Özel Konya Hospital, ortopedi ekibi adına konuşan Başhekim, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yusuf Ziya Karaca, şeker hastalığının ayaklara ve bacaklara giden sinirleri etkilemesi ve damarlardaki olumsuz etkileri nedeniyle oluşan açık yaraların enfeksiyon kapması sonucu hastaların parmaklarını ya da ayaklarını kesmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Dr. Karaca, “Bu hastalarımız özellikle sıcak soğuk hislerini algılayamadıkları için bacaklarında ayaklarında yanıklar, kaşıntı sonucu oluşan açık yaralar enfekte yaralarla bize başvurmakta. Bu tip hastalarda öncelikle biz ilaç tedavisiyle başlayıp antibiyotik tedavisini ve yara bakımını sağladıktan sonra eğer hala açıkta yarası varsa bunu vakum yardımını yara kapama sistemi dediğimiz cihazlarla ve tekrarlayan yara temizlikleriyle bu yaraları kapatmaktayız” diye konuştu.
“DAR AYAKKABI GİYİLMEMELİ VE AYAKLAR SIK YIKANMALI”
Hastalığın tedavisinde kullanılan yeni yöntemlerden birinin hormon tedavisi olduğunu anlatan Dr. Karaca, "Yara kenarlarına uyguladığımız hormon tedavileri ve çeşitli yardımcı yara kapama ürünleriyle bu hastalığın komplikasyonunun önüne geçmeye ya da oluşan açık yarayı kapatmayı amaçlıyoruz. Hastanemizde diyabetik ayakla ilgili çeşitli doku nakilleri de yapılmakta. Cilt yaması gibi ya da kas dokusu içeren flep dediğimiz doku nakilleri de yapılmaktadır” dedi.
Başhekim Dr. Karaca, “Bizim hastalarımıza bu tip diyabetik hastalarımıza önerilerimiz his kusuru olan hastalarımız özellikle dar ayakkabı giymemeleri ayaklarını sık yıkamaları gerektiği ve kuru halde bırakmalarını öneriyoruz. Özellikle ayaklarını soğuk hissedip ısıtmaya çalışan hastalarda çok sık karşılaştığımız için sıcaktan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.