"Savunma Sanayii Kobilerle Büyüyor Elazığ Buluşması"

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpay: "Böyle bir bölgede güçlü ve modern bir TSK'ya sahip olmamız ve ihtiyaçlarını idame ettirebilecek yeterliliğe kavuşması bizim için çok önemli"- Savunma Sanayi Müsteşarı Demir: "Bize karşı tavır koyan ülkelere ona göre

ELAZIĞ (AA) - Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Fırat Üniversitesi iş birliği ile Elazığ Valiliği ev sahipliğinde "Savunma Sanayii Kobilerle Büyüyor 'Elazığ Buluşması" programı düzenlendi.

Fırat Teknokent Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programda, kentin savunma sanayi potansiyeli müzakere edilerek, yapılabilecek yatırımlar ve projelerle ilgili yatırımcı, akademisyen ve iş adamlarıyla istişarelerde bulunuldu.

Programda konuşan Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, devletin ve hükümetin savunma sanayinin yerlileştirmesi ve millileştirmesi stratejisi kapsamında son dönemlerde önemli adımlar atıldığını ve yatırımlar gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu bağlamda Elazığ'ın savunma sanayine katkı yapabilecek önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve bu potansiyelini uygun desteklerle harekete geçirilmesi halinde savunma sanayi alanında önemli yatırımlara ev sahipliği yapabileceğini ifade eden Zorluoğlu, şunları söyledi:

''Fırat Üniversitemiz özellikle mühendislik alanında gösterdiği büyük başarılarla Türkiye'de gündem olmuş bir üniversite. Teknokentimiz özellikle sanayi-üniversite iş birliğini sağlamada çok etkin bir rol oynadı ve daha fazla katkı yapacağına inanıyorum. Elazığ, cazibe merkezi programı kapsamında ve buna ilave olarak hükumetimiz OSB içerisinde yapılacak yatırımlarda 6. bölge teşviklerinden yararlanma imkanı da getirdi. Bu cazibe merkezi programı ve ilave olarak 6. bölge teşvikleri kentin sunduğu özel imkanlar ile buluşturulmuş oldu. Bütün bu imkanların bir araya getirilmesiyle önümüzdeki dönemde kentin çok önemli sanayi yatırımlarına sahne olacağını yapılan başvurulara baktığımızda bunu bu şekilde görmek ve değerlendirmek mümkün oluyor.''

- ''Savunma sanayinde ülkenin dışa bağımlılığını azaltmamız gerekiyor''

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ise yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyaçlarının temininde dışa bağımlılığın olabildiğince azaltılması ve minimum düzeye çekilmesi için büyük bir çaba sarf ettiklerini belirtti.

Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede ve Avrupa'da önemli sosyolojik ve siyasal değişimler yaşandığını ve böyle bir ortamda kendilerine düşenin savunma sanayinde ülkenin dışa bağımlılığını azaltmak olduğunu vurgulayan Alpay, şöyle konuştu:

''Böyle bir bölgede güçlü ve modern bir TSK'ya sahip olmamız ve ihtiyaçlarını idame ettirebilecek yeterliliğe kavuşması bizim için çok önemli. Çok sayıda projemiz hayata geçti. Özellikle milli muharip uçağımızın kavramsal tasarım projesi başlatıldı. ATAK taarruz helikopterimiz Kara Kuvvetlerinin envanterine girdi. Altay tankının prototip üretimi bitti ve seri üretim süreci başladı. İnsansız hava araçlarımız ANKA özellikle Elazığ'da konuşlanıyor. Bayraktar taktik insansız hava araçları Elazığ'da konuşlandırılıyor. Şehrimiz hak ettiği havacılık merkezi ve savunma sanayi açısından önemli bir merkez olmaya aday durumdadır. Bize düşen bu süreçlerin önünü açmaktır ama bundan sonrası müteşebbislere ve iş adamlarına düşüyor.''

- ''Koyulan ambargolar bizler için motivasyon unsuru''

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir de ilgili paydaşlarla bir araya gelerek savunma sanayinin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesi noktasında istişarelerde bulunarak çıkış yolları aradıklarını söyledi.

Üretim ve sanayileşmenin bir ülkenin lokomotifi niteliğinde olduğunu ve bu lokomotifin kaynağının ise insan olduğunu aktaran Demir, insan kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Savunma sanayi alanında koyulmak istenen ambargolara değinen Demir, ''Savunma sanayinde koyulan ambargolar bir bakıma bizler için motivasyon unsuru. Malumunuz Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonraki oluşan atmosfer ile bugünlerde ortaya çıkan vakıf şirketleri oluştu. Tabi şu anda ambargo söylemlerinin de bizim için çok fazla kıymeti harbiyesi yok. Bir anlamda bunların bir kısmı seçim ortamından neşet eden şeyler olabilir ama biz yolumuza devam edeceğiz. Bize karşı tavır koyan ülkelere ona göre bir tavır koyacağız. Ama bütün ilişkilerimizin esasında dostluğu ve işbirliğini gördüğümüzü belirtelim. Aslına bakarsanız da belli söylemlerin dışında da köklü ve derin ilişkilerin bir taraftan yürüdüğünü belirtmek isterim.'' değerlendirmesinde bulundu.

Programda bir konuşma yapan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, savunma sanayinin ülkenin teknoloji seviyesini yükselten bir konuma sahip olduğunu belirterek, üniversiteler olarak bilgi ve birikimleri ile savunma sanayine daha fazla katkı sunmak istediklerini vurguladı.

AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut da Elazığ'ın cazibe merkezi iller arasında yer aldığını ancak bunu en iyi şekilde değerlendirerek sanayileşme yolunda kaybettiği zamanı ağır sanayi ve ileri teknoloji ile telafi etmek zorunda olduğuna dikkati çekti.

Konuşmaların ardından Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı imza töreni gerçekleştirildi, ardından İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı'na katılım göstererek patent ödülü almaya hak kazanan patent sahiplerine ödülleri verildi.

Programda son olarak Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TAI, ASELSAN, ROKETSAN ve HAVELSAN gibi savunma sanayi alanında faaliyet gösteren firmaların yöneticileri sunumlarını gerçekleştirdi.






AA

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı