MUĞLA (AA) - ALİ BALLI - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, her tesis için ayrı ayrı atık su arıtma tesisi kurmak yerine, sanayi tesislerinin ortak arıtma tesislerine yönlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
"Su Kaynaklarının Modellenmesi" konulu toplantı için Bodrum'a gelen Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ekoloji ve hidroloji modelleme kavramını yerleştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Türkiye'de bununla ilgili bir kurumsal altyapının olmadığını belirten Kınacı, "Üniversitelerde münferit çalışmalar var. Bu çalışmalar da birbirinden kopuk. Bu tekil çalışmaları bir araya getirerek kurumlarda bir modelleme altyapısı oluşturmak ve Türkiye'yi bir model üretici bir ülke haline getirmek istiyoruz." dedi.
Kınacı, Türkiye'de ileri derecede kirlenmiş ve daha az kirlenmiş suların olduğunu ifade etti.
Yapılan çalışmalara rağmen su kalitesinin istenilen seviyeye gelmesinin sağlanamadığını belirten Kınacı, "Bu konuda kurumlarımız arasında yeterli koordinasyon yok. Bu koordinasyonun sağlanması gerekiyor. Bizim hedeflerimizden bir tanesi de ilgili ve yetkili kurumları bir araya getirip koordineli bir şekilde çalışmalarını sağlamak." diye konuştu.
- "Suların başlıca kirlenme sebebi sanayi atık suları"
Kınacı, suların başlıca kirliğinin, sanayi atıkları, zirai gübre ve ilaç kullanımı, çöp sızıntı suları ve maden işletmelerinden kaynaklandığına işaret etti.
Türkiye'de dördüncü sınıf kalitede çok sayıda kaynak olduğuna dikkati çeken Kınacı, "Bunların iyileştirilmesi ve en kötü ihtimalle ikinci kalite su olması gerekiyor. İkinci kalitede su, sulamada kullanılan su demektir." dedi.
Birinci kalite suyun ise içilebilir olduğuna değinen Kınacı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu tür su kirliliklerin önüne geçmek için arıtma tesisleri kurup, onları da verimli bir şekilde çalıştırmak gerekiyor. Türkiye'de çok sayıda arıtma tesisi var. Türkiye arıtma tesisi mezarlığı diyebilirim. Bin 500'e yakın atık su arıtma tesisi var ama bunlar yeterli verimde çalışmıyor. Yeterli verimde çalışmadığı için tesis kuruluyor ama su istediğimiz kalitede arıtılmıyor."
- "Ayrı ayrı atık su tesisi kurulmasına gerek yok"
Sanayilerde atıksu özelliği dikkate alınmadan arıtma tesisleri kurulduğunu dile getiren Kınacı, bu tesislerin de atık suların arıtılması için yeterli performansı sağlayamadığının altını çizdi.
Her tesis için ayrı ayrı atık su arıtma tesisi kurmak yerine, sanayi tesislerinin ortak arıtma tesislerine yönlendirilmesi gerektiğini belirten Kınacı, "Atık su özelliklerini bilip buna uygun araçlar seçilmesi, daha az kirletici, daha az enerji, daha az su kullanılmasına yönlendirmek gerekiyor." diye konuştu.
Cumali Kınacı, Türkiye'de en temiz suyun Karadeniz Bölgesi'nde olduğunu da sözlerine ekledi.
AA