Saraybosna'da "El Yazması Kur'an-ı Kerim Sergisi" açıldı

SARAYBOSNA (AA) - El Yazması Kur'an-ı Kerim Sergisi, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da açıldı. Uluslararası Arşivler Günü kapsamında...

SARAYBOSNA (AA) - El Yazması Kur'an-ı Kerim Sergisi, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da açıldı.

Uluslararası Arşivler Günü kapsamında Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde düzenlenen sergi açılışına çok sayıda akademisyen, tarihçi ve vatandaş katıldı.

Saraybosna Tarih Arşivi Müdürü Fuad Ohranovic, burada yaptığı açıklamada, Uluslararası Arşivler Günü'nün ramazan ayına yakın bir tarihe denk gelmesi nedeniyle Kur'an-ı Kerim temalı bir sergi açmak istediklerini ifade etti.

Sergideki en eski el yazması Kur'an-ı Kerim'in 1513 yılına ait olduğunu aktaran Ohranovic, ziyaretçilerin koleksiyonda yer alan 16, 17, 18 ve 19. yüzyıllara ait el yazması ve altın işlemeli Kur'an-ı Kerim örneklerini de görme imkanı bulacağını söyledi.

Serginin organizatörlerinden Haso Popara da sergideki eserlerde 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar geçen dönemde yazılan en güzel hat örneklerinin de görülebileceğini belirterek, "O dönemdeki en önemli hat sanatçılarından biri de Derviş Mustafa Mevlevi'dir. Evliya Çelebi de 1660 yılında Saraybosna'ya geldiğinde, Mevlevi'nin son derece güzel bir el yazısına sahip olduğunu yazmıştır." ifadelerini kullandı.

Saraybosna Kantonu (KS) Kültür ve Spor Bakanı Mirvad Kuric tarafından açılan sergi, 20 gün boyunca gezilebilecek.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Niğde'de El İşçiliği Dericilik Mirasını Yaşatan Abdullah Kıran
61. Antalya Altın Portakal Film Festivali Görkemli Açılışla Başlıyor
9 Bin Yıllık Tarihe Tanıklık Eden Prof. Dr. Isabella Caneva, Yumuktepe’ten ayrılamıyor
Orijinal tarihi eserleri Sahibinden'de satışa çıkardılar
Deprem gizli tarihi ortaya çıkardı