TARİHDEN BİR YAPRAK
İlk nahiye kulübü:
Sarayönüspor
1946 yılında gayri resmi, 1948 yılında resmi tescili yapılarak sportif faaliyetlerine başlayan ilimizin yeşil-siyahlı ilk nahiye kulübü Sarayönüspor o günlerin Nahiye Müdürü Kazım Özbay önderliğinde kuruldu. Kazım Özbay 1920’li ve 1930’lu yıllarda Selçukluspor ve Konya Gençlerbirliği’nde futbol oynamış spor meraklısı bir Konya çocuğuydu. 1 Nisan 1959 tarihinde ilçe olan Sarayönü, ilimizde ilk kurulan Nahiye kulübü olması ile tanınır. Çoğu ilçe ve kasabalarımızda çoğu maçlar özellikle 1980’li yıllar öncesinde olaylı geçmişine rağmen Sarayönüspor’un maçlarındaki olay sayısı nadirdir.
Mehmet Büyükcengiz ve Ali Bican’ın kulüp başkanlıkları döneminde amatör kümede kendini kabul ettirmeye başlayan Sarayönüspor 1962 yılında o günkü futbolcularından Kadir Tunceli’nin antrenman esnasında kalp krizi geçirerek ölmesi acı olayıyla, faaliyetlerine 5 yıl ara vermek zorunda kaldı.
1967 yılında tekrar çalışmalara başlayan Sarayönüspor 1968 yılı itibariyle yeşil-sahalarda ilçesini temsil etmesini bildi. 1968 yılında 1. Amatör Küme’de 3. olan Sarayönüspor 1969 yılında 1. ve 2. Amatör kümelerin oluşturulması için yapılan organizasyon sonunda 1. Amatör Küme’de yer almasını bilmiştir.
1970’li yıllar Başkan Cevdet Uğurlu’nun Sarayönüspor’a çok şeyler verdiği yıllardır. Bu dönemde alt yapı oluşturulmuş ve Sarayönüspor’un geleceği kurulmuştur. 1970 yılında Sarayönüspor o yıllarda Karaman’da geleneksel olarak yapılan Dil Bayramı Kupası’nı kazanarak önemli bir başarıya imza attı. 1971 yılında Sarayönüspor amatör kümesinin kalburüstü futbolcularından Salih Elmalı, Sinan, Apollo Reşit, Ferıt, Saim, Savaş, Çumralı Mehmet ve Eyüp gibi şöhretlere sahip olmasına rağmen 1. Amatör Küme’den düşmekten kurtulamamıştır.
1972-73-74 yılı yapılanması ile Sarayönüspor tekrar 1. Amatör Küme’ye çıktı. 1974-75 sezonu öncesinde o yılların başarılı takımı Demirspor’u Atatürk Stadı 1 Nolu Sahası’nda yapılan Valilik Kupası maçında 3-1 yenmesini bilen Sarayönüspor bu maçı Abdullah, Süreyya ve Ömer’in golleri ile kazandı. Rahmetli Etem Bilgekarca ve emektar Yılmaz Alceycan’ın Sarayönüspor üzerinde önemli emekleri oldu. Bu isimlere ilave Orhan Kas, A. Osman Turan, Bahattin Kart ve Mehmet Ceylan eskilerden hatırlanabilen isimlerdir.
Zaman zaman sıkıntılar yaşansa da Sarayönüspor her zaman adını aldığı ilçesini en iyi şekilde temsil etmesini bilmiştir.
Sarayönüspor halen antrenör Niyazi Kart’ın önderliğinde 1. Amatör Küme’de faaliyetlerini sürdürmektedir. Faruk Akdoğan başkan ve Hacı Akdoğan Sarayönüspor’a önemli hizmetleri olan iki amcaoğlu olarak tarihe geçen isimlerdi.
Sarayönü, tesisleşmede de özellikle Cevdet Uğurlu’nun özel gayreti ile önemli mesafe katetti. 1978 yılında Spor Salonu yapımı için zamanın DPT yetkilisi hemşehrimiz Mustafa Keten’e ulaşan Cevdet Uğurlu, salon sporlarının Sarayönü’nde de yapılmasına zemin hazırlamış oldu.
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Sarayönü Belediyesi’ninde gayretleri ile çim sahaya kavuşan Sarayönü ilçemiz önemli bir imkâna kavuşmuş oldu. Sarayönüspor’un son yıllardaki en büyük kazancı ise geçtiğimiz yıl 2. Amatör Genç Takımlar Ligi’nde şampiyon olmalarıdır. Bu gençler sayesinde Sarayönüspor geleceğine umutla bakmaktadır.
Sarayönüspor’dan yetişen Abdullah Kandemir ve Hüseyin Ceroğlu Konyaspor formasını giyerken Ümmet ve Erdal da Karamanspor’da forma giyen profesyonel futbolcular oldular. Sarayönüspor formasını giyen bir diğer Karamanlı A. Kadir’de profesyonel olma başarısını gösteren futbolculardandı. Ayrıca Sarayönü Başhüyüklü olan Zafer Demirtoka siyah-beyaz Konyaspor’da 1970’li yılların futbolcusu olarak isim yapmış yıldızlarından biriydi.
Sarayönü ilçemizin diğer iki kulübü ise Başühüyük ve Lâdik Kompenspor olduğu hepimizin malumu.
Fotoğraf; İkinci Amatör Küme Şampiyonu Sarayönüspor’un Birinci Amatör Küme Şampiyonu Demirspor’u 3-1 yenip Valilik Kupası’nı kazandığı kadro. Ayaktakiler: Ahmet, Süleyman, Ömer, Hüseyin, Abdullah ve kaleci Kanarya. Oturanlar: Kaptan Yılmaz, Ferit, Zeki, Fehmi, Süreyya (1975-76 sezon başı)