ANKARA (AA) - ECENUR ÇOLAK - Filipinler'in Ankara Büyükelçisi ve ASEAN Ankara Komitesi (AAC) Başkanı Maria Rowena Mendoza Sanchez, Türkiye'nin Güneydoğu Asya Ülkeler Birliğinin (ASEAN) sektörel diyalog ortağı olmasıyla ilgili olarak, "Sektörel diyalog ortaklığı, hem bölgesel hem de ikili anlamda iş birliğini daha da geliştirerek ilişkilerin derinleşmesini sağlayacak." dedi.
ASEAN üye ülkelerinin büyükelçileri, Türkiye'nin ASEAN'ın sektörel diyalog ortağı olmasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.
Filipinler'in Ankara Büyükelçisi ve AAC Başkanı Sanchez, Türkiye'nin ASEAN ülkeleriyle yıllar boyunca ilişkilerini geliştirdiğini belirterek sektörel diyalog ortağı olmasını da tebrik etti.
Sanchez, "Türkiye'nin sektörel diyalog ortağı olmasıyla ilişkileri bölgesel anlamda derinleştirmek için daha çok platform oluşmuş oldu. Türkiye'nin başvurusu özellikle ekonomik alandaki iş birliğine odaklanıyordu çünkü bölgemizin en heyecan verici tarafı bu. Türkiye de muhteşem bir ekonomik büyüme oranına sahip. Bu bağlamda, sektörel diyalog ortaklığı, hem bölgesel hem de ikili anlamda iş birliğini daha da geliştirerek ilişkilerin derinleşmesini sağlayacak." diye konuştu.
ASEAN bölgesinin iklim değişikliğinden dolayı çeşitli doğal afetlerle karşı karşıya kaldığını söyleyen Sanchez, bu minvalde bölgeye dayanıklılık kazandırılması için birçok proje ve girişimde bulunulduğunu dile getirdi. Sanchez, bu kapsamda Türkiye ile bölge arasında insani yardımlar ve kalkınma bakımından da iyi ortaklık ilişkisinin devam ettirileceğini bildirdi.
- "Türkiye, dünyadaki en popüler 6. turistik yer"
Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Wardana, Türkiye'nin ASEAN ülkeleriyle birçok açıdan çok iyi ilişkiler kurduğunu söyleyerek Türkiye ile pek çok ASEAN ülkesi arasında kurulan stratejik ortaklıkların da bunun göstergesi olduğunu kaydetti.
İki taraf arasında sık sık yüksek düzeyde gerçekleşen resmi ziyaretlerin de Türkiye ve ASEAN arasındaki yakın ilişkileri yansıttığını belirten Wardana, Türkiye'nin Laos'ta açacağı büyükelçilikle ASEAN ülkelerinin tamamında diplomatik olarak temsil edileceğini söyledi.
Wardana, "Bu ortaklığın Türkiye ile ASEAN ilişkilerini çeşitli alanlarda da daha da geliştireceğine inanıyoruz. Bu bağlamda, Türkiye ile ASEAN arasında, Eylem Planı'nda özellikle ekonomi olmak üzere birlikte çalışılması öngörülen iş birliği alanlarını memnuniyetle karşılıyoruz." diye konuştu.
Türkiye ile ASEAN ülkeleri arasındaki 2002 yılında 1,35 milyar dolar olan toplam ticaret hacminin 14 yılda neredeyse 7 kat artarak geçen yıl 8,76 milyar dolar olarak kaydedildiğini aktaran Wardana, ancak bunun da gerçek potansiyeli yansıtmadığını ve ekonomik alandaki iş birliğini daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Büyükelçi Wardana, "Türkiye, dünyadaki en popüler 6. turistik yer konumunda. Dolayısıyla turizm de hem Türkiye'ye hem de ASEAN'a faydalı olacak önemli iş birliği alanlarından. Türkiye ile ASEAN arasındaki diğer potansiyel iş birliği alanlarını ise yatırım, enerji, yapı ve inşaat ile savunma sanayisi olarak sıralayabiliriz." dedi.
- "Asya'da Türkiye için muazzam fırsatlar bulunuyor"
Singapur'un Ankara Büyükelçisi A Selverajah, Türkiye'yi ASEAN'ın sektörel diyalog ortağı olduğu için tebrik etti ve taraflar arasındaki ilişkilerin istikrarlı bir şekilde geliştiğine dikkati çekti.
Selverajah, "Türkiye, son 10 yılda ASEAN ülkelerine 148 milyon dolarlık kalkınma yardımı ile 10,5 milyon dolarlık insani yardım sağladı. Ayrıca Türkiye 2010 yılından bu yana ASEAN ülkelerinden bin 169 öğrenciye burs veriyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin ASEAN'a ilişkin Eylem Planı'nda ekonomi ve turizmin yanı sıra madencilik, araştırma geliştirme, elektronik ticaret gibi alanlarda bilgi ve deneyim paylaşımıyla iş birliğinin geliştirilmesinin öngörüldüğünü anlatan Selverajah, "ASEAN'ın 2018 Dönem Başkanı olarak Singapur, Türkiye ve ASEAN üyeleriyle bu fikirlerin gerçekleştirilmesi için çalışmaya hazırdır. Bu fikirler hayata geçirildikçe, Türkiye ve ASEAN ülkeleri arasındaki hem ikili hem de kurumsal bağlar gittikçe güçlenecektir." dedi.
Selverajah, Singapur olarak Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasında da yer alan elektronik ticaret, turizm, küçük ve orta ölçekli girişimler ile araştırma geliştirme alanlarında iş birliği yapmak istediklerini kaydetti. Büyükelçi Selverajah, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin sektörel diyalog ortaklığıyla daha güçlü bir Türkiye-ASEAN ortaklığı kazanacağız. ASEAN, 620 milyonluk bir nüfusu ve 2,7 trilyon dolarlık gayrisafi milli hasılası (GSMH) ile dünyanın en büyük 7. ekonomisi konumunda. Türkiye'nin ise 80 milyonluk nüfus ile 858 milyar dolarlık bir GSMH'si bulunuyor. Sektörel diyalog ortaklığının Türkiye ve ASEAN halkları arasındaki bağları, dolayısıyla da ticaret ve yatırımları teşvik etmesini bekliyoruz. Singapur olarak, hem bu ortaklık hem de iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması vesilesiyle iş adamlarımızın karşılıklı olarak ülkelerimizde ve bölge ülkelerinde daha fazla ortak yatırım yapmasını umuyoruz.
Türkiye, eskiden daha çok Avrupa'ya ve Avrupa Birliği (AB) üyeliğine odaklanıyordu ancak şimdi çok boyutlu bir dış politika izlediğini görüyoruz. Türkiye, Avrupa'nın ötesinde, bir yüzünü de dünyanın diğer bölgelerine, özellikle Asya'ya döndüğü için çok mutluyuz. Çünkü Asya'da Türkiye için muazzam fırsatlar bulunuyor. Türkiye'nin çok boyutlu dış politika izlemesini, bütün ASEAN ülkelerinde büyükelçilik açma kararını ve sektörel diyalog ortağı olmasını memnuniyetle karşılıyoruz."
- "ASEAN sadece Güneydoğu Asya demek değil"
Tayland'ın Ankara Büyükelçisi Suvat Chirapant da Türkiye'nin ASEAN'ın sektörel diyalog ortağı olmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti.
Türkiye ile ASEAN ilişkilerinin büyük ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımlarla çok etkileyici olduğunu dile getiren Suvat, tarafların kurulan sektörel diyalog ortaklığı ile deneyimlerini paylaşarak aradaki iş birliğini derinleştirebileceğini söyledi.
Suvat, "ASEAN'a baktığınızda sadece Güneydoğu Asya'ya bakmıyorsunuz. ASEAN, Türkiye için kuzeyde Çin, batıda Hindistan, kuzeydoğuda Japonya ve Kore gibi ülkelere ulaşabileceği hem bir geçit hem de bir merkez konumunda. Aynı şekilde biz de son derece istikrarlı ve güvenli bir ülke olan Türkiye'nin, bizim için Avrupa'nın yanı sıra Afrika ve Ortadoğu'ya ulaşabileceğimiz bir bağlantı merkezi haline gelmesini istiyoruz." diye konuştu.
AA