Selçuk Üniversitesi alzheimer, obezite ve şeker hastalığına bitkisel ilaç arıyor

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Zengin ve ekibi, Alzheimer, obezite ve şeker hastalıklarının tedavisi için bitkisel ilaç geliştirme çalışmalarına hız verdi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Zengin ve ekibi, Alzheimer, obezite ve şeker hastalıklarının tedavisi için bitkisel ilaç geliştirme çalışmalarına hız verdi. Doğal kaynakların sağlık alanındaki potansiyelini artırmayı hedefleyen bu çalışmalar, sentetik ilaçlara alternatif bitkisel çözümler sunmayı amaçlıyor.

Bitkilerin Sentetik İlaçlara Alternatif Potansiyeli

Prof. Dr. Zengin, artan nüfusla birlikte hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, "Özellikle Alzheimer, obezite ve şeker hastalıkları için henüz etkili bir tedavi stratejisi geliştirilmedi. Mevcut sentetik ilaçlar hala ön planda, ancak bizim hedefimiz toksik olmayan, güvenli bitkisel ilaçları eczane raflarına taşımak" dedi. Ayrıca, Türkiye ve yurtdışından gelen bitki örneklerinin, hastalıkların tedavisinde kullanılan sentetik ilaçların yerini alabilecek potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Bitkisel Kapsüller Üzerine Çalışmalar

Bitkisel ekstrelerin suda çözünebilir hale getirilmesi üzerine çalışmalar yaptıklarını belirten Zengin, "Bitki biyokimyası alanında en büyük zorluk, ekstrelerin suda az çözünebilir olması. Bu sorunu çözmek için ekstreleri insan vücudunda daha etkin taşınabilir hale getirmek amacıyla çeşitli yöntemler deniyoruz" dedi.

Uluslararası İş Birlikleriyle Geliştirilen Projeler

Prof. Dr. Zengin, laboratuvarlarında yurtiçinden ve yurtdışından gelen bitkisel örneklerin analiz edildiğini ve biyolojik potansiyellerinin belirlendiğini ifade etti. Zengin, ekibinin iki yabancı öğrencinin de dahil olduğu beş kişiyle çalışmalara devam ettiğini ve 40 ülke ile 200'den fazla araştırmacıyla uluslararası iş birliği içinde olduklarını belirtti.

Yorum Yap
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sağlık Haberleri

Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ek bina inşaatı başladı
Tedavi edilmeyen karaciğer yağlanması kansere neden olabilir
45 yaşındaki sağlıkçı Serdar Aydın kalbine yenildi
Ebeveynlere uyarı: Dijitalleşmeyi avantaja çevirin
Eklem Hastalıklarına Kök Hücre Tedavisi İle Umut