"Şeker ve çikolata" tadınızı kaçırmasın

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Saner:"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izinli üretim yerlerinde, şeker yapımında gıdaya uygun renklendiriciler kullanılmaktadır. Ancak merdiven altı kaçak üretimde daha ucuz olması nedeniyle maliyetleri düşürebilmek

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Merdiven altı üretim yapılan yerlerdeki çikolata ve şekerlemelerin, gıda yerine tekstil boyası, kakao yağı yerine margarin içerebildiği, uygun hijyen koşullarını taşımadığı için sağlık sorunlarına yol açabildiği belirtildi.

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı öncesinde güvenli gıda tüketimine ilişkin uyarılarda bulundu.

Ramazan Bayramı'nda en çok tüketilen gıdaların başında şeker ve çikolatanın geldiğini ifade eden Saner, sağlık açısından sıkıntı yaşanmaması için şeker ve çikolata alırken dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu.

Saner, açıkta satılan, ambalajı açılmış, kayıt dışı, çok düşük fiyatlı veya son kullanma tarihi geçmiş çikolata ve şekerlerin alınmaması gerektiğinin altını çizerek, "Bir ürünü daha ucuza almak önemli olabilir ancak çok düşük fiyatlı ürünlerin, kalite ve güvenlik sorunlarını da beraberinde getirebileceği riski unutulmamalı." dedi.

Markası ve menşei bilinmeyen ya da üzerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izinli olduğu belirtilmeyen kayıt dışı ürünlerde gıda güvenliğinden söz edilemeyeceğini vurgulayan Saner, bu tip ürünlerin kesinlikle satın alınmaması gerektiğini bildirdi.

Saner, aşırı sıcağa maruz kalmış ve beyazlaşmış şekerlerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izinli üretim yerlerinde şeker yapımında gıdaya uygun renklendiriciler kullanılmaktadır. Ancak merdiven altı kaçak üretimde daha ucuz olması nedeniyle maliyetleri düşürebilmek açısından gıdalar için uygun olmayan renklendiriciler hatta tekstil boyaları kullanılabilmektedir. Kısa vadede zehirlenmeye yol açabileceği gibi, uzun vadede ciddi sağlık riski oluşturmaktadır." diye konuştu.

- "Kayıt dışı üretimde kakao yağı yerine margarin kullanılıyor"

Diğer gıdalarda olduğu gibi çikolata satın alırken de etiketin iyi okunmasının önemine işaret eden Saner, "Zira çikolatanın içinde belli oranda kakao ve kakao yağı olması gerekiyor. Pahalı ham maddeleri dolayısıyla kayıt dışı üretimde sahtecilik yoğun şekilde yapılmaktadır. Özellikle kakao yağı yerine margarin kullanımı yaygın bir sahteciliktir. Sağlık açısından risk teşkil etmese de çikolata almak isteyen tüketiciler yanıltılmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

Samim Saner, çikolatanın ideal saklanma sıcaklığının 20 derece olduğunu dile getirerek, ürünlerin serin, rutubetsiz, kokusuz ortamlarda ve direk güneş ışığı almayacak şekilde saklanması gerektiğini vurguladı. Çikolatanın buzdolabında olsa bile, uzun süre saklanmaması gerektiğini belirten Saner, diğer tatlılara ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Aşırı yanmış sütlü tatlıların tüketiminden kaçınılmasının sağlık açısından önemli olduğuna dikkati çeken Saner, "Diyabet ve kilo sorunu yaşayanlar hafif ürünleri tercih edebilir. Bu ürünlerde kullanılan tatlandırıcılar, ürünler de şeker tadı sağlarken, kalori alımını azaltmaya yardımcı olur." dedi.

Özellikle yaz aylarında tüketimi artan ve çocuklar tarafından çok sık yenilen dondurmaların da mutlaka bilenen yerlerden alınması gerektiğini vurgulayan Saner, "Satışı yoğun olmayan yerlerden açık dondurma tüketilmemeli." ifadesini kullandı.





AA

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?