Sekiz Köşeli Selçuklu Yıldızı!

Ahmet Ünver

Son günlerde sıkça görmeye başladığımız, sekiz köşeli yıldız hakkında kamuoyundan çok fazla soru ve eleştiri almaya başladığım için konu hakkında bir yazı kaleme almayı kendime görev olarak kabul ediyorum. TV ekranlarında alenen gösterilmeye başlanılan ve bazı kamu kurum,  kuruluşlarında da bu göstergeyi artık her yerde görmeye alışmamız gerekir diye düşünüyorum. Neden? Daha önceki yazılarımızda sürekli olarak vurgulamaya çalıştığımız, Türk Devletinin tarihsel iki bin yıllık devlet, kadim medeniyet ve özellikle de Selçuklu Devlet Kodlarına dönmekte olduğunu, özellikle de Türk Üçgeni hakkında birkaç yazı kaleme almıştım. Sekiz köşeli yıldız ve İslam’ın temel inanç felsefesi! Sekiz köşeli yıldız ve Selçuklu Devleti! Sekiz köşeli Selçuklu yıldızı ve Türk üçgeni! Selçuklu yıldızı ve kadim Türk devlet kodları! Selçuklu yıldızı ve Türk Cumhuriyeti Devleti! Kamuoyunda bu konudaki yanlış, eksik ve özellikle de taraflı bilgileri bir nebze olsun bertaraf edebilirsek kendimi bahtiyar kabul edeceğimi de şimdiden ifade etmek isterim.

İletişim iki birim arasında birbiri ile ilişkili mesaj alışverişidir. İletişimde, iletilen bir mesaj, mesajı gönderen bir kaynak, mesajı alan bir alıcı,  mesajın iletildiği bir ortam, mesajın iletildiği bir kanal bulunmaktadır. Eğer kaynak ile hedefin anladığı şekilde iletilen mesaj belirli kurallarla şifreleniyorsa, kuralları belli olan bu doğal dile kod ve yapılan işleme kodlama denir.  İletişimde göstergeler ve tabii ki de kodlar bulunur. Gösterge, kendisinden başka bir şeyi gösteren, düşündüren nesne, olgu, sözcük, eylem ya da yapılardır. Gösterge, bir toplumda, gösteren ile gösterilen arasında sürekliliğini koruyan ve uzlaşması sağlanmış duruma denir. Gösterge, benzerlik ve uzlaşma ilişkisi içerisinde soyut ve sayılamayan tek bir gösterilene göndermede bulunan görsel biçimdir. İletişimdeki uzlaşma uyarınca, bir görsel gösterge, doğal olarak temsil ettiği şeyden başka bir şeyi belirtmek için çizilmiş ya da yapılmış olabilir. Birleşmiş Milletler binasının duvarına çizilmiş olan güvercin, soyut bir kavram olarak barışı; terazinin adaleti, kalbin aşkı ve kum saatinin de zamanı temsil etmesi gibi…

Peki, sekiz köşeli yıldız ne demektir? Sekiz köşeli yıldız neyi temsil etmektedir? Sekiz köşeli yıldızın kadim Türk devlet ve millet tarihindeki anlamı nedir? Bugün Türk devlet kurumlarında sekiz köşeli yıldız görseli ve göstergesi neden sıkça kullanılmaktadır? Sekiz köşeli Türk veya Selçuklu Yıldızı, Türk ve İslam medeniyetinde yaygın olarak kullanılan bir sembol olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkistan’dan Balkanlara kadar pek çok tarihi eserde sekiz köşeli yıldızı görebiliriz!  Selçuklu yıldızı; Sekiz köşelidir ve iki ayrı kare şeklinin birleşiminden oluşmakta ve türkuaz renklidir. İki kare, iki farklı dünyaya atıfta bulunur, biri maddi, diğeri ise manevi dünyayı ifade etmekte, özgürlüğü, adaleti ve hakkaniyeti de temsil etmektedir! Ayrıca, sekiz köşeli yıldızın her bir burcu bir erdemi de simgelemektedir. Bu erdemler, İslam inancının temel direkleri olarak kabul edilmektedir. Bunlar; merhamet ve şefkat, sabretmek ve doğruluk, sır tutmak ve sadakat,  cömertlik ve Allah’a şükretmek şeklinde sıralayabiliriz. Selçuklu imparatorluğu kurulduğunda dini inançları, yaşantıları ve diğer halklara karşı saygılı ve hoşgörülü olmak için bazı temel ilkeleri de şiar edinmişler, sekiz köşeli yıldız bu ilkeleri de simgelemektedir.  Bugün, Türk Devleti Emniyet teşkilatının armasında, Mescidi Aksanın tavan süslemesinde, Kabe’de ve Hz. Peygamber efendimizin kabri şerifinde, tarihi yapıların iç ve dış süslemelerinde, eski paraların üzerinde, Sekiz Köşeli Selçuklu Yıldızını görebiliriz.

Sekiz Köşeli Selçuklu Yıldızı ile Siyonizm’in simgesi, günümüz İsrail devletinin bayrağındaki, Altı köşeli Davut Yıldızı, kamuoyu tarafından sürekli olarak birbirine karıştırılmaktadır. Günümüzde bilginin ne kadar önemli ve bilginin de çok ağır olduğunu vurgulamıştık!  Eğitim sistemi ve eğitimcilerimiz de konu hakkında hiçbir bilgi vermez, veremez ise tabii ki varılacak yer burasıdır! Ne veriyor, ne ekiyor ve ne olmasını bekliyorduk? Davut yıldızı; Altı köşeli, iki eşkenar üçgenden oluşmakta ve bu yıldız da, sekiz köşeli Selçuklu yıldızı gibi türkuaz renklidir.   Buradaki altı yön ve köşe altı peygamber; İbrahim (as), İshak (as), Yakup (as) , Musa (as) , Harun (as) , Davut (as)’ı gösterge olarak kodlamakta ve simgelemektedir.  

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.