatta belirli bir aşamayı geçtikten sonra ustalaşmak istiyorum. Ustalaştıktan sonra da atölye açarak hem bu sanatın devamını sağlamayı hem de bizden sonra gelecek nesillere bu sanatı aktarmak için gerekli çalışmaları yapmayı düşünüyorum."

Edirnekari ustası Halil Teksöz de Saltık'ın sanatı başarılı şekilde öğrendiğini belirtti.

Saltık'ın Edirnekari'ye olan bağının çok yüksek olduğunu dile getiren Teksöz, "Saltık, kursa başladıktan iki gün sonra 'Keşke sizi 20 sene önce tanısaydım. Keşke 20 sene önce de gelmeye başlasaydım. Başladığımda fırçayı her elime aldığımda boyayı sürerken farklı bir dünyadayım' dedi. O günden beri de yaklaşık 4 aydır haftada iki üç gün Lüleburgaz’dan buraya gelerek, atölyemizde çalışmasını yapıyor. İçinden geldiği için ve sanat aşkıyla dolu olduğu için şu anda anormal bir şekilde ilerleme kaydetti. 2 ay içinde bu işi profesyonel olarak yapabilecek hale gelecek. Çünkü içinde sanat sevgisi var." şeklinde konuştu.

-Edirnekari

Mimari eserlerin iç dekorasyonunda kullanılmasının yanı sıra ahşap, mukavva ve deri eşyaların yüzeylerine de uygulanan süsleme sanatlarından Edirne'ye özgü anlamı da taşıyan Edirnekari sanatı, yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe dayanıyor.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Bin 800 Yıl Sonra Kestros Çeşmesi Yeniden Suya Kavuştu
Somuncu Baba Hazretleri, Vefatının 612. Yılında Aksaray'da Anılıyor
Yerli komedi filmi C Takımı 2'nin afişi yayınlandı
Ukraynalı Kadın Ressamların Gözünden Alanya
Niğdeli Ressam Yasemin Soydan'dan görülmemiş sanat