"Şeker En Tatlı Zehirdir" konferansı

Prof. Dr. Karatay:

ZONGULDAK (AA) - Geliştirdiği "Karatay diyeti" ile tanınan iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Bir kutu kola içilip vücuda girdiği zaman ilk 10 dakikada 10 tatlı kaşığı şeker kana geçer ki bu, normal günlük ihtiyacın 100 katıdır" dedi.

Bülent Ecevit Üniversitesince "Kampüste Bahar'14" etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Şeker En Tatlı Zehirdir" konferansında konuşan Karatay, genç ve ileri yaşlarda ortaya çıkan hastalıkların temelinde aşırı şeker tüketimi ve hareketsizliğin yattığını söyledi.

Karatay, ileri yaşlarda ortaya çıkan hastalıkların genetik olmadığını, tamamının önlenebileceğini vurgulayarak, "1980-1990'lı yıllarda birdenbire her ülkede mantar gibi çoğalan hastalıklar nasıl genetik olabilir ki? Bu, mümkün değildir. Genlerin mutasyonu vakit alır, genetik olabilmesi için 100 yıl lazım" diye konuştu.

Tansiyon yüksekliği, kalp krizi, felç, şeker hastalığı, unutkanlık, depresyon, eklem-kas ağrıları gibi rahatsızlıkların hiçbirinin genetik olmadığını savunan Karatay, "Bunlar çevreseldir, beslenme tarzındandır ve endüstriyeldir. Doğallıklardan uzaklaşmış olmamızdan dolayıdır. Havamızın, suyumuzun, toprağımızın, besinlerimizin kirlenmesindendir" ifadesini kullandı.

Karatay,  meyve şekeri früktozun diğer bütün şekerlerden farklı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Vücudumuz früktozu kullanmaya programlanmamıştır. Meyve suyunu içer içmez vücut 'zehir olmasın' diye bunu karaciğere gönderir ve karaciğeri yağlandırır. Yağ olarak depo edilir. 12 yaşındaki çocuğun karaciğeri yağlıysa, bu şekerden ve şekerli içeceklerden kaynaklanıyor. Onun için şekerli içecekler ve şeker bağışıklık sistemini çökertiyor. Önemli olan, bir şeyin vücudunuza girdiği zaman ne yaptığıdır, kalori önemli değil."

- "Sanmayın kola size mutluluk veriyor"

"Bir kutu kola içilip vücuda girdiği zaman ilk 10 dakikada 10 tatlı kaşığı şeker kana geçer ki bu, normal günlük ihtiyacın 100 katıdır" diyen Karatay, sözlerini şöyle tamamladı:

 "45 dakikada beyinde depomin yapımı artar, mutluluk, yoğun enerji hissi devam eder. Beyinde meydana gelen bu depomin salgını kokaine benzer bir etkidir. Kokainden hiçbir farkı yoktur. İşte bir kutu kola içildiği zaman sanmayın size mutluluk veriyor. Kısır döngü başlamıştır, içine hapsolmuşuzdur ve içinden kırıp çıkmak zordur." 

Karatay, konferansın sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı. 

Sağlık Haberleri

Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor