"Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı"

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Tüfekçi:- "Artık savunma sanayisini ilerletebilmek için satmamız lazım. Sadece Türk ordusu için Türk insanı için bunu yapmak yetmiyor"- "Güçlü ülke olabilmenin anahtarı bu yaptığımız ürünleri bütün dünyaya, her yere sat

KOCAELİ (AA) -  Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, "Artık savunma sanayisini ilerletebilmek için satmamız lazım. Sadece Türk ordusu için Türk insanı için bunu yapmak yetmiyor" dedi.

 Savunma Sanayii Müsteşarlığınca ODTÜ, ASELSAN, ROKETSAN ve TAI arasında 2011 yılında imzalanan işbirliği protokolleri ile hayata geçirilen ve 7 üniversite ile 9 savunma sanayi firmasının dahil olduğu "Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) Protokolü" imzalandı.

Tüfekçi, Gebze Teknoloji Üniversitesi (GTÜ) Konferans Salonu'ndaki törende yaptığı konuşmada, savunma sanayisinin çok kritik ve önemli bir alan olduğunu söyledi.

Bu alanda Türkiye'nin yıllarca geri kaldığını ve bastırıldığını belirten Tüfekçi, "Ama bugün artık Türkiye havalandı, hızlandı. Bunu durdurmaya çalışan etkiler var fakat bunun olmaması için biz elimizden gelen her şeyi yapmak durumundayız" diye konuştu.

Tüfekçi, Savunma Sanayii Müsteşarlığı olarak son 10 yılda çok değişik, inanılmaz projelere imza attıklarını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Uçan hava platformlarından tutun da kara araçları, çok büyük gemi platformları. Bunları yapmış olmaktan büyük gurur duyuyoruz ama şu geldiğimiz nokta bile bizi rahatsız ediyor. Neden? Artık savunma sanayisini ilerletebilmek için satmamız lazım. Sadece Türk ordusu için Türk insanı için bunu yapmak yetmiyor. Savunma sanayisinin daha ileriye götürmek için çok değişik kurgular yapmamız gerekir. Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı da bunlardan birisidir. Akıllı insan aklını kullanır, daha akıllı insan başkalarının aklını kullanır. SAYP ile bunu yapmaya çalışıyoruz."

Türkiye'de genelde karşılaşılan sıkıntıların başında herkesin kendi kabuğuna çekilmesi geldiğine işaret eden Tüfekçi, " Bizim ekosistemi bir sanayi kenti haline getirmemiz lazım. Güçlü ülke olabilmenin anahtarı bu yaptığımız ürünleri bütün dünyaya, her yere satabilmekten geçiyor. Türkiye bu yolda ilerliyor, kimsenin şüphesi olmasın. Oldukça iyi bir yere geldik" diye konuştu.

-"Katma değeri yüksek projelerin üretilmesi gerekir"

Tüfekçi, savunma sanayinin teknolojik gelişmelerin başlangıcı olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

 "Savunma sanayi şirketlerimizi sıkıştırıyoruz. Bundan sonra üniversitelerimizi de sıkıştıracağız ki daha fazla iş çıksın. Daha güzel şeyler olacağına inancım yüksek. SAYP zor bir iş. Sadece bu programı imzalamakla iş bitmiyor. Bundan sonra fikirlerin, katma değeri yüksek projelerin üretilmesi gerekiyor. SAYP, savunma sanayine araştırmacı yetiştirmek adına kurgulanmış bir program. Bu programda bir şartımız var, o da araştırmacının savunma sanayi şirketinde çalışması. Örneğin GTÜ'de çalışması, yüksek lisans ve doktorasını yapması gerekiyor. Artık yeni bir program anonsuyla bu çalışma zorunluluğunu da kaldırıp yine şirketlerin ofset borçlarını tamamlayabilecekleri bir program ilan edeceğiz. Bir diğer müjdemiz de girişim sermayesi. Bununla ilgili çalışmalarımız tamamlandı, imzalarımız hazır."

Girişim sermayesini desteleyeceklerini bildiren Tüfekçi, "Savunma sanayinde büyüyen şirketlerimiz var. ASELSAN bizim gururumuz, TAİ,TEİ bizim gururumuz. Bunlar çok büyük şirketler ama teknolojik gelişim, özelleşmiş 2-3 kişilik şirketlerde deneye yanıla, teorisini uygulaya uygulaya bulunan şeyler. Bunu yakalayabilmek için girişim desteği vererek girişimcileri cesaretlendirmek amacındayız. Burada değişik şirket modelleri ön görerek Savunma Sanayi Müsteşarlığının ortak olduğu şirketler ortaya koymak istiyoruz" ifadesini kullandı.

-"Savunma sanayi şirketlerine GTÜ'de eğitim verilecek"

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün de Savunma Teknolojileri Enstitüsünün, savunma için araştırmacı yetiştirme programının sürekliliğini sağlayacak bir kurum olduğunu anlattı. 

SAYP çerçevesinde savunma şirketlerinde çalışan araştırmacıların akademik eğitimin Gebze Teknoloji Üniversitesi tarafından verileceğini belirten Görgün, "Enstitümüz, ülkemizin önünü açacak ve bilgi birikimi oluşturacak projelerde öncü olacak. Savunma teknolojilerine yön veren buluşların bu protokollerle filizleneceğine inanıyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından SAYP işbirliği protokolü imzalandı.

AA

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı