Şapkaya adanan yarım asır

İzmir'in son şapka ustalarından Ödemişli Abdullah Bilici, tesadüfen başladığı mesleğini yarım asırdan fazladır sürdürüyor- Hayatının büyük kısmı şapka yapmakla geçen Bilici, artık talibi azalsa da mesleğini yaşatmaya çalışıyor - Şapkacı Bilici: - "Eskiden

İZMİR (AA) - AYŞE AKYÜZ/AHMET BAYRAM - İzmir'in Ödemiş ilçesinde şapka üretimi yapan Abdullah Bilici, 1960'da başladığı mesleğini, şapkalara artık rağbet olmasa da sürdürmeye çalışıyor.

İlerleyen yaşına rağmen Ödemiş Biz Pazarı'ndaki atölyesinde şapka diken 71 yaşındaki Abdullah Bilici, ailesinin geçimini sağladığı mesleğini 57 yıldır yapıyor.

Abdullah Bilici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1960'da Ödemiş çarşısında dolaşırken şapka ustası İsmet Meriçli'yi ziyaret ettiğini, onun isteğiyle çırak olarak mesleğe tesadüfen başladığını anlattı.

Çırak olarak başladığı zamanlarda şapka kullanımının yaygın, bu mesleğin de revaçta olduğunu dile getiren Bilici, şapkacılığın artık tükenmek üzere olduğuna işaret etti.

Geçmişte talep fazlalığından dolayı şapka üretmeye yetişemediklerini, 15 yaşına gelen erkeklerin şapka giydiğini ve okullarda bile şapka takıldığını anlatan Bilici, "Damatlık fötr giyilirdi. Gelin evi, oğlan evi gelip fötr beğenirlerdi. Gelinlik damatlık alındıktan sonra olmazsa olmazlardandı." dedi.

- "Şapkayı çiftçiler ve yaşlılar tercih ediyor"

Ailesinin geçimini sağladığı ve geliriyle 3 çocuğunu okuttuğu atölyesinde çeşitli türlerde şapka üreten Bilici, el emeği şapkaları şu anda çiftçilerin ve şapka takmayı adet edinmiş yaşlıların tercih ettiğini, kendisinin mesleğin son ustası olduğunu, yetişecek çırak bulunmadığını ifade etti.

Bilici, şöyle konuştu:

"Şapka dikmede kalıp çok önemli. 80-100 yıllık kalıplarım var. Kasketin, düğmelinin, parçalının, yuvarlağın, fötrlünün yani her şapkanın ayrı bir kalıbı var.

Şapkacılık buraya 1950'lerde geldi. Ondan sonra İsmet Meriçli ustamız başladı. Ben de onun yanında çırak olarak yetiştim. Daha sonra da bu işi yapan olmadı. Eskiden ayda 100-200 şapka dikiyordum. Şimdi ayda 50 tane bile dikmiyorum. Yerimiz belli olsun diye dükkanı kapatmıyorum."

Bir müşterisinin kendisine fötr şapkalarıyla özdeşleşen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in şapkasını tamirat için getirdiğini aktaran Bilici, şunları anlattı:

"Demirel'in şapkası meşhurdur. Bunu bilmeyen yoktur. Yıllar önce berber bir arkadaş şapkasını küçülttürmeye geldi. Özel bir şapka olduğu belliydi. İçine baktım Demirel'in imzasını gördüm. Sordum, 'Süleyman Demirel’in şapkası' dedi. 'Nasıl aldın' diye sordum. Doğru Yol Partisi'nin Ödemiş'teki kurucularından olduğunu, Demirel'e mektup yazıp bir şapka istediğini söyledi. Demirel göndermiş şapkayı. Ben de kafasına göre küçülttüm şapkayı."

AA

Gündem Haberleri

Edip Akbayram’ın durumu ciddiyetini koruyor
İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı