"Sanayi kenti" kuş türü bakımından da zengin

Kocaeli'de "Dünya Sulak Alanlar Günü" etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda vatandaşlar, 165 kuş türüne ev sahipliği yapan İzmit Körfezi Sulak Alanı'ndaki canlı türlerini gözlemledi- Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü Kocaeli Şube Müdü

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'de düzenlenen etkinlikte vatandaşlar, 165 kuş türüne ev sahipliği yapan İzmit Körfezi Sulak Alanı'ndaki canlı türlerini gözlemleme fırsatını yakaladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü Kocaeli Şube Müdürü İlyas Çiçek, İzmit Körfezi Sulak Alanı'nda "Dünya Sulak Alanlar Günü" kapsamında düzenlenen programda, sulak alanların korunmasının önemine dikkati çekmek için 1997 yılından bu yana günün kutlanmaya başlandığını kaydetti.

Bu çerçevede 2006'da Dünya Sulak Alanlar Günü'nün ana temasının "Su ve Sulak Alanlar Hayat Sağlar ve Rızkımızı Destekler" olarak belirlendiğini ifade eden Çiçek, İzmit Körfezi Sulak Alanı'nın ulusal ve uluslararası öneme sahip olduğunu söyledi.

Çiçek, Türkiye'nin sulak alanlar anlamında zengin bir ülke olduğunu dile getirerek, "Sulak alanlar yönünden Avrupa ve Orta Doğu'nun en zengin ülkesiyiz. 1 milyon hektarlık alanımız var. 250 civarında sulak alanımız bulunuyor. Sulak alanlar, canlıların özellikle de kuşların habitatları ve doğal yaşam alanları." şeklinde konuştu.

İlkbahar ve sonbaharda kuşların göç ettiğini anlatan Çiçek, göç esnasında kuşların sulak alanlarda mola verdiğini bildirdi.

- "Biyoçeşitlilik zenginliği açısından sulak alanlar ikinci sırada"

Çiçek, 10 yıldır Kocaeli'de kuş sayımları yapılarak sisteme işlendiğini aktararak, "Yapılan sayımda bizim sulak alanımızda 165 kuş türünün olduğu tespit edildi. Göçmen kuşlar da var. Bu türlerin yarısı hemen hemen burada konaklıyor, mola veriyor, besleniyor, ürüyor. Bundan sonra da göçlerine devam ediyor. Biyoçeşitlilikte en zengin alanlar sıralamasına birinci sırada tropikal ormanlar yer alıyor, ikinci sırada da sulak alanlar bulunuyor. Sulak alanlar olmazsa olmazımız." diye konuştu.

Kocaeli'deki İzmit Körfezi Sulak Alanı'nın 36 hektar olduğunu belirten Çiçek, Sapanca Gölü ve Kandıra Seyrek-Sarısu civarında da sulak alanların yer aldığını söyledi.

İlyas Çiçek, geçen yıl bir kuş gözlem kulesi inşa ettirdiklerini kaydederek, "Bu bölgede 165 tür konaklıyor, barınıyor, ürüyor sonra da bir kısmı göç ediyor, bir kısmı da burada yaşamına devam ediyor." ifadesini kullandı.

Konuşmanın ardından katılımcılar, kuş gözetleme kulesinde, teleskop yardımıyla sulak alandaki canlı türlerini gözlemledi.


AA

Gündem Haberleri

İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar