KONYA (AA) - FAHRİ MİTHAT KORKUSUZ - Konya'da genç başta babasını kaybedince ailesine bakabilmek için başladığı saraçlık mesleğini 59 yıldır sürdüren 76 yaşındaki Halil Çalık, ilerleyen yaşına rağmen çalışma azmi ile çevresine örnek oluyor.
Karapınar ilçesinde yaşayan Çalık, ilkokuldan sonra ustası Recep Soylu'nun yanında çırak olarak mesleğe başladı.
Babasının vefatı üzerine ailesinin tüm yükünü omuzlayan Çalık, 17 yaşında kendi iş yerini açtı.
Araba koşumları, binek veya çeki at takımları, eyer, semer gibi deriden eşyalar yaparak geçimini sağlayan Halil usta, gelişen teknoloji nedeniyle yaptıklarına ihtiyaç azalsa da kırsal kesimden gelenlerin siparişlerini karşılayarak mesleğini sürdürüyor.
Çalık, mesleğe başladığı dönemde önemli olan sanatının, teknojik gelişmeler nedeniyle unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.
Günümüzde birçok insanın saraçlık mesleğinin adını dahi duymadığını anlatan Çalık, "Çocuk denebilecek yaşta başladığım saraçlığı 59 yıldır yapıyorum. Ölünceye kadar da bu mesleğe devam edeceğim." dedi.
- "Çoğu zaman eve gitmeden çalışırdık"
Ustasından öğrendiklerini daha da geliştirerek, kendi iş yerini açtığını dile getiren Çalık, şöyle devam etti:
"Karapınar’da bu mesleği devam ettirmeye çalışan son kişiyim. Çırak bulamıyoruz. Çırak olarak kimse bu mesleği seçmiyor. Çünkü insanlar geleceği olan meslek istiyor. Saraçlığın geleceği yok diyorlar. Çocuklarım da bu sanata ilgi göstermedi. Bizden sonra bu mesleğin yok olmasından endişe ediyorum. Severek sürdürdüğüm bu meslekte çok işler yaptım. At, koyun ve büyükbaş hayvanlar için ne gerekiyorsa hazırladım. Eskiden çiftçiler işlerini yaptırmak için sıraya girerdi. Çiftçilik ile uğraşanlar işlerinde at veya öküz gibi hayvanlar kullanırlardı. Çoğu zaman eve gitmeden çalışırdık. İşler traktörlerle yapılmaya başlanınca bizim işimiz azaldı. Bir nevi teknolojiye yenik düştük."
Çalık, işleri azalsa da geçimini sağlayacak kadar sipariş aldığını dile getirerek, "Yine araba koşumları, binek takımları gibi işler yapıyorum. Bu tür meslekler unutulmaya yüz tutsa da altın bileziktir bizim için. İnsanın zanaatkar olması çok güzel. Ben kendimle her zaman gurur duydum. Ülkemizde bu tür sanatların kıymeti bilinmeli, bu meslekler hiçbir zaman küçümsenmemeli." diye konuştu.
- "İşimi hep severek yaptım"
Bu kadar uzun süre tek başına çalışmasının "meslek aşkı" ile açıklanabileceğine dikkati çeken Halil usta, şunları kaydetti:
"Bu mesleği niye yaptığımı hiç sormadım kendime çünkü işimi hep severek yaptım, başarılı da oldum. Her yaşımda büyük istekle, sevgi ve azimle işime koyuldum. Sabah dükkanıma büyük sevinçle geldim, akşam kapatırken 'Allah bereket versin' dedim. Benim anladığım elinde mesleği olan aç kalmaz. İnsan mesleğini severek yapmalı."
Çalık, kaybolmaya yüz tutan meslek sahiplerine sağlanan faizsiz kredi desteğinin, kendisi gibi uzun yıllardır zanaatkarlık yapanlara büyük katkısının olduğunu aktardı.
Karapınar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Zengin, saraç ustası Halil Çalık'ı ziyaret ederek, plaket verdi verdi.
Halil ustanın örnek bir esnaf olduğunu vurgulayan Zengin, "Halil ağabeyimiz ilerleyen yaşına rağmen gençlerimize örnek oluyor. Bu sanatı daha uzun yıllar devam ettirmesini diliyorum." dedi.
AA