İSTANBUL (AA) - Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği (SAYED) ve Kamu ve Özel Ortaklığı Derneği tarafından düzenlenen "Şehir Hastaneleri, Sağlık Turizmi ve Kamu Özel İşbirliği Sempozyumu" Beylikdüzü TÜYAP'ta gerçekleşti.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Sağlık, Medikal ve Tıbbi Cihaz Fuarı (EXPOMED) kapsamında düzenlenen sempozyumda, sağlık sektörünün çok önemli ve kutsal bir alan olduğunu söyledi.
Sektörün ayrıca yöneticilik, işletme, barınma ve turizm gibi devasa bir alanı kapsayarak insanlara hizmet sunduğunu vurgulayan Gümüş, Türkiye'de son 14 yılda önemli bir sağlık reformu gerçekleştirildiğini anlattı.
Sağlık reformuyla hizmette memnuniyet oranının yüzde 70'e çıktığını dile getiren Gümüş, şöyle konuştu:
"900 bin çalışan ile güçlü bir sağlık ordumuz var. Şimdiye kadar 21 şehir hastanesi protokolü imzaladık. Bu 30 bin yatak yapıyor. Hedefimiz 40 bin yatağa ulaşmak. Hastaneleri planlı şekilde açmaya devam edeceğiz. Sağlıkta 2. döneme ulaşabiliyoruz. Hastalara ne istediğini sorarak çalışıyoruz. Hedefimizde ölçülebilen, iyi bir sağlık hizmeti sunmak var. Nitelikli iş yapanların sayıları artacak. Aile hekimlerini güçlendireceğiz. Uluslararası klinikler dizayn edeceğiz. Bu yeni süreçte sağlık turizmini güçlendireceğiz. Şu anda yurt dışından gelen kayıtlı hasta sayısı 400 bin civarında ancak biz bunun 700 bin olduğunu düşünüyoruz. Kayıt dışı çok fazla kişi tedaviye geliyor. Sağlık endüstrilerinin geliştirilmesi için çok çalışıyoruz. Tıbbi malzemeleri artık Türkiye'de üretmeyi hedefliyoruz. Bunların başında aşılar ve ilaçlar var."
Gümüş, sağlık turizminin dünyada çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu vurguladı.
Monitör, dijital röntgen, tomografi gibi cihazların yurt dışından geldiğini, yeni hastanelerle birlikte Sağlık Bakanlığı olarak yeni cihazlar almak durumunda olduklarını dile getiren Gümüş, şunları kaydetti:
"Bu nedenle yerli üreticiler yaratmak istiyoruz. Gelecek dönemlerde KOBİ'leri destekleyeceğiz, bu alanda üretim yapılmasını sağlayacağız. 'Her yıl senden bu kadar cihaz alacağız' diyerek KOBİ'leri güçlendireceğiz. Türkiye'de sağlık sektöründe birçok ürünün kaliteli şekilde üretildiği bir atmosfer oluşturacağız."
Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Aktaş, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Dr. Hasan Aydınlık, Sıla Sağlık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Şahin de sempozyumda, "Şehir Hastanelerinin Yönetilmesi̇, Problemleri̇ ve Çözüm Önerileri", "Türkiye'de Sağlık Turizmi, Etkin Bir Finans Metodu Olarak PPP", "Sağlıkta PPP Modeli Uygulama ve Aşamaları ve Geçmişten Günümüze Sağlık Yatırımı Uygulamaları" ile ilgili çalışmalarını anlattı.
Programa, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Pakistan, Suudi Arabistan ve Madagaskar'dan gelen sağlık bakanlığı yetkilileri de katılım gösterdi.
Sempozyumdan sonra gerçekleştirilen törende, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ile bazı sağlık yöneticileri ve çalışanlarına Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği (SAYED) tarafından hazırlanan "SAYED 2017" plaketleri takdim edildi.
Sağlık sektöründeki en yeni teknolojilerin yer aldığı EXPOMED'de, nikotin bağımlılık testi, son teknoloji ile donatılmış hasta yatakları, hasta yıkama çözümleri, hasta bakım koltukları, ışınla fizyoterapi, dünyanın en küçük taşınabilir kalp-akciğer sistemi, otomatik kalp masajı ürünleri, entegre hastaneler (PPP projeleri) ve son teknoloji ile hazırlanan yeni nesil ameliyathaneler sergilendi.
Avrasya bölgesinin ve Türkiye'nin medikal alandaki en önemli buluşma platformu olan ve 50 ülkeden 1100'ün üzerinde marka ve marka temsilciliğine ev sahipliği yapan EXPOMED, yarın sona erecek.
AA