ŞAP, üreticiyi de kasabı da mağdur ediyor

Türkiye genelinde büyükbaş hayvanlarda baş gösteren şap hastalığı et fiyatlarını düşürdü.

Şap hastalığının insan sağlığına zarar vermemesine karşın üreticilere büyük sıkıntı verdiğini belirten Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, “Şuanda piyasada et fiyatlarının düşmesinin ana sebebi şap hastalığından kaynaklı yoğun olarak büyükbaş hayvan kesimidir. Tüketicilerin hastalıklı hayvan kesimini duymasıyla birlikte et satışlarında düşüşler yaşanmaktadır. Üretici maalesef şap hastalığından dolayı ciddi mağduriyet ve zarara uğramış durumda. Yüksek fiyatlara büyükbaş hayvan alan üreticilerin hastalıktan dolayı ucuz fiyatlara elindeki büyükbaş hayvanı kestirdiklerini gözlemliyoruz. Şap hastalığı hem büyükbaş hayvan üreticisini hem de kırmızı et satan kasabımızı mağdur ediyor. Esnafımız günü kurtarmak adına kar etmeden düşük fiyatlara et satmak durumunda kalıyor. Üretici ve kasaplar olarak bizler devlet büyüklerimizin ve Bakanlığın zarara uğramış büyükbaş hayvan üreticisinin şap hastalığı karşısında mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini savunuyoruz” dedi.

“ET FİYATLARI TAVAN YAPABİLİR”

Şap hastalığının sıkıntısının Nisan, Mayıs aylarında daha fazla hissedileceğini belirten Başkan Balbaloğlu, “İşlerin tam açıldığı, düğün, mangal sezonunda herkes sığır eti tüketimini artıracak, etlenmiş ve kesimi gelmiş büyükbaş hayvan bulunamadığı için de kırmızı et fiyatlarında artışlar olacak. Böyle bir dönemde et fiyatları tavan yapabilir. İnşallah böyle sıkıntılı durumlar yaşamayız ama olursa da et fiyatlarında büyük bir artış olabilir. Önümüzdeki beş altı ay sonra talep fazla olduğu takdirde büyükbaş hayvan tedariki sağlanamazsa ve sıkıntı yaşanırsa bu da ister istemez fiyat artışına yol açabilir” diye konuştu.

“TÜKETİCİ TANIDIĞI KASAPTAN ET ALMALI”

“Biz her ortamda vatandaşımızın mutlaka tanıdığı, bildiği, mahallelerindeki güvendikleri kasaplarından et almalarını öneriyoruz” diyen Konya Kasaplar Odası Başkanı Davut Balbaloğlu, “Hastalıktan dolayı satılan etlerin daha büyük market ve alışveriş merkezlerinde hızlı bir şekilde satışının yapıldığını ve tüketildiğini biliyoruz. Durum böyleyken kasap esnaflarımızın müşterileri aileden biri gibidir ve kasap müşterisini kolay kolay kandırmaz ve düzgün et satar. Biz de vatandaşımızın ve tüketicilerin tanıdığı, bildiği kasaptan et almalarını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri