Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan 4.1 milyar liralık proje çalışması

Ar-Ge alanında 4.1 milyar lira değerinde proje çalışmasını başlattıklarını belirten Savunma Sanayii Başkanı Demir, "Son 5 yılda 1.2 milyar lira değerinde proje gerçekleştirdik. Türkiye'nin belirli alanlarda en iyi olmaya soyunması gerekiyor" dedi.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, 2021 yılı içerisinde imzalanan, sözleşme aşamasına gelmiş olan 13 Ar-Ge Projesi için Savunma Sanayii Başkanlığı'nın (SSB) Nuri Demirağ Konferans Salonu'nda düzenlenen Ar-Ge Projeleri İmza Töreni'nde konuştu.

"Türkiye'nin belirli alanlarda en iyi olmaya soyunması gerekiyor"

SSB Başkanı Demir, "Ürüne giden yolda bir kısım konularda mevcut teknolojileri yakalamak, bulunduğumuz ortamda ülkemize uygulanan çeşitli kısıtlar, gizli ve açık ambargolar neticesinde bize verilme imkanı olmayan ürünleri ikame etmek veya verilse bile stratejik ve teknolojik bağımsızlığını sağlamak üzere bu konuda çalışmalar yapmak mecburiyetindeyiz. Belirli oranda yerlilik konuşurken veya ülkemizin bağımsız savunma sanayiine sahip olmasını, yurt dışı bağımlılığının azalmasını hedeflerken şunu da özellikle vurgulamak istiyorum; artık Türkiye'nin belirli alanlarda en iyi olmaya soyunması gerekiyor. Bu bir mecburiyet" dedi.

Ar-Ge alanında 4.1 milyar lira değerinde proje çalışması

Savunma Sanayii Başkanlığının Ar-Ge alanında 4.1 milyar lira değerinde proje çalışmasını başlattığını açıklayan Demir, Ar-Ge çalışmalarını Türkiye'nin ortak aklını kullanarak yapmak istediklerini söylediç Demir, "Ülkemizde Ar-Ge'ye verilen önem ve ayrılan kaynak giderek artmakta. Bu da son yıllarda memnuniyetle gördüğümüz bir husus. SASAD tarafından yayımlanan Savunma ve Havacılık Sanayii Performans Raporunda yer alan Ar-Ge verilerine baktığımızda, savunma sanayii sektöründe, 2020 yılında 325 milyon doları öz kaynaklardan olmak üzere Ar-Ge alanında toplam 1 milyar 240 milyon dolar harcandığını görüyoruz. Bu rakam toplam sektör cirosunun yaklaşık yüzde 14'üne tekabül etmektedir. Bu oran, sektörümüzün özgün ürün ve teknoloji geliştirmeye verdiği katkının bir göstergesi niteliğindedir. Başkanlık olarak da Ar-Ge alanında 4.1 milyar TL değerinde proje çalışmasını başlattık ve son 5 yılda 1.2 milyar lira değerinde proje gerçekleştirdik. Son SSİK Toplantımızda açıklamada görüldüğü gibi kritik ve ileri teknolojilerin geliştirilmesinde Ar-Ge'nin önemine dikkat çekilmiş, savunma sanayiinde yurt dışından alınan her türlü teknolojinin ülkemizde geliştirilmesinin tam bağımsız savunma sanayii için mutlak gereklilik olduğu, sektörün bu alanda yaptığı çalışmalara desteğin süreceği de vurgulanmıştır. Bu çalışmalarımızı Türkiye'nin ortak aklını kullanarak yapmak istiyoruz" diye konuştu.

40 proje başlatılacak, 19 alanda da geniş alan çağrısı yapılacak

Demir, SSB'nin hiçbir zaman "biz bu konularda Ar-Ge yapıyoruz, başka kimse karışmasın" mentalitesinde olmadıklarını ve olmayacaklarını da ekledi. SSB Ar-Ge Paneli ilk toplantısını, 22 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirmiş olup, son beş yıl içinde yedi kez toplanarak 40 projenin başlatılmasına, 19 alanda da geniş alan çağrısı yapılmasına karar verildi.

2021 yılı içinde sözleşmesi imzalanan 13 Ar-Ge projesi şu şekilde:

  • 1. Sürü Sistemleri için Tasarsız Ağ Geliştirilmesi (SAHRA) Projesi.
  • 2. Sürü-Sürü Hava Angajmanları İçin Yapay Zeka Teknolojileri Geliştirilmesi (SUMRU) Projesi.
  • 3. 6G Araştırma Geliştirme Çalışmaları (6G AR-GE) Projesi.
  • 4. Sürü Sistemleri için Dağıtık Karar Verme Altyapısı Geliştirilme (AHENK) Projesi.
  • 5. Siber Savunma Simülasyon Platformu (SİBERSİM) Projesi.
  • 6. Şifre Atakları için Dağıtık ve Yüksek Performanslı Hesaplama Sistemi Geliştirilmesi (ANAHTAR) Projesi.
  • 7. Enerji Kritik Alt Yapılara Yönelik Siber Güvenlik Yeteneklerin Geliştirilmesi (SİNERJİ) Projesi.
  • 8. Sınır Güvenliği İhlallerinin Yapay Zeka Tabanlı İHA'lar İle Tespiti (AHLAT) Projesi.
  • 9. Reçine Ön Emdirilmiş Elyaf Geliştirilmesi (DEMET) Projesi.
  • 10. Yönlendirilmiş Enerji Biriktirme Eklemeli İmalat Teknolojisi ile Fonksiyonel Geçişli Malzeme Proseslerinin Geliştirilmesi (YÖNTEM) Projesi.
  • 11. Havacılık Motor Malzemeleri Geliştirilmesi Programı FAZ-2 (KÜLÇE) Projesi.
  • 12. Lazer Detonatör Geliştirilmesi (LADES) Projesi.
  • 13. Kimyasal ve Biyolojik Savaş Ajanlarına Karşı Yeni Nesil Dekontaminasyon Teknolojisi Geliştirme (DEKON) Projesi".

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Türkiye'nin Siber Güvenlik Kalkanı: USOM 1 Haftada 282 Milyon Erişim Talebini Engelledi
Yapay Zeka ile İşe Alımda Devrim
Dünyaca ünlü profesör dolandırıcıların hedefi oldu: Sesi taklit edildi
realme'den, soğuğa duyarlı renk değiştiren telefon
Şimdi de ’Google’dan arıyoruz’ yalanı çıktı