Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlker Işık’ın başkanlığında 2021 yılında başlayan kazılarda, tarihsel açıdan önemli buluntulara ulaşıldı. 2022 yılında İslam öncesi erken dönem Türk tarihine ait Grek alfabesiyle yazılmış "Türkoğlu" ibaresinin yer aldığı kitabe keşfedildi. Bu kitabe, 1071 öncesinde Anadolu'daki Türk varlığının önemli bir kanıtı olarak öne çıktı.
2023 yılında yapılan kazılarda ise MS 4 veya 5. yüzyıla tarihlenen toplu çocuk mezarı, zafer çelengi, asker ve sancak kabartmalı sunak gibi buluntular keşfedildi. Ayrıca kiliseler ve kuyu mezarların yanı sıra bu yıl da yeni yapılar ortaya çıkarılarak kazılar devam ettiriliyor.
"Arkeopark Projesi ile Bölge Turizme Kazandırılacak"
Savatra Antik Kenti’nin 5 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu vurgulayan Doç. Dr. İlker Işık, bölgenin Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir garnizon kenti olarak kullanıldığını belirtti. "Konya’nın ilk antik kenti kazısını yapmanın gururunu yaşıyoruz" diyen Işık, Selçuk Üniversitesi’nin arkeoloji alanında bir ekol olduğunu ve üniversitenin çok sayıda önemli arkeolog yetiştirdiğini vurguladı.
Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi’nin destekleriyle Arkeopark oluşturulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Işık, "Savatra’yı turistik bir destinasyon haline getirmeyi hedefliyoruz. Özellikle çocuklara kültürel miras bilinci aşılayacak alanlar oluşturmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Selçuk Üniversitesi önderliğinde yürütülen bu kazılar, Anadolu'nun zengin tarihini gün yüzüne çıkarırken, aynı zamanda bölgenin turizm potansiyelini de artırmayı amaçlıyor.