Kilogram fiyatı bin TL olan sedir balı, yüksek antioksidan içeriği ve bağışıklık sistemini güçlendiren özellikleri ile dikkat çekiyor.
Sedir Balı Hasadı ve Üretim Süreci
Mersin, Türkiye arıcılığı sıralamasında ilk 5'te yer alıyor ve bahar aylarında sıfır rakımda üretim yapan arıcılar, Toros Dağları'ndaki sedir ormanlarına yöneldi. Bin 800 rakımda bulunan sedir ormanlarında milyonlarca arı, güneşin doğmasıyla kovanlarından çıkarak bal üretimine başladı. Bölgede 100 binden fazla kovan ile üretim yapan arıcılar, bu yıl iklim koşullarının uygun olması nedeniyle verimli bir hasat dönemi geçirdiklerini belirtti. Sedir balı, genellikle 2-3 yılda bir yüksek verimle elde edilebiliyor.
Sedir Balının Faydaları ve Talep Artışı
Arıcı Celal Çay, sedir balının lezzetinin ve şifalı özelliklerinin talebi artırdığını vurguladı. "Sedir balı bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve karaciğere, akciğere destek oluyor. Faydalarının bilinmesiyle talep artış gösterdi," diyen Çay, her yıl üretim yapamadıklarını ancak bu yıl yüksek verim beklediklerini ifade etti.
İhracat ve Küresel İklim Değişikliği
Geçen yıl Hollanda'dan talep aldıklarını ancak yeterli üretim yapamadıkları için gönderemediklerini belirten Çay, bu yıl verimin yüksek olması durumunda sedir balını Ortadoğu, Uzakdoğu ve Avrupa'ya ihraç edeceklerini açıkladı. Küresel iklim değişikliği nedeniyle üretimin zorlaştığını da ekledi.
Sedir Balı Arıcılara Umut Kaynağı Oldu
Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, sedir balının arıcılara umut olduğunu ve bu yıl verimin çok yüksek olduğunu belirtti. "Mersin Toroslar'da 100 bin kovanla ciddi bir bal üretimi yapıyoruz. İklim değişiklikleri ve kuraklık nedeniyle zorlu bir dönemden geçiyorduk, sedir balı bu zorluğun üstesinden gelmemizde büyük rol oynadı. Bu yıl nadir yıllardan biri ve yüksek verim arıcılarımız için umut kaynağı oldu," dedi.