Selçuk Üniversitesinden bilim dünyasına önemli katkı

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Dik, parazitlerle ilgili yaptığı çalışmalar ve oluşturduğu koleksiyonla bilim dünyasına önemli katkılar sunuyor.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Dik, yaklaşık 40 yıldır insan ve hayvan sağlığını tehdit eden parazitler üzerinde önemli çalışmalar yürütüyor. Türkiye’de ilk kez Culicoides soyuna ait sineklerle ilgili araştırmalar yapan Dik, bu alanda 30’a yakın yayın gerçekleştirdi. Özellikle kuşlar ve memeli hayvanlarda görülen bit türleri üzerine yoğunlaşan Dik, İran, Nepal, Cezayir, ABD, Güney Afrika, İspanya ve Çin gibi birçok ülke bilim insanıyla ortak çalışmalar yürüttü.

Dik, Türkiye’deki kuş türlerinin yarısından fazlasını inceleyerek önemli buluşlar gerçekleştirdiğini belirtti. “Türkiye’deki 500 kuş türünden 250’sini bit açısından inceledik ve yaklaşık 150-200 arasında bit türü keşfettik,” diyen Prof. Dr. Bilal Dik, bu parazitleri sınıflandırarak bilim dünyasına kazandırdı.

Yeni Parazit Türleri Bilime Kazandırıldı

Nepal’de Bengal Akbabası’ndan toplanan parazitler arasında keşfettiği yeni bir bit türünü “Aegypoecus bengalensis” adıyla tanımlayan Prof. Dr. Bilal Dik, bu buluşuyla uluslararası alanda büyük takdir topladı. İsveç ve Çinli bilim insanları ise Endonezya’nın Sumatra Adası’ndaki Kırmızı gagalı kekliklerde bulunan bir bit türüne Dik’i onurlandırmak amacıyla “Reticulipeurus diki” adını verdi.

Bu önemli katkılarıyla dünya çapında tanınan Prof. Dr. Bilal Dik, yüzlerce ektoparazit türünü bilim dünyasına kazandırarak, biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulundu.

Koleksiyon Bilim Dünyası İçin Kaynak Olacak

2025 yılında yaş haddinden dolayı emekli olacağını açıklayan Prof. Dr. Bilal Dik, bilim dünyasına kazandırdığı yüzlerce ektoparazit türünün korunması ve kayıt altına alınması gerektiğini vurguladı. Selçuk Üniversitesi bünyesinde koleksiyonunun sergilenmesi ve bilimsel çalışmalara ışık tutacak şekilde muhafaza edilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Dik, “Biyolojik zenginlik kaybolmamalı, bu değerlerimiz hem akademisyenler hem de öğrenciler için önemli bir kaynak olmalı” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri

Kulu'da Takla Atan Hafif Ticari Araçta 2’si çocuk 3 kişi yaralandı
Konya'da Kaçak Araç Operasyonu: 92 Araç ve Parçalarına El Konuldu
Vukuatlı galeriye silahlı saldırı: Muhammed Paytar hayatını kaybetti
Dağdaki yaralıya ambulans helikopter
Ereğli’de otomobilin çarptığı 8 yaşındaki öğrenci yaralandı