Savunma Sanayi payı ve yeni vergilerden ne kadar gelir bekleniyor?

Kamuoyunda "kredi kartı vergisi" olarak bilinen, 100 bin TL üzeri limitli kredi kartlarından yıllık 750 TL hizmet bedeli alınmasını öngören yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan yasa teklifi, 100 bin TL ve üzeri kredi kartlarından yıllık 750 TL hizmet bedeli alınmasını öngörüyor. Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na (SSDF) aktarılacak bu gelir, 2024 itibariyle yürürlüğe girebilir. Muhalefet, bu düzenlemenin haksız olduğunu savunarak teklife karşı çıkıyor. Ancak, teklifin yıl sonuna kadar yasalaşması bekleniyor.

Savunma Sanayi Destekleme Fonu Gelir Hedefleri

Yasa teklifi kapsamında SSDF için çeşitli vergi ve katkı payları ile 69.3 milyar TL'lik gelir hedefleniyor. Bu gelirlerin önemli bir kısmı, kredi kartı hizmet bedeli, noter işlemleri ve tapu işlemlerinden sağlanacak. Yasa teklifine göre, 100 bin TL ve üzeri limitli kredi kartlarından alınacak 750 TL'lik katkı payı ile toplam 13.1 milyar TL gelir elde edilmesi planlanıyor.

Drone ve Saatlerden Yüzde 20 ÖTV

Yasa teklifi ayrıca, drone ve 5 bin TL üzerindeki saatlere yüzde 20 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) getiriyor. 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde ithal edilen 59 bin drone ve 2.9 milyon saatin etkisiyle, yıllık ÖTV gelirinin yaklaşık 1.7 milyar TL olacağı hesaplanıyor. Savunma amaçlı droneların vergilendirilmesinde ise askeri kullanım tespiti zor olduğundan, gelir beklentisinin tahmin edilenin altında kalabileceği belirtiliyor.

Kredi Kartı Vergisi Ne Zaman Uygulanacak?

Kanun teklifine göre, kredi kartlarından alınacak 750 TL'lik hizmet bedeli 1 Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girecek. Bankalar, bu tarihten itibaren müşterilerinin kredi kartı hesaplarından kesinti yaparak bu bedeli devlete aktaracak. Kart limitleri yıl içinde artan veya yeni alınan kartlar için de bu bedel uygulanacak.

Kredi Kartı Vergisi Nasıl Ödenecek?

Kredi kartı sahiplerinden alınacak hizmet bedeli, Ocak ayında yıllık olarak tahsil edilecek. Birden fazla kredi kartı olan kullanıcılar, her kart için ayrı ayrı 750 TL ödemek zorunda kalacak. Bu bedel, bankalar tarafından kredi kartı hesaplarından otomatik olarak kesilerek Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na aktarılacak.

Vergi Ertelemesi Düzenlemesi

Yasa teklifi, ayrıca enflasyon düzeltmesi nedeniyle yatırımcılar üzerindeki vergisel etkinin ertelenmesini de içeriyor. 2024/2 geçici vergi döneminde yatırımların enflasyon düzeltmesine tabi tutulması sonucunda, yatırımcılara 200 milyar TL’lik bir vergi avantajı sağlanması planlanıyor. Bu erteleme, yatırım süresi boyunca vergi ödemelerinde kolaylık sağlayacak.

İŞTE BEKLENEN GELİR

  1. 100 bin TL ve üzeri limitli kredi kartlarından alınacak 750 TL'lik hizmet bedeli: 13.1 milyar TL
  2. Drone ve 5 bin TL üzerindeki saatlerden alınacak yüzde 20 ÖTV:
    • Drone'lar için beklenen ÖTV geliri: 464 milyon TL
    • Saatler için beklenen ÖTV geliri: 1.7 milyar TL
  3. Motosiklet düzenlemesinden beklenen gelir: 275 milyon TL
  4. Savunma Fonu için vergi, sigorta, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden alınacak SSDF katılım payı: 28.8 milyar TL
  5. Tapudaki işlemlerden alınacak katkı payı: 9 milyar TL
  6. Noterlerde yapılacak işlemlerden alınacak katkı payı: 18.4 milyar TL

Toplam beklenen gelir: 69.3 milyar TL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Turkcell 30. Yılını Büyük Çekiliş Kampanyasıyla Kutluyor
Mercedes-Benz V-Serisi Yenilenen Tasarımıyla Türkiye'de Satışa Sunuldu
Savunma sanayii fonu teklifi görüşmeleri ertelendi
Konya’daki kooperatiflere proje başvurusu çağrısı
Bakan Şimşek: Caydırıcılık Gücümüzü Artırmak Dışında Seçeneğimiz Yok