24 Haziran Milletvekilliği genel seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Sonuçlar ülkemiz ve şehrimiz için hayırlı olsun, hayırlara vesile olsun.
Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda nihayetlendi ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan % 52.5 oyla yeniden seçildi ama bu defa Devlet Başkanı yetkileri ile donanarak Cumhurbaşkanı oldu. Bir başka deyişle yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı olma unvanını elde etti.
Muharrem İnce iyi bir performans göstererek CHP’den 8 puan fazla oy aldı ve Kılıçdaroğlu’nun koltuğunu salladı. Bundan sonra CHP’yi genel başkanlık mücadelesi bekliyor.
Milletvekili seçiminde Ak Parti büyük düşüş yaşadı. Ak Parti’nin oyu Türkiye genelinde 1 Kasım 2015 e göre 7 puan düştü.
Konya’da daha büyük düşüş yaşandı. 1 Kasım’da Konya’da alınan %74.5 oy, 24 Haziran’da 15 puan geriledi ve %59.5 da kaldı. Önceden 14 de 12 olan milletvekili sayısı şimdi 15 de 10 da kaldı.
Ak Parti başta aday listeleri olmak üzere düşüşün nedenlerini iyi analiz etmeli, yapılan hatalardan mutlaka ders çıkarmalı ve gereken adımları atmalıdır. Aksi halde yaşanan bu düşüşün devamı kaçınılmazdır.
Toplam milletvekili sayısı itibari ile Ak Parti meclis çoğunluğunu kaybetmiştir. Artık mecliste her zaman MHP’nin desteğine ihtiyacı olacaktır.
MHP’nin desteği olmamış olsa idi, Cumhurbaşkanımızın da ilk turda seçilmesi mümkün olmazdı. Bu sebeple milli bir duruş sergileyen ve ülke kritik dönemece girdiği her ortamda attığı adımla ülkeyi rahatlatan Devlet Bahçeli’ye şükran borçluyuz.
Gönül isterdi ki MHP’nin gösterdiği bu milli duruşu Saadet Partisi de göstersin. Ama maalesef olmadı.
SP girdiği yanlış ittifakta hiç milletvekili çıkaramadı. Onun için SP’ye verilen oylar her ildeki ittifakın büyük partisinin hesabına yazıldı.
Mesela Konya’da SP’ye verilen oylar Özkafa’nın çıkmasına yetmediği için büyük parti olan CHP’nin 2. Milletvekilini çıkarmasına yaradı. Konya’da CHP’nin ikinci sırasındaki isim de SP li ama kaç ilde bu şekilde bilmiyoruz.
CHP 1 Kasım 2015 seçimlerinde %25.3 oyla 134 milletvekili çıkarmışken, 24 Haziran’da 22.7 oyla 146 milletvekili çıkardı. Oy yüzdesi düştüğü halde milletvekili sayısının artması yaptığı ittifaka bağlı.
CHP verdiği destekle HDP’nin barajı geçmesini sağlarken ittifaktaki partilerden aldığı destekle de milletvekili sayısını arttırmış oldu. En fazla da SP’den… Zira İyi Parti 43 milletvekili çıkardığı için oyları büyük oranda kendisinde kaldı.
SP hiç milletvekili çıkaramadığı için aldığı oylar büyük oranda CHP’ye biraz da İyi Parti’ye yaradı. Yapılan hesaba göre CHP, SP’den aldığı oylarla 8-10 civarında ilave milletvekili kazandığı kesin. Bunlardan kaç tanesinin Konya’da olduğu gibi Saadetli olduğu önümüzdeki günlerde belli olur. Birkaç tane de İyi Parti’nin ilave milletvekili çıkarmasına yaramış olabilir.
SP büyük bir stratejik hata yaptı ve hezimete uğradı. Bu ortaklıktan hiçbir şey elde edemedi. Elinde sadece aldığı büyük tepkiler kaldı.
Artık bundan sonra SP’nin gizli genel başkanı Oğuzhan Asiltürk ve tüm avanesi partiden çekilip gitmelidir. Saadetin bir an önce gerçek kimliğine dönmesi için, partiyi gerçek sahibi olan Erbakan hocanın evladı Fatih Erbakan’a teslim etmelidirler. Açılan yaralar ve koparılan bağlar ancak bu şekilde onarılabilir.
Sağduyulu milletimiz oyuyla her partiye müthiş dersler verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güvendiği, arkasında olduğu ve ülke için, İslâm âlemi için koşturmaya, terlemeye devam etmesi gerektiği mesajını verdi.
Ak Parti için çalışmalarına, aday listelerine, teşkilat mensuplarına ve diğer her konuya dikkat et ikaz ve uyarısında bulundu. Ayrıca MHP ile beraber hareket etmeye mecliste de devam et mesajı verdi.
CHP’ye genel başkanın değişme zamanı geldi mesajı, MHP’ye milli duruşu sebebiyle tebrik, teşekkür mesajı yanında meclisin kilit partisi olmakla ödüllendirdi ve Ak Parti ile birliğe devam et mesajı verdi.
İyi Parti’ye %10 un üzerinde bir destek verirken Meral Akşener’in %7 de kalmasını iki türlü okuyabiliriz.
Birincisi, Partisinden 3 puan daha az oy alan Meral Akşener’in liderliğinin tartışılması gündeme gelebilir. İkincisi ise Meral Akşener’e verilmeyen 3 puanın Muharrem İnce’ye verildiğini görmek mümkün olabilir.
SP’yi yukarıda yazdım. Tekrar değinmeyeceğim. HDP’ye gelince Güneydoğu’da olan bunca hadiselerden, terörden, devletin terörle yaptığı büyük mücadeleden, halkı rahatlatmasından, yapılan yatırımlardan sonra hâlâ HDP barajı geçebiliyor ve 67 milletvekili çıkarabiliyorsa hayret etmemek ve hayıflanmamak mümkün değil.
Selahattin Demirtaş’ta da Partisine göre 3 puanlık bir düşüş var. Bu 3 puanlık kitlenin de Muharrem İnce’ye yöneldiğini rahatlıkla söylemek mümkün.
CHP ile HDP arasında bir gizli pazarlık olmuş sanki. Milletvekilliğinde CHP, barajı geçmesi için HDP ye destek verirken, Cumhurbaşkanlığında da HDP, CHP’ye destek olmuş.
HDP’nin barajı geçmesi Cumhur ittifakının 400 civarında, Ak Parti’nin ise 330 civarında çıkaracağı milletvekiline engel olmuş oldu.
Seçimlerden önce yaptığım tahmini gerek sosyal medyadan gerekse memleket gazetesi ile doğru sesin internet sitelerinden tekrar okuyabilirsiniz.
Tahminimde, gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse milletvekilliği için tam isabet kaydettiğimi yani seçim sonuçlarının benim için sürpriz olmadığını ve beklediğim şekilde sonuçlandığını söyleyebilirim.
Artık mecliste 5 partinin grubu olacak. Ayrıca CHP listesinden kazanan SP’liler de CHP’den istifa ederek kendi partilerine dönerlerse Saadet Partisi’de sayıyı kesin bilmiyoruz ama 3 civarında milletvekili ile temsil edilecektir.
Ayrıca bütün partilerin alması gereken ortak mesaj, halkın sesine kulak vermeleri gerektiği, halka rağmen siyasetin yapılamayacağı mesajıdır.
Bu sonuçlarla birlikte bütün görüşler, bütün zihniyetler TBMM’ de yer almış olacaklardır. Bu olumlu bir gelişmedir. Seçim sonuçlarının ülkemiz için hayırlara ve güzel gelişmelere vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim. Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.