SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Mali Programlar Dairesi Başkanı Murat Altun, Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesine ilişkin, "Son verilere göre 27 ayrı ticarileştirilme faaliyetine yatırım yapıldı. Yaklaşık 11 milyon avroluk bir kaynak değişik araştırmalarda kullanıldı." dedi.
Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak AB eş finansmanıyla Rekabetçi Sektörler Programı yürüttüklerini, çalışmalarının başında Ar-Ge'nin ticarileştirilmesinin geldiğini söyledi.
Yaptıkları analiz sonucunda sektörde finansman açığı bulunmasının yanı sıra kurumsal altyapının da yeterli olmadığını gördüklerini belirten Altun, bu açıkları kapatmak için "Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi"ni geliştirdiklerini anlattı.
TÜBİTAK ve AB Yatırım Fonu ile projeyi yürüteceklerini bildiren Altun, şöyle devam etti:
"TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı aracılığıyla ilk etapta 10 teknoloji transfer ofisinin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine ilişkin yaklaşık 1,3 milyon avroluk kaynak ayırdık. Kapasite geliştirme faaliyeti sonucunda çok iyi algı oluştu. Bunun daha da faydalı olması için sayıyı 20'ye çıkardık. Son verileri göre 27 ayrı ticarileştirilme faaliyetine yatırım yapıldı. Yaklaşık 11 milyon avroluk bir kaynak değişik araştırmalarda kullanıldı."
Altun, proje sonunda iyi uygulama örneklerinin ortaya konulmasının bu alanda yeni risk sermayelerinin oluşturulmasında pay sahibi olacağına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Ülkemizin 2023 vizyon stratejileri var. Bu hedeflerden en önemlilerinden biri ülkemizi ilk 10 ekonomi arasına sokmak ve ihracatımızı 500 milyar dolara çıkarmak. Böyle bir ekonomi ancak sürdürülebilir bazı yapıları kurmakla mümkün olabilir. İmalat sanayinizin sürdürülebilirliği için yenilikçi bir ekonomik model oluşturmanız ve bunun süreklilik arz etmesi gerekiyor. Üniversite sanayi iş birliğinin oluşması, araştırma merkezlerinin, teknoparkların sanayiciyle entegrasyon içerisinde çalışması, yenilikçi fikirlerin geliştirilmesi, üretilen teknolojilerin sanayiye aktarılmasını sağlayacak ara mekanizmaların güçlendirilmesi temel hedefimiz. Bu anlamda olumlu çıktılarımız var. Olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz."
Projenin girişimcilere yön vereceğini vurgulayan Altun, "Gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara baktığımızda, üniversite öğrencilerinin sanayiyle irtibatını görüyoruz. Bizdeki bu yapıların güçlendirilmesi gerekiyor. Projenin yeni teknolojilerin üretilmesi ve sanayiye aktarılmasına, yeni ticari faaliyet doğuracağına, sanayimizi daha güçlü ve sürdürülebilir kılacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.
Altun, yıl sonunda tamamlanacak proje kapsamında 52,5 milyon avroluk bütçenin tamamının kullanılması için projelendirmenin yapıldığına dikkati çekerek, "Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yeni projeler alacağız. Yeni projeler gelirse destekleyeceğiz. Bu uygulamalar ülkemizde yeni yeni deneniyor. Bu uygulamaların iyi sonuçları görüldükçe sanayici ve araştırmacılar olarak öz güvenimiz artacak. Üst politika anlamında sahiplenmenin daha güçlü olacağını düşünüyorum." diye konuştu.
AA